Taşıma araçlarının içi en fazla 20°C olmalıdır. Çünkü çikolatada hemen erime riski mevcuttur ve eriyip tekrar donan çikolata hem görünüm hem de tat olarak mükemmel bir sunum olmayacaktır.
Bunun yanında buzlukta daha uzun süre saklama yapılabilir. Ama buzluktan bir kez çıkarıldığında hepsi tüketilmeli, tekrar dondurma yapılmamalıdır. Uzun süre buzdolabında kalan çikolatalarda da beyazlaşma görüleceğini söylemek gerekir. Bu beyazlık, çikolatanın lezzetini yitirmesine neden olacaktır.
Çikolata, zamanla bozulabilir ve kalitesi düşebilir. Tadı, kıvamı ve aroması değişen çikolata midenize dokunabilir, ağız tadınızı fazlasıyla bozabilir. Üzerinde oluşan beyaz lekeler (çikolata çiçeği) görülebilir ve bu da çikolatanın tadını ve dokusunu değiştirebilir.
Çikolata Saklama Şartları
Çikolatalar, yapısı gereği sıcak ortamı ve ısı derecesi değişen ortamları sevmemektedir. Eğer çikolatanız sürekli ısı seviyesi değişen bir ortamda olursa çikolatanız eriyip donacağı için hem tazeliği hem de doğallığı bozulacaktır.
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
İlgili 22 soru bulundu
Ne kadar yerseniz yiyin, 10 kilogramı aşmamaya çalışın. Zira 10 kilodan fazla çikolata yemek, zehirlenme ve ölümle sonuçlanabiliyor.
Beyaz çikolata uygun koşullar sağlandığında en fazla dört ay muhafaza edilebilir. Eğer daha uzun süre saklamak istersen derin dondurucu kullanabilirsin.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Öncelikle çikolatadaki beyazlaşma, herhangi bir küf ya da mantar oluşumuna işaret değildir. Hatta burada mikrobiyolojik bir bozulmadan da bahsedilemez. Çünkü beyazlaşma nedeninin kakao yağından kaynaklandığını zaten belirttik. Dolayısıyla beyazlaşmış çikolatanın tüketimi, sağlık açısından risk teşkil etmemektedir.
Ek olarak, yayılmasına izin vermeniz de önemlidir; bu nedenle, çok kalınlaşmak yerine ince bir çikolata olacaktır. Son olarak yapmanız gereken tek şey, bir süre buzdolabına koymak. Tamamen sertleştikten sonra çikolatayı kilitli poşetlere ya da buzdolabı poşetine aktarabilirsiniz.
Çikolatanın bozulduğu şeklinden, tadından ve kokusundan anlaşılabilir. Kokusu değişmiş çikolatalar tüketilmemelidir. Acımsı ve yabancı bir tat çikolatanın bozulduğunu gösterir.
Kakao yağı, çikolata sıcakta veya soğukta tutulduğunda ortaya çıkıyor. Yani, o gördüğümüz beyaz lekeler aslında kakao yağı. Şurada Paylaş! Bu durum çikolatanın tadını bozup, ağızda pürüzlü bir tat bırakmasına neden olsa da tehlikeli bir durum içermiyor.
Çikolata küflenmez, kurtlanmaz. Ancak, çikolatanın üzerindeki veya içindeki fındık ve Antep fıstıkları, uygun hammadde seçimi, paketleme ve depolama koşullarına dikkat edilmediği takdirde küflü olabilir veya haşere oluşumuna neden olabilir.
Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Birçok kişi bu sebeple benmari usulü çikolata neden sertleşir gibi soru işaretlerine sahiptir. Benmari usulü eritilmiş çikolata yapımı sırasında bu çikolatanın sertleşmesinin en önemli nedeni çikolatanın içerisinde yanlışlıkla su girmesidir.
Etin çözdürüldükten sonra yeniden dondurulmasının etkileri
Etin yeniden dondurulması güvenli bir şekilde yapılabilir fakat bu durum etin kalitesini etkileyebilir.
Özellikle 16 derecenin altında saklanması gerekir ve kuvertür çikolata yüksek sıcaklıkta yağını saldığı için kolayca bozulur. Çikolatanın bozulmasını engellemek için serin bir ortamda saklanması ve sıcak yaz günlerinde buzdolabında kaldırılması gerekir.
Çikolataları 20 derecenin üzerinde saklarsanız çikolatanın içerisindeki yağ erir. Çikolatalar 20 derecenin üzerinde saklandığında, çikolatanın içerisindeki yağ erir ve çikolatanın üzerinde yüzerek beyaz bir tabaka oluşturur. Çikolatanın tadı aynı kalır.
Çikolata İçin En Uygun Ortam Koşulları
Çikolatayı oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklamak en doğru yoldur. Buzdolabında saklanan çikolatalar olması gerekenden daha çok katılaşır ve tıpkı güneşin altında uzun süre kalan çikolatalarda olduğu gibi üzerinde beyaz çizgiler belirmeye başlar.
Benmari usulü erittiğiniz çikolatayı farklı kalıplara koyup dondurarak istediğiniz şekilde çikolatalar elde edebilirsiniz. Ancak içerisine sıvı yağ eklememiş olmanız gerekiyor.
Bitter çikolata söz konusu olduğunda sert yapısını kıvama getirmek için biraz tereyağı eklemeniz iyi bir yöntemdir. Tereyağı yerine süt de ekleyebilirsiniz. Böylelikle “çikolata sütle nasıl eritilir?” sorusunun cevabını deneyimlemiş olursunuz. Çikolatayı küçük parçalara bölmek de erimesini kolaylaştıran püf noktasıdır.
Diyette çikolata tüketilebilir, ancak tüketilecek çikolatanın türü de önem taşır. Bitter çikolatalar, diyet yapanlar için en uygun çikolata türüdür. Doğru oranda tüketildiği zaman, bitter çikolatalar diyete katkı bile sağlar. Beyaz çikolatalar ile sütlü çikolatalar ise diyet için tavsiye edilmez.
Küçük bir tencereye su koyup ısıtın. Üzerine suya değmeyecek küçük bir kap koyun ve çikolataları koyup eritin. Eriyen çikolatayı silikon kalıplara 2 tatlı kaşığı koyup fırça yardımıyla çikolatayı her yerine sürün. Buzluğa koyup donmasını bekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri