Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
Çünkü erik kabızlık sorununu çözmede ve sindirimi düzenlemede oldukça etkili. Hal böyle olunca çok yenmesinin ishale neden olması da oldukça doğal oluyor.
Önemli lifli meyvelerden biri olan erik, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Düzenli tüketildiğinde kabızlık gibi problemleri giderir. Ayrıca gaz, hazımsızlık gibi mide sorunlarına da iyi gelir.
Kavun, elma, erik, vb. bazı sebzelerin gaz yaptığı bilinmektedir. Bu nedenle karın ağrısına sebebiyet vermemeleri için fazla tüketilmemeleri önerilir.
Erik, bağırsak dostudur!
İşte lif deposu erik de, bağırsakları çalıştırır, bağırsaklarda oluşabilecek pek çok hastalığı önler. Çünkü erik, doğal bir müsli görevi görür, bağırsakları temizler, vücuttan toksinlerin daha kolay atılmasını sağlar.
İlgili 43 soru bulundu
3) Bağırsak Sistemini Düzenler
Antioksidan maddeleri de içerdiği için bağırsakların kolayca temizlenmesini sağlar. Temiz bağırsaklar ile kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Kuru erik kabızlığa iyi gelir mi? Evet, kuru erik bağırsakları temizleyeceği için kabızlık problemini de giderir.
Kırmızı erik sindirim sistemini ve bağırsak sağlığını koruma özelliğine sahiptir. Ayrıca bu mayhoş meyve kabızlığı, şişkinliği ve gazı önler. İçinde bağırsakları çalıştırmaya yarayan maddeler bulunan kırmızı erik kabızlık sorunlarında mutlaka önerilir.
Yeşil erik kabızlığı giderir
Yeşil erik sindirilebilir lif açısından zengin olduğundan, mide gazı, kabızlık ve gaz problemini önler.
Tüm meyveler gibi erik de fazla miktarda tüketilmemelidir. Fazla tüketildiğinde mide asidini olumsuz etkileyebilir. Mide ve 12 barmak bağırsak ülseri ve gastrit sorunu olanların içerdiği asit nedeniyle dikkatli tüketmeleri gereken bir meyvedir.
Kara Erik Zararları
Sindirim sistemini harekete geçirme özelliği bulunan erik, fazla tüketildiğinde ishale sebep olabilir. Taze kara erik günde 10 adet, kuru erik ise 2 – 3 tane yenmelidir. Daha fazlası kilo artışına sebep olabilir.
Sabahları aç karnına tüketilen eriğin faydası daha fazladır. Demir ihtiyacını karşılıyor! İnsan vücudundaki demiri absorbe etme yeteneği sayesinde kırmızı kan hücrelerin ihtiyacı olan demir ihtiyacı karşılıyor. Böylece kansızlığın önüne geçiyor.
Sağlık üzerine oldukça fazla etkisi olan eriğin faydaları arasında; kemik sağlığı ve hafızanın gelişmesi, antioksidan, antienflamatuar ve anti-ülser etkileri ve kabızlığı önlemesi sayılabilir. Erik, aynı zamanda kanseri önleyici özelliğe de sahiptir.
Meyveleri yedikten sonra sudan kaçınılmalıdır, çünkü bu kombinasyon midedeki emilim ve sindirim sürecini engelleyerek asitliğe neden olabilir. Bu nedenle bazı insanlar meyve yedikten sonra mide bulantısı hissederler. Meyve yedikten sonra en az bir saat su içmeniz önerilir.
Dozunda ve makul olarak tüketilen kuru eriğin herhangi bir zararı yoktur. Fakat aşırı tüketilmesi içeriğinde bulunan meyve şekeri nedeniyle kan şekerinin fazla yükselmesine neden olur. Yine aşırı tüketildiğinde ishal ve kusmaya da neden olabilir.
Erik suyu diyet yapanlar için önerilmektedir. Bunun sebebi ise metabolizmayı düzenleyerek sindirim olayının kolaylaşmasına yardımcı olmaktadır. Kabızlık sorunlarını bağırsakları çalıştırarak ortadan kaldırmaktadır.
ERİK: Bir porsiyon tüketmek için 10 adet yeterlidir. Tadını güzelleştirmek için tuz kullanılmamalıdır. Havalar da sıcakken hipertansiyon riski artabilir. Meyvenin kendisi yeterli miktarda sodyum içerir.
Diyetisyen Öznur Akgöz, aşırı miktarda yenen eriğin sindirim sistemini bozduğunu, tuz ile yenen eriğin ise yüksek tansiyon ve ödeme yol açtığını belirtti.
Erik Safra ve Karaciğer Sağlığını Korur: Eriğin içerdiği çözünür lifler özellikle safra ve karaciğer sağlığı için önemlidir. Bu özelliği ile safra ve karaciğerin aşırı şekilde çalışarak yorulmasına engel olur.
Yeşil eriğin 11 faydası: 1-Yeşil erik organik asit içeriği yüksek olan bir meyve. Tüm bu organik asitler vücudun alkali tutulmasına yardımcı olur. 2-Sitrik asit vücuttaki laktik asidi etkisiz hale getirebilir, bu sayede yorgunluğu önler.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Gaza neden olabilen yüksek lifli yiyecekler arasında fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek bulunur.
Fasulye, mercimek, lahana, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, soğan, kepekli ekmek, havuç, kayısı ve kuru erik tüketimi bazı kişilerde aşırı gaza niçin olabilir.
* Erik içerdiği yüksek miktar asit sebebi ile fazla tüketilmesi sonucu midede asit oranlarını olumsuz derecede değiştirebilir.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
Aynı zamanda da kalori bakımından oldukça düşük içerikli bir meyvedir. Demir oranı yüksek meyve ve sebzelerle birlikte tüketilebilecek olan kırmızı erik kan yapan hücrelerin daha hızlı çalışmasını sağlar. Demir emilimini desteklediği için kansızlık gibi ciddi sorunların önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri