Kuvertür çikolata yenir mi diye aklınızda soru işaretleri oluştuysa; cevabı evet. Bu haliyle de çikolatayı afiyetle yiyebilirsiniz.
genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır. Çikolatalar bulunduğu ortamda bulunan diğer gıdaların kokusunu emdiğinden, bazen sadece koku değişikliğinden bozulduğuna karar verilemez.
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
Çikolata 20 derecenin üzerinde saklandığında içerisindeki yağ erir ve çikolatanın üzerine çıkar, bu da üzerinde beyaz bir tabaka oluşmasına neden olur. Bu durumda olan çikolatalar tüketilebilir. Fakat çikolata neme maruz kalırsa içerisindeki şeker çözünür ve çikolata yüzeyine çıkar. Bu çikolatayı bozan bir durumdur.
İlgili 23 soru bulundu
Akut çikolata zehirlenmesinin klinik belirtileri köpeklerde kusma, ishal, aritmiler, idrar miktarında artma, huzursuzluk, heyecan, ataksi, kas titremeleri, kriz ve komadır. Ölüm sindirimden sonraki ilk 6 ile 24 saat arasında gerçekleşir.
Kediler, köpekler ve kuşlar tarafından çikolata tüketmesi, zehirlenmeye sebep olabilir. Çikolatanın içinde, hayvanlar için toksik olarak metilksantin alkoloidleri (theobromin ve kafein) vardır.
Kuvertür çikolata, yüksek oranda kakao ve kakao yağı içeren bir çikolata türüdür. Profesyonel kullanımlar için sıklıkla tercih edilen kuvertür çikolata, çoğunlukla eritilerek kullanılır.
Bu yöntemi uygulamak için 2 farklı kaba ihtiyacınız var. Altta kalacak kabın içine kaynattığınız suyu ilave etmeniz, üzerine ise ayrı bir kap -mümkünse cam kap- yerleştirip içine çikolatalarınızı aktarmanız yeterli. Bu yöntemle aşağıdaki kaptan yükselen sıcak buhar sayesinde çikolatalar kısa sürede erimeye başlıyor.
Krema kontrollü bir şekilde kaynama noktasına getirilir ve küçük parçalara ayrılmış kuvertür çikolata yavaş yavaş içine ilave edilerek tamamen erimesi sağlanır. Henüz katılaşmamış haliyle de pastaların, tatlıların üstüne dökülerek kullanılabilir.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir. Bekleyen çikolatanın üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir.
Ayrıca çikolata direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bu koşullar sağlanmadığı takdirde çikolata bozulur. Bu koşullar dışında çikolata son kullanma tarihinin aşılmasında da çikolata bozulur. Çikolatayı en ideal saklama derecesi 16 °C'lik ortamda mümkündür.
Ambalajı bozulmamış, doğru ortamda saklanan kaliteli bir çikolatanın raf ömrü ortalama 4-5 aydır. Eğer ambalajı çıkarılmış bir çikolatanız var ise bu çikolatayı 1-2 gün içerisinde tüketmeniz gerekmektedir, aksi halde sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir.
Mikrodalgada eritme yöntemi: Eriteceğiniz çikolataları doğradıktan sonra ısıya dayanıklı mikrodalga kabına alın ve fırının ısısını orta seviyeye ayarlayın. İşlemin süresi 15-20 dakika olmalıdır ve çikolata tamamen eridikten sonra mikrodalgadan çıkarılmalı ve 12 dakika bekletilmelidir.
Çikolatada rastlanabilecek en temel problem 'yağ kusması'. Bitter çikolata ve fındık yağı bazlı şekerleme veya bisküvi ihtiva eden dolgulu çikolatalarda yağın merkezden yüzeye doğru hareketiyle oluşan yağ kusması. Çikolata yüksek sıcaklıklarda (Örneğin, 25-35 C ) depolanırsa, aynı problem görülüyor.
Benmari usulü eritilmiş çikolata yapımı sırasında bu çikolatanın sertleşmesinin en önemli nedeni çikolatanın içerisinde yanlışlıkla su girmesidir. Çikolatanın bulunduğu kâsenin içine su girdiğinde bu erime sırasında çikolatanın formunu bozacaktır.
Profesyonel ipucu: Eğer erimiş çikolata su ile temas ederse tek seferde az miktarda su, eritilmiş tereyağı veya krema ekleyin ve karıştırın ya da çırpın. Bu yeniden aktive olan çikolata biraz daha az etkilidir ve tekrar sertleşmez, fakat yine de dondurmaya harika bir lezzet verir .
Erime sırasında çikolatayı sık sık karıştırmayı da unutmamanız önemlidir. Sütlü çikolataları erittikten sonra kek harcına ekleyerek daha da yoğun çikolatalı kekler hazırlayabilirsiniz. Ayrıca ıslak kek sosu için de eritilmiş çikolata kullanabilirsiniz.
Isıya dayanıklı bir kabı tencereye oturtun. İçerisine hiçbir şekilde su girmesin ve tencerenin tabanına temas etmeden su ile temas edecek boyutta bir kap olmasına dikkat edin. Çikolatayı kabın içerisine koyarak erimesini bekleyiniz. Daha sonra çikolata sosunuzu istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Yüksek oranda kakaoya sahiptir ve içerisinde katkı maddesi yoktur. Halk arasında “külçe çikolata” ya da “kalıp çikolata” gibi isimler ile tanınır. Kuvertür çikolata, yüksek oranda kakao içerdiği için sağlıklı bir çikolatadır.
Benmari usulü eritmeye başladığınız çikolatanın içine azar azar süt ekleyerek karıştırabilirsiniz. Sık sık karıştırmanız halinde tamamen homojen hale geleceklerdir.
Kakao Ağacı Nerede Yetişir? Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür. Çikolata sektörünün ana sağlayıcısı, %80'lik bir oranla Batı Afrika'dır.
20 derecenin üzerinde saklanan çikolataların içindeki yağ erir ve çikolatanın üzerine çıkar ve burada beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın tadını pek değiştirmez ve hala tüketilebilir durumdadır. Ancak çikolata neme maruz kalmışsa içindeki şeker nemden dolayı çözülür ve çikolata yüzeyine çıkar.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Gıda zehirlenmesinin bu ilk belirtileri genellikle bulantı, kusma, ishal ve karın krampları şeklindedir. Bu belirtiler, genellikle bakteri toksini vücuda girdikten sonraki birkaç saat içinde hızlı bir şekilde görülmeye başlar. Buna karşın bu zehirlenme belirtileri genellikle birkaç gün içinde kaybolur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri