İstenen sorumluluk, çocuğun anlayabileceği sade bir dille açık ve net olarak ifade edilmelidir. Çocuğun yerine getirmesi gereken görevleri anne ve baba üstlenmemelidir. Çocuğun kendi davranışlarının sorumluluğunu almasına ve yanlış davranışlarını düzeltmesine fırsat verilmelidir.
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
Çocuklar da belli konularda tavır geliştirmeliler. Bunlar; benlik, güçlü – zayıf yönler, beğenilen – hoşlanılmayan şeyler, ailedeki rolleri, arkadaşlık seçimleri, okul, çalışma, görevler, iş, ahlaki konular, zararlı alışkanlıklar vs. gibi çeşitli konulardır.
İlgili 17 soru bulundu
4-5 yaş grubunda sorumluluk kavramı netlik kazanmaya başlamıştır. Oyuncaklarını toplama gibi kolay ev işlerinde sorumluluk verilebilir. El ve yüzlerini kendileri yıkayabilirler. Sofraya ekmeği getir, tuzluğu masaya koy gibi eylemleri severek yapabilirler.
Çocuğun kendi davranışlarının sorumluluğunu alması, yetişkin olduğunda bir gün içerisinde öğrenebileceği bir şey değildir. Çocuğun sorumluluk bilincini edinmesi ancak yaşamın ilk yıllarından itibaren atılan adımlar ile mümkündür.
Not: Bireyin en temel sorumluluğu beden ve ruh sağlığını koruma sorumluluğudur. Bu sorumluluğun yerine getirilmemesi, diğer pek çok sorumluluğun yerine getirilmemesi anlamına gelecektir.
Bu bilinç ilk olarak aile ortamında kazanılır. Aile içinde sorumluluk alma becerilerini geliştirme fırsatı bulamayan çocuklar ev dışındaki yaşama adım attıklarında kendilerinden bekleneni sergilemekte çok zorlanırlar.
· 8-9 yaş grubu çocukları çok gelişmiş bir hayal gücüne sahiptirler. · Gerilimini; ayağını yere vurmak, kendi kendisiyle alay etmek gibi yollarla boşaltmaya çalışırlar. · Çocuk bu dönemde oldukça bağımsız bir hale gelmiştir. Kendine güvenir ve kendi kendini eleştirir. · Şakadan çok hoşlanırlar, ansızın gülerler.
Annenin çocuklarına karşı ilk görevi onları dünyaya getirmek, emzirmek ve hayata güçlü ve sağlıklı bir başlangıç yapabilmelerini sağlamaktır. Sadece anne tarafından yapılabilecek görevler sona erdiğinde, çocuğun gelişimi ve yetiştirilmesi görevi ailedeki diğer yetişkinlerle anne arasında paylaşılır.
- Aynı şekilde düzenli olarak ödevleri yapmak. - Oyuncaklarını düzenli şekilde toplamak. - Okul çantası hazırlamak. - Yemek yeneceği zaman sofra hazırlandığında yardım etmek.
18 aylık bebek gelişiminden 24 aylığa kadar olan süreçte bebekler simgeler ve sembollerle düşünmeye başlarlar. Plan yapabilirler. Sembolik düşünce ile beraber kişi ya da olaylar yanında olmasa bile onlar hakkında düşünebilmesini sağlar. 2-3 yaşında eşleştirme becerisi kazanır ve geliştirmeye devam eder.
Kendini toplumda var etmeye başlayan çocuk cesaretlendirilmeli ve desteklenmelidir. İlgi ve zevkleri göz önünde bulundurulmalı seçim fırsatı sunulmalı ve ihtiyaçları bunlara uygun şekilde karşılamalıdır. Kendi sorumluluklarını alması konusunda destek verilemelidir. Sonuçlardan ziyade çocuğun gayreti övülmelidir.
Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.
Çocuğa fiziksel acı verilmemelidir. Ceza mutlaka suçla orantılı olmalıdır. Çocuk sorumluluğunda olan bir şeyi yerine getirmediğinde önce uyarılmalı, sonra yaşına uygun bedel ödettirilmelidir. Cezanın neden verildiği çocuğa mutlaka anlatılmalıdır.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri