İyice havalanıp kuruduktan sonra kesede veya saklama kabında saklayabilirsiniz.
Un ekleyerek sert bir hamur yoğurulur. Bezelere bölünür Bezelerin üzeri nemli bir bezle örtülür kurumasın.. Yarım saat dinlendirilir.
Bu hamuru istediğiniz tüm makarna tariflerinde kullanabilirsiniz. Hazırladığınız hamuru dondurcuda 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Makarna rafınız yoksa, erişteleri temiz bir elbise askısına veya fırınınızın üst rafına koyabilirsiniz. Kısa erişteleri ve makarnaları bir tel soğutma rafında kurutun.
Oysa erişte, tamamen ev yapımı ve doğal bir yiyecektir ve katkısız yiyeceklerin çabuk bozulması durumu erişte için de geçerlidir. Erişteyi saklamak için en elverişli malzeme bez torbalardır. Bezden hazırlanmış torbalar son derece sağlıklı, yiyecekleri taze olarak saklamak için uygun ürünlerdir.
İlgili 26 soru bulundu
Eriştenin kuruması, ortama göre yaklaşık 1.5-2 gün sürebilir. Erişteyi iyice kuruduktan sonra bez torbalara veya cam kavanozlara koyarak güneş görmeyen nemsiz bir ortamda saklayın.
Kesmeden önce açtığınız yufkaları mutlaka unlamalı yapışmasına izin vermemelisiniz. Renkli erişteleri güneşte kurutmaya kalkarsanız renklerini hızlıca kaybederler. Mümkünse kuru ama gölge bir yerde kurumaları daha iyi olur.
Saklanırken cam kavanozlarda muhafaza edilmelidir.
Fakat bu kavanozlar kaynayan suda sterilize edilip, iyice kurutulduktan sonra kullanılmalıdır. Veya patiska kumaşlardan erişte saklamak için özel minik (belki porsiyonluk) keseler kullanılmalıdır.
Makarnayı hava geçirmez kaplara veya fermuar kilitli plastik poşetlere yerleştirin. Yumuşak makarna buzdolabında saklanmalı ve birkaç gün içinde yenilmelidir. Sert, kurutulmuş makarna bir dolapta birkaç ay saklanabilir.
Öncesinde tereyağı ya da sıvı yağ kullanılarak kavrulmuyor, doğrudan bir tencerenin içine aktarılan eriştelerin üzerine su ve tuz ilave edilerek pişiriliyor.
Yumurtalı erişte, bu tarihten itibaren en az bir ila iki yıl süresince kullanılabilir, fakat tatları ilk günkü olmayabilir. Yumurtalı makarnaların ne kadar direneceği, neredeyse hepsi depolama methoduna bağlıdır. Sıcak bir kilerde muhafaza ederseniz hemenkalitelerini kaybederler.
makarna hamuru Nasıl Saklanır? Makarnayı hava geçirmez kaplara veya fermuar kilitli plastik poşetlere yerleştirin. Yumuşak makarna buzdolabında saklanmalı ve birkaç gün içinde yenilmelidir.
Mayalı hamur, buzluğa konulabilen malzemelerden biridir. Bunun için hamur mayalanmaya başladığında parçalara ayırın ve yoğurun. Ayırdığınız bezeleri streç film ile güzelce sarın. Daha sonra hamurları kilitli poşetlere koyup ağzını kapatın.
Haşlanan eriştenin birbirine yapışmaması için sudan geçirilmelidir. Erişteyi iyi bir şekilde değerlendirmek için yoğurt gibi yan malzemeler tercih edilebilmektedir.
1 su bardağı suyun içinde 1 yemek kaşığı kaya tuzunu eritelim. Ardından 6 su bardağı unu ilave edelim. Üzerine 3 adet yumurtayı da ekleyelim ve bu malzemelerle bir hamur yoğuruyoruz. Hamurun kıvamı oldukça sert oluyor.
Süt, peynir altı suyu tozu gibi maddeler de eriştenin hamuruna katılabilir.
Kurutulmuş yumurtalı erişte pişirildikten sonra buzdolabında bekletilmeli ve iki gün içinde kullanılmalıdır. Taze yumurtalı erişteyi buzdolabında saklayın ve bunları paket üzerindeki tarihine kadar kullanın – genellikle birkaç hafta. Daha uzun süre saklamak için taze erişteyi dondurun.
Bazı taze makarnaları pişirmeden önce dondurucuda saklayabilirsiniz. Ancak pişirildikten sonra buzdolabında saklamalısınız. Dondurulmuş pişmiş makarna çözüldükten sonra lapa gibi bir hale gelecek ve tekrar ısındıktan sonra tadı çok kötü olacaktır. Hemen hiçbir süt ürünü dondurucu dostu değildir.
Erişteleri çok kalın doğrarsanız pişmesi zor olacaktır ve olabildiğince eşit şekilde kesmeye özen gösterin.Eğer kurutmak istiyorsanız düzgün bir şekilde bir fırın tepsisine dizip fırında 70 ile 80 derecede 40-60 dakika arası kurutup mutfağınızda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Erişteler iyice sertleştikten sonra, poşetlere koyup, tekrar derin dondurucuda istifade edeceğimiz güne gibi saklıyoruz. Eriştemizi tüm çorbalarda kullana bilirsiniz.
Püf Noktası
Erişte Nasıl Kurutulur? - Erişteleri çok kalın doğrarsanız pişmesi zor olacaktır ve olabildiğince eşit şekilde kesmeye özen gösterin. Kurutmak için düzgün bir şekilde bir fırın tepsisine dizip fırında 70 ile 80 derecede 40-60 dakika arası kurutup mutfağınızda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Erişte Yapılışı :
Derin bir kaba yumurtaları kırın. Üzerine irmik, süt ve tuz ekleyip, eliniz ile karıştırın. Daha sonra azar azar unu ekleyip, ele yapışmayan kulak memesinden biraz sert bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Yeteri kadar su eklenir, süzme işlemi yapılmaz. Kızartarak Pişirme: Kızartarak pişirme de erişteler öncelikle haşlanır. Haşlanan erişteler süzülerek sudan çıkartılır.
Tereyağlı erişte yapmak için; orta boy geniş bir tencere içine 2 su bardağı erişte koyun. Üzerine 3 yemek kaşığı sıvı yağ dökün. Orta ateş üzerinde hafif renk değiştirene kadar 5 dakika kavurun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri