Türkiye'de de görülen EG.5.1 yani koronavirüs eris varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından omicron soyundan gelen covid-19'un mutasyona uğramış bir alt varyantı olarak tanımlanan bir koronavirüs türüdür.
Daha önce Türkiye'de Eris varyantının görüldüğünü açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuya ilişkin son dakika açıklamasında bulundu. İşte Eris virüsü belirtileri... Şurada Paylaş! İlk kez Şubat ayında Endonezya'da görülen Koronavirüs'ün yeni varyantı Eris Türkiye'de görülmüştü.
Eris varyantının belirli yaş grupları veya risk grupları için daha tehlikeli olup olmadığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak, COVID-19'un diğer varyantları gibi, Eris varyantı da yaşlı yetişkinler, kronik hastalığı olan kişiler ve aşısız kişiler için daha tehlikeli olabilir.
Eris varyantının belirtileri COVID-19'un bilinen belirtileriyle benzerlik gösterir. Bunlar arasında ateş, kas ağrıları, sürekli öksürük, tat veya koku değişiklikleri, yorgunluk, burun akıntısı ve boğaz ağrısı bulunur. Bu belirtiler genellikle hafif-orta şiddette seyreder ve ölümcül değildir.
Eris Varyantı (Eris Virüsü) Tedavisi
Eris virüsü için spesifik bir tedavi yoktur. COVID-19'un tedavisinde kullanılan standart tedaviler, Eris virüsü için de geçerlidir.
İlgili 23 soru bulundu
Eris Varyantı (Eris Virüsü) Belirtileri Nelerdir? COVID-19 semptomları ile benzerlik gösteren eris varyantında görülen belirtiler sıklıkla boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük, nefes darlığı, vücutta ağrı ve burun akıntısı ya da tıkanıklığıdır.
Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi.
Yapılan çalışmalar sonucunda; 2023 yılı Temmuz ayı itibarıyla, Eris varyantı, 51 ülkede tespit edilmiştir. Bu ülkeler arasında, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Brezilya, Japonya, Güney Kore ve Hindistan bulunmaktadır.
ABD'de şimdiye kadarki gözlemler, en yaygın varyantın şu anda vakaların yaklaşık yüzde 22'sini oluşturan Eris lakaplı EG 5.1 olduğunu gösteriyor. Eris varyantı aynı zamanda İngiltere dahil birçok Avrupa ülkesinde ve Asya'da da yaygın hale gelmiş durumda.
Eris'in çapı 2011'de 2326±12 km olacak şekilde belirlendi, bu büyüklük Eris'in hacmini Plüton'unkinden biraz daha küçük yapar(2372±4 km), ancak Eris Plütondan %27 daha ağırdır. Eris'in Albedo'su Enceladus'tan sonra güneş sistemindeki en yüksek değer olan 0.96'dır.
51 ülkeye yayılan Eris varyantı sonrası, yetkililer aşı çağrısı yapmaya başladı.
Virüsü taşıyan kişi; öksürdüğünde, konuştuğunda, hapşırdığında, soluk alıp verdiğinde havaya virüs yüklü damlacıklar saçılır. Bu damlacıkların yakın mesafedeki kişiler tarafından solunması ile virüs bulaşır. Solunum yoluyla gerçekleşen yayılım, korona bulaşma yolları arasında en temel olandır.
Virüs; solunum yolundan, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması ile ayrıca virüsün bulunduğu ortam ve eşyalara dokunulduktan sonra ağız ve buruna taşınarak bulaşmış olur. Bunun sonucunda; solunum yolları, karaciğer, mide, bağırsak ve sinir sistemine ulaşarak hastalık tablosu yaratır.
SARS virüsünün yayılmasına neden olan hayvanların ana konağının Nalburunlu yarasa (Rhinolophidae) familyasındaki cinsler, ara konağının ise misk kedileri (Viverridae) olduğu belirlenmiştir.
Rota virüs, genellikle 2 yaş altı çocuklarda bağırsak iltihabına yol açan bir virüstür. Çoğunlukla 3-5 yaşa kadar bulaşan Rota virüsüne dünyadaki her çocuk en az bir kez yakalanmaktadır. Hastalık şiddetli ateş, ishal ve kusma ile kendini gösterir.
İlk olarak 2006 yılında uygulanmaya başlayan rota virüsü aşıları, günümüzde enfeksiyona bağlı hastaneye yatış oranlarını büyük ölçüde azalmıştır.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de 9 kişide Covid-19'un Eris varyantının görüldüğünü duyurdu. Bakan Koca, hastaların yurtdışı temaslı ve aynı ilde olduklarını söyledi. Dünya genelinde yayılan Omicron soyundan gelen EG.5 "Eris" alt varyantı Türkiye'de de görüldü.
Virüsün neden olduğu hastalık yeni değildir. Maymunlarda 1958'de görülen virüs kaynaklı hastalık, insanlarda ilk kez 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ortaya çıkmıştır.
Çin'de ortaya çıkan ve dünya genelinde 400 milyon kişinin hastalanmasına yaklaşık 6 milyon kişinin ölümüne yol açan Covid-19'un kaynağının hayvan pazarı mı yoksa virüs laboratuvarı mı olduğu sorusu hem jeopolitik tartışmaların alevlenmesine yol açmıştı.
Eris Varyantı Türkiyede Görüldü Mü
Koca, varyantın hasta etme gücünün düşük olduğunu ve endişe konusu olmadığını belirtti. Eris varyantı, Türkiye'de ilk olarak İstanbul'da tespit edildi. Daha sonra Ankara, İzmir ve Antalya'da da vakalar görüldü. Vakaların tamamı yurt dışı temaslı kişilerden oluştu.
Virüslerin genomu RNA içerdiğinden sıklıkla oncornavirüsler terimi kullanılmıştır. Günümüzde genomu DNA veya RNA içeren ve kansere neden olan herhangi bir virüs anlamına gelir ve "tümör virüsü" ya da "kanser virüsü" ile eşanlamlıdır. Bununla birlikte insan ve hayvan virüslerinin büyük çoğunluğu kansere neden olmaz.
EG.5, Covid-19'un Omicron varyantının bir alt türü ve dünya çapında dolaşımda olan diğer varyantlarla yakından ilişkili. Virüsün mutasyona uğramış bir versiyonu olarak biliniyor. Haziran ayı sonunda Covid-19 vakalarının yüzde 7,6'sını oluştururken, temmuz sonunda küresel olarak yaygınlığı yüzde 17,4'e yükseldi.
Coronavirus belirtisini kaç günde gösterir? Virüsle karşılaştıktan sonra genellikle 4-5 gün sonra belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Antivirüs Programı Kullanın Cep telefonunuzda bir virüs olduğunu düşünüyorsanız, ilk yapmanız gereken şey, bir antivirüs programı kullanmaktır. Cep telefonunuza antivirüs programı yükleyerek, virüsleri tespit edebilir ve temizleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri