Daha önceden hazırlanan kavanozların kuru olması gerekiyor, kapaklarını dilerseniz kaynatabilirsiniz ama mutlaka kurutun. Hazır hale gelen kaynamış erik konserveniz ocaktan alınmadan kavanozlara eşit bir şekilde pay edilir. Kavanozların ağzı silinir ve kapağı hemen sıkıca kapatılır. Bir bezin üzerine ters çevrilir.
Pişmiş olan erik suyu ince süzgeçten geçirilir. Not: sadece suyu, fakat arzu ederseniz posasını da geçirebilirsiniz. Cam şişelere doldurularak kapakları sıkı bir şekilde kapatılır. Büyük bir kazan veya tenekede en az 10 dakika sterilize edilir.
Erik suyumuz iyice soğuduktan sonra pet şişelere doldurun kapağını sıkıca kapatın ve dondurucuya kaldırın.
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Erikler yumuşayıp dağılana kadar pişirelim ve soğumaya bırakalım. Sonra süzgeçten geçirerek erikleri ayıklayalım. Eriklerin posasını büyük bir kaşıkla veya kepçeyle ezip, sadece çekirdeklerini bırakalım. Daha sonra erik suyunu kavanozlara doldurup, kapaklarını iyice sıkıp, kapatalım.
Güzelce yıkanmış olan erikler büyük bir tencereye konulur. Üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ve damak tadına göre şeker eklenir. (Erik ekşi ise şekeri fazla katabilirsiniz, tatlı ise 1- 1, 5 kg şeker yeterli olacaktır. ) Ara sıra karıştırarak iyice kaynayana kadar pişirilir.
İlgili 16 soru bulundu
Daha önceden hazırlanan kavanozların kuru olması gerekiyor, kapaklarını dilerseniz kaynatabilirsiniz ama mutlaka kurutun. Hazır hale gelen kaynamış erik konserveniz ocaktan alınmadan kavanozlara eşit bir şekilde pay edilir. Kavanozların ağzı silinir ve kapağı hemen sıkıca kapatılır. Bir bezin üzerine ters çevrilir.
Bu nedenle, kalan meyve suyu buz dolabında muhafaza edilmeli ve 2-3 gün içinde tüketilmelidir.
Ambalaj açılmadığı veya delinmediği sürece meyve suyu bozulmuyor. Ambalaj açıldığında ise, havadan mikroorganizma bulaşıyor ve meyve suyu zamanla bozuluyor. Bozulma süresi sıcaklığa göre değişiyor.
Hazır meyve sularının içeriğinde yer alan koruyucular ve ilave şeker meyve suyunun daha geç bir sürede bozulmasına etki etmektedir. Fakat evde yapılan, hepsi meyveden elde edilmiş meyve sularında, meyvelerde bulunan doğal şekerler zaman içinde fermente olarak bozulmasına neden olur.
Meyveleri küp küp doğrayarak bir tencereye alın. Üzerine 2-3 su bardağı kadar su ilave edip ocağın altını açın ve meyveler yumuşayana dek pişirin. Meyveler yumuşamaya başlayınca içine şekeri de ilave edin ve güzelce karıştırarak şekerin erimesini sağlayın ve ocaktan alın.
Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin. Hazırladığınız bu yöntem ile erikleri buzlukta 8-12 ay kadar tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzluktan çıkartıp, reçel, marmelat, komposto ve sos olarak kullanabilirsiniz.
Erikleri yıkayın ve çekirdeklerini çıkarıp, istediğiniz büyüklükte doğrayın. Ardından tencereye toz şekeri ve suyu koyup, 5-10 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra erikleri ilave edin ve ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatıp, 15 dakika bekleyin.
İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır
Buzdolabında. 2 ay.
Mürdüm eriği kompostosunu hazırlamaya başlarken ilk olarak erikler güzelce yıkanıp ayıklanır. Ardından küp küp doğranarak çekirdekleri de ayıklanır. Ayıklanıp doğranan eriklerin üzerine şeker ekleyip 1 saat kadar bekletilir. Şekerler eridikten sonra ocağa alınır ve kısık ateşte kaynatılır.
Hayır, dondurmanız uygun olmaz. Vitamin kaybı olur.
%90-95 bağıl nemde 0 °C'de depolanır. Taze erikler uzun süreli soğuk depolamaya uygun değildirler. Damson cinsi diğer yumuşak etli cinslere göre depolamaya daha uygundurlar. Sağlam ve olgunlaşmış, Casselman, Climax, Eldorado, Santa Rosa ve Wickson cinsleri 0 °C'de 4-5 hafta başarılı olarak depolanabilmektedir.
Meyve suyu, nektar ve diğerleri, etiketinde yazılı son kullanım tarihine kadar açılmadan güvenle muhafaza edilebilir. Ancak, tüketmek üzere ambalaj açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmelidir. Bu süre, buzdolabında +4-8 ˚C de muhafaza edilmek koşuluyla 2-3 günü geçmemelidir.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Ama öyle bir faydası var ki, toplum bunu pek bilmez. Erik yemek, böbreklerin tıpkı bir saat gibi çalışmasına neden olur. Böbrekler saat gibi çalışınca doğal olarak diğer hastalıklar da pek kapınızı çalmıyor. Bu yüzden siz siz olun bahar sonu başlayıp yaz sonuna kadar devam eden erik sezonunu iyi değerlendirin.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
Sindirimi Kolaylaştırır:
Erik suyu, düzenli olarak tüketildiğinde mide hazımsızlığına ve kabızlıktan kaynaklı şişkinliğe iyi gelir.
Ebeveynlerin en çok sorduğu, Bebeklere Ne Zaman Yeşil Erik Verilir? Sorusu üzerine, uzmanlar 6 aydan sonra bebeklere meyve verilmeye başlanması gerektiğini tavsiye etmektedirler.
* Erik içerdiği yüksek miktar asit sebebi ile fazla tüketilmesi sonucu midede asit oranlarını olumsuz derecede değiştirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri