Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Görülür? Bebeklerde gaz sancısı doğum sonrası ilk iki haftada görülmez. Kısaca gaz sancısını bebeğin doğumu sonrası 15 günü ile 3. ayı arasında özellikle akşam saatlerinde başlayan, en az 3 saat süren ve en az 3 hafta günde 1-3 saat arası süren ağlama nöbetleri olarak tanımlayabiliriz.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
Bebeklerin gaz problemleri genellikle 3–4 aylıkken kendiliğinden geçer.
Kolik bebeklerde ataklar genellikle bebek yaklaşık 6 haftalıkken zirve yapar ve bebeğin 3 ila 4 aylık olmasıyla birlikte önemli önemli ölçüde azalır.
Bebeklerde gaz sancısını artırabilecek bazı nedenler ise şu şekilde sıralanabilir: Bebeğin hareket kabiliyeti kısıtlanacak şekilde kundaklanması Bebeğin uzun süre ıslak bezle kalması Düzensiz beslenme.
İlgili 28 soru bulundu
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Yenidoğan Bebeğin Gazı Olduğu Nasıl Anlaşılır? Gaz sancısı çeken yenidoğan bebeklerde; yüksek tonlu aşırı ağlama ile birlikte ayaklarını karına çekme, germe, kasılma, karın şişliğinde artma, bağırsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık veya sık kaka yapma sıkça görülür.
Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur. Yemekten yarım saat kadar sonra bebek karın üstü yatırılarak gazı çıkarmasına katkıda bulunulur.
- Bebeği yüz üstü yatırmak; Bebeğin yüz üstü yatırılması hem bebeğin uykuya geçmesini kolaylaştırmakta hem de karnında bir baskı oluşturarak bebeği rahatsız eden gazın çıkarılmasına yardımcı olmaktadır.
Sol elinizle göbek deliğinin altından saat yönünde göbeğinin üzerine doğru ovarken, diğer elinizle tam tersi olarak göbeğin üzerinden saat yönünde göbek deliğinin altına doğru dairesel hareketlerle ovuyoruz. Bu hareket aynen ayın dünya yörüngesinde dolaşmasına benzetilir.
Burada da bebeğin gazı çıkarmasına yardım etmek, onu rahatlatmak gerekir. Memede uyuyan bebeğe hafifçe masaj yaparak ve ağzını memeden çıkararak yardımcı olabilirsiniz.
Beslendikten sonra bebeği 10-15 dakika dik tutmak gaz çıkarmasına yardımcı olur. Bebek memede uyumuş ve rahat görünüyorsa gaz çıkarmaya gerek yoktur. Bebek huzursuzsa, kucakta dik durumda sırt sıvazlanarak gaz çıkarmasına yardımcı olunabilir.
Bebeklerde görülen kolik sancılar için doktorlar damla desteği sağlamaktadır. Bitkisel tedavi için de kimyonlu rezene tercih edilmektedir. Eğer bebeğiniz 1. ayını doldurmuş ise ve mama ile besleniyorsa, kimyonlu rezene çayı uygun görülebilir.
Gün boyu sürecek ağlama krizlerine neden olan gaz sancılarının kaynağı aileler tarafından çoğu zaman belirlenememektedir. Bebeklerin, doğumdan sonra 6'ıncı haftada yaklaşık 3 saat süren huzursuzlukları beklenen bir durumdur ve 3-4 aylık olduklarında bu durum 1 ya da 2 saate kadar düşmektedir.
Sağlıklı bebeklerde de ortaya çıkabilen bu durum, genellikle bebek 3 ila 4 haftalık olduğunda ortaya çıkar ve bu durum 3 ila 4 aylıkken sonra erme eğilimindedir. Bebeğin karnı sertse ve diğer gaz sıkışması belirtileri gösteriyorsa, onu rahatlatmak için gaz damlası kullanımı iyi bir seçenek olabilir.
Anason. Rahatlamayı sağlayan anason, yetişkinlerin gaz sancısına çözüm olduğu kadar bebeklerde de etkilidir. Bebeklerde anason kullanımı, gerektiğinde on adet anason tohumu, bir bardak sıcak suda demlenmeye bırakılır. Demlenen anason çayı, günlük 2-3 çay kaşığını aşmayacak dozlarda bebeğe içirilebilir.
Bebeğin beslenme şekli, ek gıda verme durumu, anne sütü dışındaki gıdaların verilme şekli, biberonun tutuş şekli, yalancı emzik kullanma durumu, bebeğin kundaklanma durumunun hem annenin ifadesine hem de Wessel kriterlerine göre bebekte gaz sancısı olma durumunu etkilemediği saptanmıştır (p>0.05).
Kolik yani gaz sancıları genellikle 2. haftada başlamakta, 6. haftada pik yapıp, 3-4. aylarda kendiliğinden geçmektedir.
Yeni doğan bebeklerde ilk haftalarda gazla ilgili bir sıkıntı olmaz, çünkü henüz sindirim sistemleri iyi gelişmemiştir, çoğunlukla emzirme sırasında sulu ve yeşil renkte gürültülü kaka yaparlar, bu geçiş kakasıdır.
Yetişkinler: Günde 2-4 defa 20 ile 40 damla arası, tercihen yemeklerden sonra alınır. Çocuklar: Günde 1-3 defa 20 damla, tercihen yemeklerden sonra alınır. Bebekler: Günde 1 -2 defa 20 damla, tercihen yemeklerden sonra alınır.
İlk 6 aylık dönemde yani bebeğinizi sadece anne sütüyle beslediğiniz süreçte, bebeklerin bağırsak sistemi yetişkinler gibi değildir. Bağırsak sistemindeki değişimler 6. aydan sonra başlanan ek gıda ile meydana gelir, 18. ve 36. aylar arasında yetişkinin sindirim sistemine benzemeye başlar.
Eğer bu belirti bebeğinizde varsa, bebeğiniz gaz sancısı çekiyor demektir. Gaz sancısı çeken bir bebek, rahatlamak amacıyla süt emmek isteyecektir. Ancak bebeğinizi emzirmeye başlamanızdan kısa bir süre sonra, bebek ağlayarak emmekten vazgeçecektir.
Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir. Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar. Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur.
Henüz gelişmemiş olan sindirim sistemleri bebeklerin gaz çıkarmasını güçleştirir ve bu da gaz sancısına sebep olur. Bebekler gaz sancısı çektiklerinde ayaklarını karınlarına doğru çekerler, kızarırlar, yumruklarını sıkarlar ve sanki canları çok fazla yanıyormuş gibi ağlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri