Normal çikolatadan farkı, içeriğinde daha fazla kakao yağı barındırması olan kuvertür çikolatanın tatlı tariflerinde sıklıkla tercih edilme sebebi diğerine göre daha hızlı erimesi ve parlak bir görünüme sahip olmasıdır.
Kuvertür çikolata, yüksek oranda kakao ve kakao yağı içeren bir çikolata türüdür. Profesyonel kullanımlar için sıklıkla tercih edilen kuvertür çikolata, çoğunlukla eritilerek kullanılır.
Kuvertür çikolata, yüksek oranda kakao yağı içeren ve çikolata yapımında kullanılan bir ham maddedir. Kuvertür çikolata ile normal çikolata arasındaki fark, kuvertürün kakao yağı içeriğinden meydana gelir. Herhangi bir katkı maddesi içermez.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Eritilmiş çikolata nedir? Krema kontrollü bir şekilde kaynama noktasına getirilir ve küçük parçalara ayrılmış kuvertür çikolata yavaş yavaş içine ilave edilerek tamamen erimesi sağlanır. Henüz katılaşmamış haliyle de pastaların, tatlıların üstüne dökülerek kullanılabilir.
Fildişi çikolata beyaz çikolatanın türevidir. Genellikle kakao yağı, şeker ve süt katılarından oluşur ve soluk sarı veya fildişi renkli bir görünüme sahiptir. Adını hayvanların özellikle fil gibi türlerin dişlerinden aldığı bilinir. Çok hafif bir sarı tonu vardır.
İlgili 44 soru bulundu
Ülker Sütlü Baton, yumuşacık, ağızda eriyen yapısı ve yoğun aroması ile oldukça lezzetli bir çikolatadır. 1974 yılında çikolata üretimine başlayan Ülker, bu tarihten itibaren Ülker Çikolata adı altında Türk damak zevkine uygun çikolatalarını tüketiciyle buluşturmayı sürdürmektedir.
Dökme Çikolata Nedir? Dökme çikolata bir veya birçok marka çikolatanın bir araya gelerek kilogram fiyatı ile satılmasıdır. Ham maddesi tamamen çikolata olduğu için çikolata türleri arasında davetlerde, etkinliklerde, bayramlarda ve özel günlerde en çok tercih edilen çikolata çeşididir.
Benmari veya Bain-marie, bir kabı sıcak suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir.
Konfiseri, pasta ile keklerin kaplamasında kullanılır. Kuvertüre göre yağ oranı biraz daha fazladır. Çabuk donması nedeniyle bu çikolata daha çok kaplamalarda ve dekorlarda kullanılır. Kuvertürde olduğu gibi konfiseri çikolatanın da bitter, fildişi ve frambuaz gibi çeşitleri vardır.
Çikolata Temperleme
Çikolatanın içinde düzensiz kakao kristalleri vardır. Bu kristallerin düzenli bir şekilde kristalize olmasını sağlama işlemine temperleme denilir. Temperleme çikolata işlemi ile çikolata çok daha pürüzsüz ve parlak bir hale gelir. Böylece istenen kalıba ya da forma sokulması da kolaylaşır.
Eşsiz lezzeti ile damaklarımızda iz bırakan draje kelime anlamı olarak, üstü şeker kaplı, renkli ve parlak hap, genellikle çikolata ve şekerle kaplanmış kuruyemiş anlamlarını taşımaktadır. Draje; çikolata ya da şeker ile kaplı içerisinde kuruyemiş, meyve gibi atıştırmalıkları bulunduran bir yiyecektir.
Pralin ise çikolataya benzetilen farklı bir üründür. Genellikle içi krema dolgulu çikolatalı şeker olarak tarif edilir [1].
Çikolata yapımında ham madde olarak kullanılan kuvertür çikolata, kakao çekirdeklerinin işlenmesi ile elde edilen saf çikolatadır. Yüksek oranda kakaoya sahiptir ve içerisinde katkı maddesi yoktur. Halk arasında “külçe çikolata” ya da “kalıp çikolata” gibi isimler ile tanınır.
Isıya dayanıklı bir kabı tencereye oturtun. İçerisine hiçbir şekilde su girmesin ve tencerenin tabanına temas etmeden su ile temas edecek boyutta bir kap olmasına dikkat edin. Çikolatayı kabın içerisine koyarak erimesini bekleyiniz. Daha sonra çikolata sosunuzu istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Kokolin, içinde süt yerine peynir altı suyu tozu barındıran, kakao yağı yerine margarin, kakao yerine kakao tozu barındıran çikolata benzeri bir tatlı türüdür. Genellikle bayramlarda ikram edilir. Bir çikolatanın kalitesini belirleyecek kadar önemli olan "kakao yağı"nı bulundurmadığından dolayı kokolin ismiyle anılır.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Ganaj veya Ganaş (Fransızca: ganache), pasta, kek, şekerleme, bisküvi ve kurabiye arasına veya üzerini kaplamak veya süslemek için kullanılan bir kremadır. Ganajın yapımında kullanılan temel malzemeler kuvertür çikolata ve süt kremasıdır. Krema önce ısıtılır ve çikolata üzerine dökülür.
Konfiseri çikolata kakao tozu ve palm yağı, hindistan cevizi yağı gibi bitkisel yağlar karıştırılarak elde edilir. Çikolata gibi görünür, çikolata gibi lezzeti vardır, kullanımı çok daha kolaydır.
Büyük boy bir cezveyi ocağa koyup çikolatayı cam kase içinde üstüne yerleştirebilir ve sonra kısık ateşte erimesini bekleyebilirsiniz. Eriyen çikolatayı bir sıkma aleti yardımıyla tabağa damlalar halinde dökebilirsiniz. Damla çikolatayı eritmek için de aynı işlem yapılabilir.
Islak, nemli kaşıklar, tencereler, kaseler çikolatanın dokusunu bozabilir. Su tutkal görevi görerek erittiğiniz çikolatanın topaklanmasına neden olabilir. Çikolatayı direkt ateşle temas eden bir tencerede eritmek yerine benmari usulünü veya mikrodalga fırında eritmeyi tercih edin.
Mikrodalgada kullanıma uygun bir kabın içine küçük parçalara ayırdığınız ya da rendelediğiniz çikolatalarınızı koyun ve mikrodalgaya koyun. Mikrodalgada ortalama 50 derece yeterli olacaktır ama bu mikrodalga fırınınızın performansına göre değişiklik gösterebileceğinden mutlaka kontrollü bir şekilde eritin.
Bitter çikolata (siyah çikolata, sade çikolata veya ekşi çikolata olarak da bilinir) bir çikolata türevidir. Daha yüksek oranda kakao katıları vardır. Kakao yağı ise sütlü çikolata ve beyaz çikolatadan daha azdır ve hiç şeker içermez.
İşte tam da burada Callebaut Callets™ gerçek bir ezber bozan olduğunu kanıtlıyor: bu küçük temperlenmiş çikolata parçacıklarındaki kakao yağı hali hazırda aynı kristal yapıya sahip. Eritilmiş çikolataya eklendiğinde zincirleme reaksiyonunu destekler ve uygun bir şekilde kristalize edilmiş çikolata ortaya çıkar.
Bitter çikolata veya diğer isimleriyle siyah çikolata veya sade çikolata, çikolata çeşitlerinden biridir. Diğer çikolata türlerinden farkı, daha yüksek oranda kakao ve daha az kakao yağı içermesidir. Bu da onun diğer çikolata türlerine göre daha yoğun bir lezzette olmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri