Erkek ve dişi gametlerin her biri 16 kromozoma sahiptir. Bunların birleşmesiyle kromozom sayısı zigotta 32'ye yükselir. Döllenmiş yumurtadan meydana gelen işçi ve kraliçe arılar diploid yapıya sahip olup 32 kromozom taşırlar (Taber 1980, Demirsoy 1992, Dearden ve al. 2003).
yani arılarda XX dişidir, XY erkektir durumu yoktur! arılarda kraliçe mayozla yumurta hücresi oluşturu, ve bu hücreler döllenmezse erkek olur. evet arıların erkekleri N kromozamlu, dişileri 2N kromozomlu. zaten erkekle kraliçe çiftleşirken erkek mayoz değil, mitoz bölünmeyle sperm üretir.
Döllenmemiş yumurta hücresinden meydana gelen erkek arıların vücut hücreleri diploid (2n) yapıdadır.
Hatta erkek arılar kromozom yapıları gereği haploid canlılar oldukları için koloni bireylerinin davranışlarında daha önemli etkiye sahiptirler.
Haploid gelişen yumurta hücrelerinden n kromozomlu erkek arılar oluşur. N kromozomlu erkek arıların üreme hücresiyse mayoz bölünme ile oluşmaz; mitoz bölünme ile oluşur.
İlgili 32 soru bulundu
Erkek arılarının genetik yapısı aynıdır. Çünkü kraliçe arının yumurtasının mayoz bölünmesi sonucu oluşan n kromozomlu hücrenin mitoz bölünmesi sonucu erkek arılar meydana gelir.
40-50 gün kadar yaşam süreleri olan erkek arılar bakire ana arı ile çiftleştiklerinde çiftleşme organlarını kaybettikleri için ölürler.
Kraliçe -kolonideki genetik çeşitliliği muhafaza etmek için- genellikle birden fazla (poliandri) erkek arı (dron) ile havada çiftleşir. Bu çiftleşme uçuşları art arda birkaç gün tekrarlanabilir. Daha sonra kraliçe yumurta bırakmaya başlar ve -yeni bir koloni kurmak amaçlı uçuşlar haricinde- kovanı terketmez.
Son derece obur olan erkek arıların başlıca görevi çiftleşme uçuşuna çıkan genç ana arılarla çiftleşmektir. Erkek arı, genç ve çiftleşmemiş ana arıyı havada yakalar ve onunla çiftleşir. Ana arıyla çiftleşen erkek arı çiftleşme organını kaybeder ve ölür. Ortalama yaşam süresi 55-60 gündür.
Ana arı görünüş olarak kovandaki diğer arılardan daha uzun ve gösterişlidir. Zaman zaman erkek arılarla karıştırılır. Ana arının kanatları erkeğinkinden kısa, vücudu daha narin olmakla birlikte; boyu daha uzundur. En açık fark, kanatlarının vücudunun yaklaşık yarısı uzunluğunda oluşudur.
Ana arılar gözden çıktıktan 6-8 gün sonra çiftleşme uçuşuna çıkar ve havada uçarken 8-10 erkek arı ile çiftleşir.
Bal arısında ana arı ilk çiftleşme uçuşunda edinip sperm kesesinde biriktirdiği erkek gametlerle kendi yumurtalarını dölleyerek peteklere bırakır ve yıllarca bunlardan dişi işçi arılar doğar. Arada bir döllemediği yumurtalardan erkek arılar oluşur.
Tüm işçi arılar dişi olmasına rağmen bir arı kolonisindeki dişilerden sadece kraliçe arı (ana arı) çiftleşme kapasitesine sahiptir. Kolonide bunların haricinde, görevleri kraliçeyi döllemek olan, az sayıda erkek arı (dron) bulunur.
Sadece dişi arılar sokar
Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Üzücü olan ise bal arılarının herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmeleri…
Ana arı çiftleştikten 3-4 gün sonra yumurta bırakmaya başlar ve günde ortalama 1500 yumurta bırakır. Gözler işçi arılar tarafından önceden temizlenir ve ana arı her göze birer yumurta yumurtlar ve dik bir şekilde yapıştırır.
Larva, yumurtadan çıktığı an arı sütü ile beslenmeye başlar. Bütün arı bireyleri larva döneminin ilk üç gününde 5-15 günlük işçi arılar tarafından salgılanan arı sütüyle beslenirler. Larvaya verilecek arı sütünün ölçüsü ve kalitesi bireylere göre değişir ve en çok arı sütünü ana arı larvaları tüketir.
Kraliçe. Her koloninin her zaman sadece tek bir kraliçesi vardır. Kraliçe arı beş yıla kadar yaşar ve bu zaman zarfında çocuk doğuran sadece odur.
Erkek arılar, diğer arılar tarafından sadece koloni kalabalık olduğunda ve bol miktarda nektar ve polen bulunduğunda yetiştirilirler. Sadece birkaç hafta yaşarlar.
Erkek ve dişi gametlerin her biri 16 kromozoma sahiptir. Bunların birleşmesiyle kromozom sayısı zigotta 32'ye yükselir. Döllenmiş yumurtadan meydana gelen işçi ve kraliçe arılar diploid yapıya sahip olup 32 kromozom taşırlar (Taber 1980, Demirsoy 1992, Dearden ve al. 2003).
mutlak surette havada, 10-30 metre yükseklikte, 10-20 arası erkek arı ile çiftleşir. Çiftleşme sonrası 3-4 gün içinde yumurtlamaya başlar. Ana arı kolonideki en önemli birey olup koloni verimliliği ve arıcının gelir düzeyi üzerinde doğrudan etkide bulunur.
Çiftleşme; havanın açık, güneşli ve rüzgarsız olduğu günlerde genellikle öğleden sonra 14:00-16:00 saatleri arasında 10-30 metre yükseklikte gerçekleşir. Ana arı çıkardığı sesler ve ürettiği feromonlar sayesinde erkek arıları cezbeder. Erkek arılar ana arıyı havada bularak çiftleşmeyi gerçekleştirirler.
Ana (Kraliçe) Arı
Tek üreyebilen ve yumurta bırakabilen arıdır. Bir günde 1500-2000 adet yumurta bırakabilir. Ayrıca ana arı, ürettiği salgılardan dolayı kovandaki diğer tüm arılar tarafından bilinir. Ana arı; kovanın mutluluğunu, devamlılığını sağlar.
Başta bir çift duyarga bulunmaktadır. Bunlar koku, tat ve dokunma hissetme duyularını sağlarlar. Duyargalar içerisinde bulunan sinir uçları sayesinde duyularına ek olarak rüzgâr hızını ve hava sıcaklığını da algılayabilmektedirler. Arıların duyargaları o kadar hassastır ki 2 km mesafeden balın kokusunu alırlar.
Salkım şeklindeki oğul arısı arıcı tarafından usulüne uygun şekilde alınarak yeni bir kovana konur. Mevsimin müsait olduğu zamanlarda ikinci, üçüncü, hatta altıncıya kadar oğul çıkabilir. Fakat çıkan her oğul kovan nüfusunun azalması ve kovanın gücünü yitirmesi anlamına gelir.
spermatozoa bulundururlar. ✓ Ana arı güneşli bir günde, kovandan 2-5 km uzaklıkta, 14:00-16:00 arasında, yerden 12-15 m yükseklikte, 8-10 erkek arı ile çiftleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri