Oysa erişte, tamamen ev yapımı ve doğal bir yiyecektir ve katkısız yiyeceklerin çabuk bozulması durumu erişte için de geçerlidir. Erişteyi saklamak için en elverişli malzeme bez torbalardır. Bezden hazırlanmış torbalar son derece sağlıklı, yiyecekleri taze olarak saklamak için uygun ürünlerdir.
Kurutulmuş yumurtalı erişte pişirildikten sonra buzdolabında bekletilmeli ve iki gün içinde kullanılmalıdır. Taze yumurtalı erişteyi buzdolabında saklayın ve bunları paket üzerindeki tarihine kadar kullanın – genellikle birkaç hafta. Daha uzun süre saklamak için taze erişteyi dondurun.
Yumurtalı erişte, bu tarihten itibaren en az bir ila iki yıl süresince kullanılabilir, fakat tatları ilk günkü olmayabilir. Yumurtalı makarnaların ne kadar direneceği, neredeyse hepsi depolama methoduna bağlıdır. Sıcak bir kilerde muhafaza ederseniz hemenkalitelerini kaybederler.
Kesmeden önce açtığınız yufkaları mutlaka unlamalı yapışmasına izin vermemelisiniz. Renkli erişteleri güneşte kurutmaya kalkarsanız renklerini hızlıca kaybederler. Mümkünse kuru ama gölge bir yerde kurumaları daha iyi olur.
Erişteler iyice sertleştikten sonra, poşetlere koyup, tekrar derin dondurucuda istifade edeceğimiz güne gibi saklıyoruz. Eriştemizi tüm çorbalarda kullana bilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Makarnayı hava geçirmez kaplara veya fermuar kilitli plastik poşetlere yerleştirin. Yumuşak makarna buzdolabında saklanmalı ve birkaç gün içinde yenilmelidir. Sert, kurutulmuş makarna bir dolapta birkaç ay saklanabilir.
Kuruyan erişte bez torba içerisinde saklanır. Tam kurumadan kaldırırsak küflenme olabilir.
Eriştenin kuruması, ortama göre yaklaşık 1.5-2 gün sürebilir. Erişteyi iyice kuruduktan sonra bez torbalara veya cam kavanozlara koyarak güneş görmeyen nemsiz bir ortamda saklayın.
Haşlanan eriştenin birbirine yapışmaması için sudan geçirilmelidir. Erişteyi iyi bir şekilde değerlendirmek için yoğurt gibi yan malzemeler tercih edilebilmektedir.
Öncesinde tereyağı ya da sıvı yağ kullanılarak kavrulmuyor, doğrudan bir tencerenin içine aktarılan eriştelerin üzerine su ve tuz ilave edilerek pişiriliyor.
Pişmemiş makarna bozulduğunda rengi matlaşır, küflenir ve kuru dokusunun yerini yapışkan bir doku almaya başlar. Eğer görüntüsü normal duruyorsa koklayın, küflenme başlamışsa rahatsız edici bir kokusu olacaktır.
Makarnayı hava geçirmez kaplara veya fermuar kilitli plastik poşetlere yerleştirin. Yumuşak makarna buzdolabında saklanmalı ve birkaç gün içinde yenilmelidir. Sert, kurutulmuş makarna bir dolapta birkaç ay saklanabilir.
Genellikle yumurta kokusunun sebebi yumurtanın taze olup olmama durumu ile ilgilidir. Bayat yumurtalar hamur işlerinde daha ağır bir kokuya sebep olabilir. Eğer yemeklerinizde, pastalarınızda yumurta kokusundan kurtulmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk şey yumurtanın tazeliğidir.
Erişte Pilavı İçin Malzemeler :
1,5 su bardağı erişte. 1,5 su bardağı sıcak su.
Tereyağlı erişte yapmak için; orta boy geniş bir tencere içine 2 su bardağı erişte koyun. Üzerine 3 yemek kaşığı sıvı yağ dökün. Orta ateş üzerinde hafif renk değiştirene kadar 5 dakika kavurun.
Erişteler kavrulduktan sonra kaynar suyu üzerine ekleyin ve tuzu da dökerek karıştırın. Kısık ateşe alarak kapağını kapatın ve suyunu çekinceye kadar pişirin. Suyunu çekince altını kapatın ve 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Ardından servis edin, afiyet olsun!
Erişte ilk olarak M.Ö. 5000 yıllarında, Çin'in Sarı Irmak yakınlarındaki Shanxis köyünde üretilmiştir. İpek Yolu üzerinden çeşitli tacirler ve kâşiflerin yoluyla tüm dünyaya yayılmıştır.
İçinde çeşit çeşit malzeme olmayan erişte hamurunda yumurtanın önemi, hazırlanan beze başına bir yumurta düşmesi oranıyla kendini belli ediyor.
Makarnanızı 1-3 gün kadar buzdolabında saklayın.
Kurutmak için düzgün bir şekilde bir fırın tepsisine dizip fırında 70 ile 80 derecede 40-60 dakika arası kurutup mutfağınızda uzun süre muhafaza edebilirsiniz. - Erişteyi iyice kuruduktan sonra bez torbalara veya cam kavanozlara koyarak güneş görmeyen nemsiz bir ortamda saklayın.
B grubu vitaminlerini de içinde barındıran erişte, günlük olarak ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi vücudunuza sağlamaktadır. Şeker hastalığına yakalanma riskini en aza indirmektedir. Kolesterolü düzenleyerek kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltıcı etkisi vardır.
Küflerin birçoğu mikotoksin (küf zehiri) denilen zehirler üretirler. bu zehirlerin yapıları pişmeyle asla bozulmaz. Küflü gıdayı bırakın tüketmeyi bir süre kokusuna maruz kaldığımızda bile zarar vermeye başlamaktadır. Küflü gıdaları koklamak ve tüketmek başta alerji ve solunum yolu rahatsızlıklarına yol açmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri