Dünyadaki tüm buzulların erimesinin binlerce yıl sürebileceği düşünülüyor. Bilim insanları bundan çok kısa süre içinde yaşanacak etkilerin geri döndürülemez olduğunu söylüyor.
Buzul çağları değişkendir
İşte bu yüzden Dünya'nın eksen yalpalaması 26 bin yıllık döngüye sahip olsa da buzul çağları hep 26 bin yılda tekrarlanmıyor ve süresi de değişiyor.
Buzulların tamamen erimesi demek dünyanın tatlı su kaynağının yaklaşık yüzde 69'unun doğrudan okyanusa karışması demek. Sadece bizler bu kaynağı kaybetmiş olmuyoruz üstelik, okyanus sistemiyle buradaki tuz ve sıcaklık dengesine göre varlık gösteren canlı yaşamı da olumsuz etkileniyor.
Doğal döngünün devam etmesi halinde Yeryüzünün yeniden soğumaya başlamış olması gerekirken insanın kullandığı fosil yakıtlar, karbondioksit, metan vb. sera gazlarının salınımı nedeniyle atmosfer ısısının artışına bağlı küresel ısınma devam ettiğinden en azından yakın bir gelecekte bir buzul devri öngörülmemektedir.
Buzulların erimesi yeryüzünde sıcaklıkları artırırken, aşırı soğuklara da neden oluyor. ABD'de Science dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmada, kutup bölgesindeki buzullarda görülen erimenin özellikle Kuzey Amerika ve Doğu Asya'da kış mevsimine olan belirgin etkisi ortaya çıktı.
İlgili 22 soru bulundu
Rounce, küresel sıcaklık artışının mevcut şekilde seyretmesi halinde 2100 yılında karadaki buzul kütlesinin yüzde 32'sinin, buzulların ise yüzde 68'inin kaybolacağını bildirdi. Buzul bilimci Rounce, buzullardaki bu erimenin deniz seviyesindeki artışı 115 milimetreye kadar çıkarabileceği kaydedildi.
Dünyada deniz suyu seviyesindeki yükselişin yüzde dördü bu buzuldan geliyor. Tek bir buzul için bu çok ciddi bir oran. Uydu verileri, erime hızının da giderek arttığını gösteriyor. Bu buzulun tamamen erimesi halinde, deniz seviyesinin de yarım metreden fazla yükseleceği tahmin ediliyor.
Pleistosen Çağ, genellikle 2.6 milyon yıl önce başlayan ve yaklaşık 11.700 yıl öncesine kadar süren zaman periyodu arasındaki zaman olarak tanımlanır.
2.588.000 ila 11.700 yıl önce süren ve dünyanın en son tekrarlanan buzullama periyoduna uzanan jeolojik çağdır. Pleistosen'in sonu, son buzul döneminin sonuna ve arkeolojide kullanılan Paleolitik Çağ'ın sonuna karşılık gelmektedir.
BUZ ÇAĞI DÖNGÜLERİ SON 1,6 MİLYON YILDA HIZLANDI
Araştırmacılar, buzul çağlarının nasıl başladığını anlamak için yapılan bir çalışmada geçmişteki iklim koşullarını yeniden inşa etti. Buna göre, Son 1,6 milyon yıldaki buzul çağı döngüleri, Dünya'nın Güneş yörüngesindeki periyodik değişikliklerle hızlandı.
İsviçre Alplerindeki en az 2000 yıllık Tsanfleuron Buzulu Eylül 2022'de erimiş haldeydi. Yeni bir araştırmaya göre gezegenimiz, insan faaliyetleri nedeniyle bu hızda ısınmaya devam ederse, 2100 yılına kadar tüm dağ buzullarının yüzde 68'ini kaybedecek. Peki buzulların erimesi neden önemli?
Karadeniz sahil şeridi boyunca Sinop, Samsun, Trabzon illeri içeri doğru daralacak. Ege Bölgesi'nde İzmir'i yutan sular, Yunan Adaları'nı denize gömecek. Akdeniz Bölgesi'nde ise Adana'daki Çukurova deltası tamamen sular altına gömülecek.
Mısır, İskenderiye, Kahire ve Kuzey Afrika kıyıları sular altında kalıyor. Avrupa: Buzların erimesi Avrupa için felaket. Londra, Hollanda, Danimarka, İskandinav ülkeleri diye bir şey kalmıyor.
Türkiye'de, buzulların erimesi sonucu oluşacak deniz seviyesi yükselmesi, özellikle batı kıyılarında ciddi sorunlar yaratabilir. Buzulların erimesi, ayrıca, Türkiye'de iklim değişikliklerine de neden olabilir. Buzulların erimesi sonucu oluşacak su, okyanusların sıcaklığını azaltarak, atmosferdeki ısıyı azaltır.
Bir araştırmaya göre, yüzde 98'i buzla kaplı Antarktika kıtası küresel ısınma etkisiyle şimdiki hızıyla erimeye devam ederse, dünya genelinde deniz seviyesi 5 metre kadar yükselebilir.
Fosil yakıtlarının artması ve atmosfere salınan karbondioksit başta olmak üzere diğer sera gazların artışı nedeniyle sıcaklıkların artışı sonucu buzulların erimesine yol açıyor. Küresel ısınma sıcaklık artışı nedeniyle başta Kutup bölgesi ve diğer bölgelerde bulunan buzulların erime başladı.
Buzul Çağı Sırasında Yaşam
Mamutlar, kılıç dişli kediler, dev yer tembel hayvanları ve mastodonlar bu dönem boyunca Kuzey Amerika'ya hükmetti. Fakat devasa hayvanlardan başka canlılar da vardı. 3 metre boyunda, neredeyse bir kutup ayısı ağırlığında olan ve uçamayan bir kuş, Erken Pleistosen'de Avrupa'da yaşadı.
Sorunun birden fazla yanıtı olsa da bilim insanları kesin cevabı bulmak için arayışlarını sürdürüyor. Yaklaşık 10.000 yıl önce Dünya en son buzul çağından çıktı. Kutup bölgelerini kaplayan buzulların erimesiyle, neredeyse 100.000 yıldır süren dönem son buldu.
İklim değişikliğinin 10 yılda 2 milyar 720 milyon ton buzun erimesine neden olduğu sonucuna ulaşılan araştırmada, kaybedilen buzul kütlesinin dünyadaki buzulların yüzde 2'sine denk geldiği belirlendi.
Avustralya'nın Melbourne şehrinde yer alan bir 1853 yılında kurulmuş olan Melbourne Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre Dünya'nın ekseni eğim açısı olarak daha yüksek değerlere bu dönemde ulaşmıştır. Bu süreçle beraber de buzul çağı sona ermiştir.
Zira bilim insanları, geçen yıl yaklaşık 15 bin yıllık iki buz kütlesinde 28 yeni virüs keşfetmişti. Buzul erimesinin gerçekleştiği toprak ve göl yüzeylerinde de viral yayılma olasılığı, diğer alanlara oranla çok daha yüksek bulundu. Araştırmacılara göre, eski virüs ve bakterilerin uyanma riski var.
Sual: (Bu ümmetin ömrü 1500 yılı geçmez) diye bir hadis olduğu söyleniyor. Bunun için, (10 sene sonra Mehdi, 20 sene sonra İsa ortaya çıkacak. Kıyamet de, hicri 1545 ve miladi 2120'de kopacak) deniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri