Her besinin faydası olduğu gibi zararı da olabilir. Kuru erik çok fazla tüketilirse şu sonuçlar meydana gelebilir: İshal.
Lifli bir meyve olan yeşil erik, bağırsakları temizleyerek daha sağlıklı bir bağırsak sistemine sahip olmanızı sağlar. Yaz günlerinde sindirimi rahatlatma görevini yeşil eriğe verebilirsiniz. Böylece mide şişliğini de önlemiş olursunuz.
Eriğin içerdiği antioksidanlarla erik kompostosu tüketimi, bağışıklı sistemini güçlendirecek ve böylece hastalıklara karşı kalkan oluşturacaktır. Ayrıca erik kompostosu içerdiği lifler ve posa sayesinde, bağırsakların daha kolay ve hızlı çalışmasını sağlayacaktır.
Lifli yapısı sayesinde sindirim sisteminin düzenli işlemesini sağlar. Erik, lifli bir yapıya sahip bir meyve, hem de sindirilebilir lifli. Bu da bizim sindirim sistemimizin mükemmel işlemesine büyük yardımları dokunuyor anlamına geliyor. İşte o "Çok erik yeme, ishal olursun." sözünü duymamızın nedeni de bu.
Kuru Erik Zararları
Dozunda ve makul olarak tüketilen kuru eriğin herhangi bir zararı yoktur. Fakat aşırı tüketilmesi içeriğinde bulunan meyve şekeri nedeniyle kan şekerinin fazla yükselmesine neden olur. Yine aşırı tüketildiğinde ishal ve kusmaya da neden olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Taze erik fazla tüketildiğinde ishale neden olabilir ancak kuru erik ishal yapmaz.
İçerdiği vitamin ve minerallerle sinir sistemini güçlendiren, kansızlığı azaltan, böbreklerin fonksiyonlarını destekleyen kırmızı erik ayrıca bağırsak dostudur. Kırmızı eriğin anti-aging etkisi vardır. Kırmızı erik içerdiği bu etki sayesinde yaşlanmaya savaş açmaktadır.
Erik suyu fazla tüketildiğinde ise kilo artışı, kramp, ödem gibi sorunlara yol açabilmektedir.
3) Bağırsak Sistemini Düzenler
Antioksidan maddeleri de içerdiği için bağırsakların kolayca temizlenmesini sağlar. Temiz bağırsaklar ile kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Kuru erik kabızlığa iyi gelir mi? Evet, kuru erik bağırsakları temizleyeceği için kabızlık problemini de giderir.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
Bağırsakları çalıştırıcı özelliği vardır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Potasyum kaynağıdır. Kalp ve tansiyon sorunu yaşayanlara tavsiye edilir.
Doğal ve ev yapımı erik suyu, yüksek kolesterolün normal seviyelere düşmesine yardımcı olarak kalp ve damar hastalıklarına karşı engelleyici bir görev üstlenmektedir. İltihabı ve Enfeksiyonu Önler: Erik suyu, vücutta meydana gelen iltihabın ve özellikle de idrar yolu enfeksiyonunun vücuttan sökülüp atılmasını sağlar.
Sabahları aç karnına tüketilen eriğin faydası daha fazladır. Demir ihtiyacını karşılıyor! İnsan vücudundaki demiri absorbe etme yeteneği sayesinde kırmızı kan hücrelerin ihtiyacı olan demir ihtiyacı karşılıyor. Böylece kansızlığın önüne geçiyor.
Günde 3 adet kuru erik yıkanıp temizlendikten sonra 1 büyük bardak suyun içine atılır ve üzeri kapatılarak oda sıcaklığında 1 gece bekletilir. Sabah aç karnına suyu içip kuru meyveleri yemek gün içinde bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır.
KURU ERİK. Kuru meyveler ve özellikle de kuru erik eski zamanlardan beri kabızlığı önlemek veya tedavi etmek için kullanılır. Kuru eriğin lif içeriği yüksektir ve bu çözünmeyen lifleri sayesinde dışkıda bulunan su miktarını artırarak dışkılamayı kolaylaştırır.
Ya yediğimiz yiyeceklerden ya da vücutta meydana gelen bir hastalıktan dolayı ishal söz konusu olabilir. En bilindik ishal oluşumu; ıspanak, kabak, yeşil sebze grupları, süt, kuru fasulye yemeğinin aşırı veya düzensiz bir şekilde tüketilmesidir. Fakat bunlar dışında pek çok yiyecek ve içecek de ishale sebep olabilir.
Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için.
A, C ve B grubu vitaminleri ile potasyum, magnezyum, fosfor ve demir mineralleri açısından zengin bir meyve olan erik, kabızlık sorununda da birebir etkili. Sindirim sistemini çalıştırıp hazmı kolaylaştıran erik, iyi bir idrar söktürücü ve kabızlık giderici.
Kara Erik Zararları
Sindirim sistemini harekete geçirme özelliği bulunan erik, fazla tüketildiğinde ishale sebep olabilir. Taze kara erik günde 10 adet, kuru erik ise 2 – 3 tane yenmelidir. Daha fazlası kilo artışına sebep olabilir.
Vitamin deposu erik, cinsel isteği ve gücü arttırıyor. Kan dolaşımını da hızlandıran bu meyve, iktidarsızlık sorunu yaşayan erkeklerin imdadına yetişiyor. Erik aynı zamanda sperm kalitesini yükselterek kısırlık tedavisine destek oluyor.
Mürdüm eriğinin fazla miktarda tüketilmesi ishal, gaz, karın ağrısı gibi bağırsak sindirim problemlerine yol açabilir. Erik çeşitlerinde olduğu gibi mürdüm eriğinde de bulunan oksalatlar vücutta birikebilir. Bu durum ise zamanla böbrek ve safra kesesinde hastalıklara sebep olabilir.
Erik suyunuz iyice kaynadıktan sonra altını kapatıp, tekrar ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra buzdolabına koyup, soğutun. Servis sırasında içine buz parçacıkları atıp, soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Demir oranı yüksek meyve ve sebzelerle birlikte tüketilebilecek olan kırmızı erik kan yapan hücrelerin daha hızlı çalışmasını sağlar. Demir emilimini desteklediği için kansızlık gibi ciddi sorunların önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri