Erkek çalışmak istemediğinde veya buna benzer aile birliğini olumsuz etkileyecek hareketlerde bulunduğunda evlilik birliği zarar görebilmektedir. Dolayısıyla özetle erkekler evlilik birliğinin geçiminden sorumlu kişilerdir. Ve erkeğin çalışmaması boşanma sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Eşler arasındaki evlilik birliğinin, eşlerin ortak hayatı sürdürmelerinin kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olması halinde, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Ancak davayı açan eşin diğer eşe oranla kusuru daha ağır ise davalı eşin davaya itiraz hakkı vardır.
Zina (Aldatma) Nedeniyle Boşanma Davası;
Boşanma sebebi olarak zina, boşanma davalarında en çok açılan sebebi olarak bulunmaktadır. Bu yüzden bu konuya biraz daha ayrıntılı bakmamız gerekiyor diye düşünmekteyiz. Zina, eşlerden birinin karşı cins ile eşi dışında kurduğu cinsel birliktelik olarak bilinmektedir.
Buna “hul (muhalea)” denir. Ayrıca hakim kararıyla da evliliğin sona ermesi mümkündür. Buna ise “tefrik” denmektedir. Kadının boşanma hakkına sahip olması için eşler arasında geçimsizlik, itaatsizlik, şiddet, hastalık gibi durumların söz konusu olması aranmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Söz gelimi; eşe karşı sövme, küfretme, aşağılayıcı sözler sarf etme veyahut hakaret içeren sosyal medya paylaşımı yapma yahut mektup gönderme onur kırıcı davranış olarak değerlendirilmektedir. Keza eşe atılan iftiralar da bu kapsamdadır.
Onur kırıcı davranışlar; hakaret etmek, iftira atmak gibi davranışlardır. Bu davranışların kasıtlı olarak yapılması gerekir ve kusur kıyaslaması yapılamaz; davacı eş ne kadar kusurlu olursa olsun, onur kırıcı davranışın ispatlanması halinde boşanma bu sebepten gerçekleşir ve diğer taraf tam kusurlu kabul edilir.
Bu kapsamda cinsel ilişkinin kurulamaması bir boşanma nedenidir. Eşin ilişkiye girmemesi boşanmak isteyen diğer eş tarafından boşanma nedeni yapılabilmektedir.
Özel boşanma sebepleri; zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığıdır.
Kocasından boşanmak isteyen bir kadının boşanmak için Aile Mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekmektedir. Boşanma davalarında yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri ya da davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olacaktır.
Boşanma davasını açan tarafın diğer taraftan kazanılacak haklar bakımından bir farkı yoktur.
Erkek, boşanma sonucunda nafaka ödeme yükümlülüğü altına girebileceği, ortak konutun kadına tahsis edilebileceği, müşterek çocukların velayetinin anneye verilebileceği gibi sebeplerden dolayı dava açmaktan kaçınabilir. Ayrıca, boşanmayı isteyen erkeğin dava açmamayı tercih etmesi, psikolojik nedenlere de dayanabilir.
Buna göre; koca, eşine gıyabında kendisini boşadığını bildirirse veya güvenilir bir kişi kadına, kocasının gıyaben kendisini boşadığını haber verirse boşama gerçekleşmiş olur” denildi. Şaka olarak "boş ol" demekle boşama gerçekleşir mi?” sorusuna ise “Erkeğin “boş ol” demesi boşanma sebebi olur.
Uygunsuz Video İzlemek Zina Sayılır mı? Zina sebebiyle boşanma davasında zinanın varlığı cinsel birlikteliğin yaşanmış olmasıdır. Eşin uygunsuz video izlemesi boşanma sebebi olarak gösterilebilecekken bu davranış zina fiili olmayacaktır.
erdirilmesidir1. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu (TMK) m. 161-166 maddeleri arasında boşanma sebeplerini saymıştır. Akıl hastalığı, 165. maddede boşanma sebebi olarak düzenlenmiştir. sebeple boşanmak için yeterli olmamakta ayrıca hastalığın geçmesine olanak bulunmaması gerekmektedir.
Ayrılmak için öncelikle boşanma dilekçesini düzenlemelisiniz. Çiftler arasında anlaşmalı boşanma uygulanacak ise dilekçe ile birlikte anlaşmalı boşanma protokolü de doldurmanız gerekir. Belgeler hazırlandıktan sonra davacı, adliyede yer alan tevzi bürosuna başvurarak boşanma davasını başlatabilirsiniz.
Her iki tür boşanma davasının da açılması için yazılı bir dilekçe ile yetkili aile mahkemesine başvurulur. Boşanma dilekçesi taraflarca veya avukat aracılığıyla vekaleten hazırlanır. Dilekçe ekine çekişmeli boşanma davası ise deliller, anlaşmalı boşanma davası ise anlaşmalı boşanma protokolü eklenir.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Güvenli bir şekilde fiziksel temasa sahip olmadan aylar geçiren insanlar cilt açlığı ve dokunma açlığı yaşayabilirler. Bu durum da bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir, yüksek depresyon ve anksiyete oranlarına yol açabilir.
Günlük işlerden yorulduğu için ya da televizyon seyretmeyi tercih ettiği için cinselliği ihmal etmek doğru değildir. Aksi takdirde evlilik cansız bir hal alır ve eşler arasındaki bağ zayıflar, giderek uzaklaşma ve kopukluk yaşanması kaçınılmaz olur.
Özellikle ters ilişki ne zaman olursa olsun doktor raporuyla ispat edilebilir.Aradan uzun zaman geçse dahi.Bü yönden rapor alabilirsiniz ama karşı taraf bunun iradi olarak yapıldığını öne sürerse ispat güçlüğü yaşanabilir.
Küfürden yola çıkarak, hakaret ya da psikolojik şiddete maruz kalmak Türk Medeni Kanunu'nda özel bir boşanma sebebi olarak düzenlenmediyse de hakaret ve psikolojik şiddete maruz kalmak evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını ispat eder ve boşanmaya karar verilir.
Evlilik birliği içinde bir eşin sırf hınç ya da kaba davranış ile diğer eşin yakınlarına ya da ailesine hakaret etmesi de eşin ağır kusurlu olarak addedilmesine ve bunun boşanma sebebi olarak kabul edilmesine yol açmaktadır.
Terk, zina, anlaşmalı boşanma, hayata kast, onur kırıcı davranış ve eylemli ayrılık gibi sebepler mutlak boşanma sebepleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri