Kuru erikte bulunan laksatif etki ve lifler bağırsakların hızlı çalışmasını sağlar.
Eriğin içerdiği antioksidanlarla erik kompostosu tüketimi, bağışıklı sistemini güçlendirecek ve böylece hastalıklara karşı kalkan oluşturacaktır. Ayrıca erik kompostosu içerdiği lifler ve posa sayesinde, bağırsakların daha kolay ve hızlı çalışmasını sağlayacaktır.
Kırmızı erik sindirim sistemini ve bağırsak sağlığını koruma özelliğine sahiptir. Ayrıca bu mayhoş meyve kabızlığı, şişkinliği ve gazı önler. İçinde bağırsakları çalıştırmaya yarayan maddeler bulunan kırmızı erik kabızlık sorunlarında mutlaka önerilir.
Çünkü erik kabızlık sorununu çözmede ve sindirimi düzenlemede oldukça etkili. Hal böyle olunca çok yenmesinin ishale neden olması da oldukça doğal oluyor.
Bağırsakları çalıştırıcı özelliği vardır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Potasyum kaynağıdır. Kalp ve tansiyon sorunu yaşayanlara tavsiye edilir.
İlgili 25 soru bulundu
A, C ve B grubu vitaminleri ile potasyum, magnezyum, fosfor ve demir mineralleri açısından zengin bir meyve olan erik, kabızlık sorununda da birebir etkili. Sindirim sistemini çalıştırıp hazmı kolaylaştıran erik, iyi bir idrar söktürücü ve kabızlık giderici.
Bağırsakların daha iyi çalışmasına yardımcı olan kuru erik, düzenli olarak tüketilirse kabızlık sorununa iyi geldiği belirtilir. Özellikle akşamdan hazırlanan kürlerin gün içinde tüketilmesi bağırsakların temizlenmesinde etkilidir.
3) Bağırsak Sistemini Düzenler
Antioksidan maddeleri de içerdiği için bağırsakların kolayca temizlenmesini sağlar. Temiz bağırsaklar ile kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Kuru erik kabızlığa iyi gelir mi? Evet, kuru erik bağırsakları temizleyeceği için kabızlık problemini de giderir.
Taze erik fazla tüketildiğinde ishale neden olabilir ancak kuru erik ishal yapmaz.
Doğal ve ev yapımı erik suyu, yüksek kolesterolün normal seviyelere düşmesine yardımcı olarak kalp ve damar hastalıklarına karşı engelleyici bir görev üstlenmektedir. İltihabı ve Enfeksiyonu Önler: Erik suyu, vücutta meydana gelen iltihabın ve özellikle de idrar yolu enfeksiyonunun vücuttan sökülüp atılmasını sağlar.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Günde 3 adet kuru erik yıkanıp temizlendikten sonra 1 büyük bardak suyun içine atılır ve üzeri kapatılarak oda sıcaklığında 1 gece bekletilir. Sabah aç karnına suyu içip kuru meyveleri yemek gün içinde bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır.
Sabahları aç karnına tüketilen eriğin faydası daha fazladır. Demir ihtiyacını karşılıyor! İnsan vücudundaki demiri absorbe etme yeteneği sayesinde kırmızı kan hücrelerin ihtiyacı olan demir ihtiyacı karşılıyor. Böylece kansızlığın önüne geçiyor.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
Hazırlanışı: Erikleri yıkayın ve çekirdeklerini çıkarıp, istediğiniz büyüklükte doğrayın. Ardından tencereye toz şekeri ve suyu koyup, 5-10 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra erikleri ilave edin ve ocaktan alın.
Ama öyle bir faydası var ki, toplum bunu pek bilmez. Erik yemek, böbreklerin tıpkı bir saat gibi çalışmasına neden olur. Böbrekler saat gibi çalışınca doğal olarak diğer hastalıklar da pek kapınızı çalmıyor. Bu yüzden siz siz olun bahar sonu başlayıp yaz sonuna kadar devam eden erik sezonunu iyi değerlendirin.
Erikleri bol suyla yıkayıp derin bir tencereye alın. Üzerine su ve tozşekeri ilave edip orta ısıda kapağını aralık bırakarak bir taşım kaynatın. Limon tuzu ekleyip bir taşım daha kaynatın. Tencereyi ocaktan alın.
C vitamini açısından zengin mürdüm eriğinin bağırsakları çalıştırdığı bilinmektedir. Sindirime katkısı olan bu erik, mide ve bağırsakları çalıştırır. Böylece bağırsak problemlerinin önüne geçer.
Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için.
Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir. Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar. En hızlı faydayı sağlamak için sabah uyandığınızda aç karnına bir bardak kayısı suyu içebilirsiniz.
Hareketsizlik, yetersiz sıvı tüketimi ve stres de kabızlığa neden olan etkenler arasında gösteriliyor. Kabızlık belirtilerini ortadan kaldırmak için bol sebze ve meyve tüketmek, bol su içmek, kepekli ve lifli besinler yemek ve zeytinyağı tüketmek öne çıkan önlemlerden bazıları olarak sayılabilir.
- İçerisinde bulunan lifler sayesinde karaciğere ve safraya iyi gelmektedir. - İçerdiği magnezyum sayesinde kas dokularının zarar görmesini engeller. - Kilo vermeye yardımcı olmaktadır. - A vitamini ve fosfor içerdiğinden vücuda oldukça faydalıdır.
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
Erik suyunuz iyice kaynadıktan sonra altını kapatıp, tekrar ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra buzdolabına koyup, soğutun. Servis sırasında içine buz parçacıkları atıp, soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri