Başkan ve Savcı tarafından verilen içerik kaldırma ve erişimin engellenmesi kararlarının Sulh Ceza Hakimince onaylanması gerekmektedir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ve suç nedeniyle Başkan ya da Cumhuriyet savcısı içeriğim kaldırılmasına ve erişimin engellenmesine karar verebilir.
Kural olarak internet üzerindeki bir içeriğin kaldırılması veya erişimin engellenmesi talebi, Sulh Ceza Hâkimliğine yöneltilmelidir. Fakat bazı hallerde, doğrudan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna erişim engellenmesi talebiyle başvuru yapılabilir.
◼️Kişilik haklarının ihlali nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi kararını vermeye görevli mahkeme, Sulh Ceza Hâkimliği'dir. ◼️Kişilik haklarının ihlali nedeniyle erişimin engellenmesi kararı vermeye yetkili Sulh Ceza Hâkimlikleri mağdurun yerleşim yeri veya oturduğu yer Sulh Ceza Hâkimliği'dir.
İçeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde Sulh Ceza Hakimi tarafından verilir. Kovuşturma evresinde ise yargılamayı yapan mahkeme tarafından verilir. Soruşturma evresinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından da bu karar verilebilir.
Sulh ceza hâkimi, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edilip edilmediğini değerlendirerek vereceği kararını en geç kırk sekiz saat içinde açıklar ve doğrudan BTK' ya gönderir. Aksi hâlde, erişimin engellenmesi tedbiri kendiliğinden kalkacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Erişim engelleme, 5651 sayılı Kanunda belirtilen durumlarda kişilerin hak ve menfaatlerini koruyan bir tedbirdir. Bu doğrultuda erişim engeli ,herhangi bir internet sitesinin belirli bir sayfasına veya tamamına kullanıcılarının erişiminin önüne geçmek için uygulanan bir tedbirdir.
Hakimin verdiği içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararları doğrudan Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilir. Hakim yapılan başvuruyu en geç yirmi dört saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlar. Bu karara karşı 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.
Örneğin, 1 yıl gibi kısa bir süre yayında kalan içerik için unutulma hakkı kapsamında internetten çıkarma veya erişimin engellenmesi istenemez. Ancak, 5 yıl süreyle yayında kalan bir içeriğin kaldırılması istenebilir.
Söz konusu kararların uygulanmasını sağlamak hususunda yetki, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndadır.
5651 sayılı kanunun “Erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi” başlıklı8. maddesinde, tahdidi olarak sayılan suçların internet ortamında yapılan yayınlar vasıtasıyla işlendiğine ilişkin yeterli şüphe bulunması halinde soruşturma evresinde Sulh ceza hakimliği, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından ...
Soruşturma sonucunda kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği takdirde erişim engeli kararı hükümsüz kalır ve KYOK kararını veren Cumhuriyet savcısı bu kararın bir örneğini ile erişim engelinin kaldırılması talebini ESB/TİB'e gönderir. Bu sayede erişim engeli kaldırılır.
Sulh Ceza Mahkemesi'nin erişim engelinin kaldırılması talimatı ile Vikipedi, Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından 15 Ocak 2020 tarihinde fiilen erişime açıldı.
İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar içerik kaldırılması ve erişim engellenmesi talebinde bulunabilir.
Sulh ceza hakimliklerinin soruşturma işlemlerine dair kararlarına karşı itiraz, kanunun ayrıca hüküm koymadığı hâllerde ilgililerin kararı öğrendiği günden itibaren yedi gün içinde kararı veren mercie verilecek bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt kâtibine beyanda bulunmak suretiyle yapılır.
Unutulma hakkı; üstün bir kamu yararı olmadığı sürece, dijital hafızada yer alan geçmişte yaşanılan olumsuz olayların bir süre sonra unutulmasını, başkalarının bilmesini istemediği kişisel verilerin silinmesini veya yayılmasının önlenmesini isteme hakkı olarak da ifade edilebilir.
Unutulma Hakkının Niteliği
Açıklanan hususlar doğrultusunda ''Unutulma hakkı temel bir hak mıdır'' sorusu gündeme gelebilir. Unutulma hakkı dijital çağda bireye tanınan temel hakların en önemlilerinden biridir. Unutulma hakkı anayasa madde 20/3 hükmünde dolaylı olarak yer almaktadır.
"Unutulma hakkı", Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın aldığı bir karar neticesinde ilk kez Mayıs 2014'te Avrupa Birliği'nde resmileşmiş olan bir hakkın genel adıdır.
İnternet sağlayıcı kurum ve kuruluşlar kendi ağları içerisinde dağıtılan IP adres bilgilerini, kullanıma başlama ve bitiş saatlerini ve kullanılan IP adreslerine bağlanan bilgisayarların MAC adreslerini elektronik ortamda kayıt altına almak zorunda.
Alttaki veya simgesine dokunun. Engellemek/engellemesini kaldırmak istediğiniz kişiyle aranızdaki sohbete dokunun. Sağ üstteki simgesine dokunun. Engelle/Engellemeyi kaldır'a dokunun ve sonra onaylamak için tekrar dokunun.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 4 Haziran 2011 tarihinde İnternet Erişiminin “Temel bir İnsan Hakkı” olduğu vurgulanmıştı. Bu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde de “Üçüncü Kuşak İnsan Hakkı” olarak da dahil edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri