Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
ERİK: Bir porsiyon tüketmek için 10 adet yeterlidir. Tadını güzelleştirmek için tuz kullanılmamalıdır. Havalar da sıcakken hipertansiyon riski artabilir. Meyvenin kendisi yeterli miktarda sodyum içerir.
Erik tüketilmesi kilo aldırmaz. Aksine erik yemenin zayıflamaya yardımcı olduğu ifade edilebilir. Erik yemek aynı zamanda sindirim sistemini çalıştırarak hızlı bir sindirim gerçekleşmesinde de etkili olmaktadır. Diyet sırasında en fazla yeşil erik tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Sabahları aç karnına tüketilen eriğin faydası daha fazladır. Demir ihtiyacını karşılıyor! İnsan vücudundaki demiri absorbe etme yeteneği sayesinde kırmızı kan hücrelerin ihtiyacı olan demir ihtiyacı karşılıyor. Böylece kansızlığın önüne geçiyor.
İlgili 41 soru bulundu
1 büyük boy erik kaç kalori? Bir porsiyon yeşil erik(100 gramında) 47 kalori vardır. Bir tane orta boy yeşil erik(20 gram) 9.5, bir adet büyük boyu yeşil erik(40 gramında) 19 kalori bulunur.
100 gram eriğin içinde 9.92 gram şeker vardır.
Dozunda ve makul olarak tüketilen kuru eriğin herhangi bir zararı yoktur. Fakat aşırı tüketilmesi içeriğinde bulunan meyve şekeri nedeniyle kan şekerinin fazla yükselmesine neden olur. Yine aşırı tüketildiğinde ishal ve kusmaya da neden olabilir.
Kuru erik yüksek oranda K vitamini içerir. K vitamin ise kan pıhtılaşmasını sağlar. Kuru eriğin içerdiği bol miktardaki potasyum kalp ve sinir sağlığını korur. Kuru eriğin, A vitamini içeriği oldukça yüksektir.
5- Fit ve sıkı bir vücut için erik birebir. Bağ dokusunu güçlendirmede ve böylece daha sıkı bir vücuda sahip olmada yeşil erik etkilidir. C vitamini insan vücudunda bağ dokularının sıkı kalmasında yardımcı olur. Böylece vücudunuzun sıkı, genç, sağlıklı ve uygun görünümlü olmasında yardımcıdır.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
Yeşil erik yoğurt, ayran gibi besinlerle tüketildiğinde kalsiyum emilimini artırır. Bu etki, kemik ve diş sağlığı üzerinde oldukça olumlu bir etki yaratır. Kalsiyum ve fosfor açısından oldukça zengin olan erik, vücudun demir emme kabiliyetini artırır ve kan dolaşımını iyileştirir.
Ama öyle bir faydası var ki, toplum bunu pek bilmez. Erik yemek, böbreklerin tıpkı bir saat gibi çalışmasına neden olur. Böbrekler saat gibi çalışınca doğal olarak diğer hastalıklar da pek kapınızı çalmıyor. Bu yüzden siz siz olun bahar sonu başlayıp yaz sonuna kadar devam eden erik sezonunu iyi değerlendirin.
Meyveleri yedikten sonra sudan kaçınılmalıdır, çünkü bu kombinasyon midedeki emilim ve sindirim sürecini engelleyerek asitliğe neden olabilir. Bu nedenle bazı insanlar meyve yedikten sonra mide bulantısı hissederler. Meyve yedikten sonra en az bir saat su içmeniz önerilir.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
ERİĞİ TUZLAYARAK YEMEYİN
Diyabet hastalarında fazla şeker alımını engellemek adına taze olarak tüketilmesi önerilir. Tüm kabuklu meyvelerde olduğu gibi erik tüketirken de hijyene dikkat edilmelidir.
1 kuru siyah erik kaç kalori? Kuru Eriğin 100 gramında 261 kcal kalori, ayrıca 1 Adet yani 10 gram Kuru Erikte 26 kalori bulunmaktadır.
1 kilo kırmızı erik 540 kalori, 1 adet orta boy kırmızı erik 19 kalori olacaktır.
Mart ayı başladığında birçok tezgahta satışı olan erik, yazın en gözde meyvelerindendir. Mart, nisan, mayıs ve haziran ayları eriğin yetişmeye devam ettiği aylardır.
Sinir Sistemini Düzenlemesi : İçerdiği B6 vitamini sayesinde sinir hücrelerinin iletişimine yardımcı olarak sinir sisteminin düzenlenmesini sağlar. Serotonin seviyesini artırarak uyku, iştah ve konsantrasyonu düzenler.
Sağlıklı meyvelerden biri olan erik, besin değerleri bakımından oldukça önemlidir. İçerisinde A, B, C vitaminleri bol miktarda bulunur. Aynı zamanda fosfor, demir, bakır ve potasyum minerallerini de içinde barındırır. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan erik, kalori bakımından da düşüktür.
Kırmızı erik sindirim sistemini ve bağırsak sağlığını koruma özelliğine sahiptir. Ayrıca bu mayhoş meyve kabızlığı, şişkinliği ve gazı önler. İçinde bağırsakları çalıştırmaya yarayan maddeler bulunan kırmızı erik kabızlık sorunlarında mutlaka önerilir.
Kırmızı Erik Neye İyi Gelir? Kırmızı erik içerdiği vitamin ve minerallerle çok faydalı bir meyvedir. Bağırsak sağlığından kansızlığa, kanser ile mücadeleden üreme sistemine, kolesterolden demir eksikliğine kadar bir çok derde şifadır.
Erik bulunan vitaminler; A, C, E, K, niasin vitaminlerine sahiptir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, fosfor, folat, çinko, bakır, demir, potasyum ve manganez mineralleri içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri