Bununla birlikte kurbanlık hayvanın erkek ya da dişi olması, kurbanın geçerlilik koşulları arasında yer almamaktadır. Sonuç itibari ile bakıldığında günümüzde kurbanlığın cinsiyeti, kurban ibadetinin yerine getirilmesi üzerinde bir engel değildir.
Dolayısıyla günümüzde de toplumun menfaati dikkate alınarak hayvan neslinin korunması, dişi hayvanların kurban edilmesinden kaynaklanan maddi kaybın önlenmesi gibi maslahatlar da gözetilerek dişi hayvanların kurban edilmesinin kısıtlanmasında dini bir sakınca bulunmamaktadır.
-Kurbanlık hayvan seçiminde dişi hayvanların değil erkek hayvanların tercih edilmesi, -Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder.
Ülkemizde başta kırmızı et ihtiyacını gidermek ve damızlık hayvan sayısını artırmak amacıyla Bakanlığımız tarafından dişi hayvan kesimi yasaklanmıştır.
Sütü verimli olduğu ve doğurganlığı olduğu için düvelerin kesimhaneye girmemeleri önerilir. Türkiye'de et ve süt ürünlerinde fiyatların yüksek olması hayvanların az olmasından kaynaklanır. Düve, eti yumuşak ve yağlı bir hayvan olarak bilinir ve normalde eti yenebilir. Fakat düvelerin kesilmesi önerilmez.
İlgili 15 soru bulundu
Sığırın doğumundan altı aylığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına buzağı veya süt danası; altı aylıktan bir yıllığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına dana; boğaya gelmemiş, 1-2 yaşında dişi sığır ya da buzağıdan büyük, ortalama 12 aylıktan ilk buzağısına sahip oluncaya kadarki dönemdeki dişi sığıra düve; bir ...
Nem oranının yüksek olması ve besleyici içerikleri sayesinde düve eti en lezzetli et olarak gösteriliyor.
KURBAN EDİLEBİLEN HAYVANLAR
Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve man- danın iki, devenin ise beş yaşını dol- durmuş olması gerekir.
Doç. Dr. Erat, kurbanlık hayvanların belirli bir yaşa sahip olmaları gerektiğini belirterek, “Devenin 5, sığır ve mandanın 2 (24 ay), koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. İki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen büyükbaş hayvanların kapak atmamaları kurban olmalarına engel olmaz.
Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar iki yaşını (24 ayını), deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyunlarda altı aylıktan sonrakilerin bir ya- şını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir.
Burada da düve, dana ve sığır terimleri karşımıza çıkıyor. Doğum yapmamış dişiden elde edilen ete düve eti, erkek hayvana dana eti, doğum yapmış dişiden elde edilen ete ise sığır eti deniliyor.
6-12 aylık olanlara DANA, bir yaşını geçmiş fakat doğum yapmamış dişi sığırlara DÜVE diyoruz. İlk buzağısına gebe sığırlara GEBE DÜVE diyoruz.
Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, kesileceği yere gidemeyecek derecede topal, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz.
Büyükbaş hayvanın ağırlığı, standartların dışında olup olmaması kurbanlık için hisse sayısını etkileyen bir unsur değildir. Bu nedenle hayvanın özelliklerinden bağımsız olarak kurban hisse sayısı 7 olarak belirlenmiştir.
Deve, sığır ve manda ise ortakların hepsinin niyeti rızası için olmak şartıyla yedi kişi için kesilebilir. Yedi kişiden fazlası caiz değildir.
Akika kurbanının etinden anne-baba dahil herkes yiyebilir.
Ortalama ağırlığı 500 kilogram olan hayvanın ihtiyacı olan tuz 20-25 kilograma denk düşüyor. Elbette bu değer hayvanın cinsine, yaşam koşullarına, süt verimine, kilosuna değişiyor. Bu ihtiyaç doğal yollarla karşılanmadığı zaman ise büyükbaş hayvanlara günlük ihtiyacını karşılamak üzere tuz veriliyor.
– Düveler 5. ayda 150-160 kg, 12. ayda ise 290-300 kg'a ulaşacak şekilde beslenmeli, – Bu dönemde düveler günde 700 g canlı ağırlık kazanmalı, – İşletme kendi kesif yemlerini kullanırsa bu yemlere vitamin ve mineral katkıları eklenmeli, – Kuru otlar ve saman serbest olarak kullanılabilir.
Düve hayvanı 1 ile iki buçuk yaşları arasında bulunana büyük baş hayvanlara denmektedir. Bu hayvanlar kısaca henüz doğum yapmamış dişi inek olarak da bilinmesinde her hangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Özellikle büyükbaş hayvanların alt çenesinin ortada bulunan 2 dişi, daha büyük olmakta ve hayvanın kapak atıp atmadığı mevcut dişlerinin kontrol edilmesi ile kolayca anlaşılmaktadır. Yetişkin olmayan hayvan, kapak atmayacağı için kurbanlık için uygun olmayacaktır.
Kurbanlık hayvanın cildinde yara, bere olmamalıdır. Tüyleri parlak, düzgün ve yatık olmalı. Kurban edilecek hayvan geviş getiriyorsa sindirim sistemi çalışıyor demektir, bu hayvanın sağlıklı olduğu anlamına gelir. Gebelik durumu olabileceğinden dişi hayvan seçmemeye özen gösterilmelidir.
İslam Dinine Göre Deve Nasıl Kesilir? Devenin kurban olarak kesilmesi diğer kurbanlık hayvan kesimlerinden farklıdır. Devenin boyunun uzun olması yemek borusunun ön ayaklarına yakın bir bölümde olmasına neden olmuştur.
Büyük parça etler hayvanların but, boyun, kol ve omuz bölgelerinden alınır. Bu bölgeler kaslı dokulardan ibaret olduğu için genellikle sert olur. Pişme öncesinde ve eti pişirirken doğru yöntemleri uygulamazsan çiğnemesi zor, lastik kıvamında etler hazırlamış olursun.
Eti pişirmeden önce tuzlayıp 1-2 saat dinlendirmek yumuşamasını sağlayabilir. Pişirme aşamasına geçmeden önce fazla tuzu bir bez yardımıyla alın. Etin yumuşacık lokum kıvamında olması için, mutlaka marine edilmesi gerekir. Eti marine sosuyla harmanladıktan sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
Kurbanlığın Yaşına Dikkat Edilmelidir
Kurbanlık develerin en az 5 yaşında, kurbanlık koyunların en az 1 yaşında ve kurbanlık sığır, düve, dana ve manda gibi hayvanların da en az 2 yaşında olmaları gerekiyor. Bu yaşları dolduran dört ayaklı helal hayvanların kurbanda kesilmesi caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri