Tekvini irade, teşrii iradenin karşıt kavramıdır. Bu iradede, Allah'ın irade ettiği şey hiçbir vasıta ve aracı olmadan direk olarak dışarıda (alemde) gerçekleşir. Bir başka ifadeyle tekvini irade, Allah'ın irade etmesiyle birlikte başka bir iradenin müdahalesi olmadan dışarıda gerçek ve hakiki olarak gerçekleşmesidir.
Kişinin içinde bulunan yapabilme gücünü ifade edebilmek için kullanılan irade kelimesi kendi içerisinde de ikiye ayrılmaktadır. İrade kelimesi, cüzi irade ve külli irade olarak ikiye ayrılmaktadır.
Teşriî irade: Bu, Allah'ın muhabbet ve rızası demektir. Bu manada Allah'ın irade etmiş olduğu şeyin meydana gelmesi vacip değildir. ayeti bu türdendir.
Külli iradeye örnek olarak yeni doğan bir bebeğin cinsiyetini Allah'ın belirlemesidir. İnsanların ırklarını ya da milliyetlerini Allah belirler. Canlıların yaşamlarının ne zaman sona ereceğini de Allah belirler. Kaderi Allah belirler.
âyetinde olduğu gibi.44 Esas itibâriyle “dilemek” anlamındaki bu fiil, Allah için kullanıldığında “icat ve yaratma” ifade eder. Yani bu durumda “meşîet” için “tekvinî irâde” tabiri kullanılır. Bu terim kullar için kullanıldığında ise isabet ve bir şeyin idraki anlamını ifade eder.
İlgili 37 soru bulundu
Allah'a emirleri, hükümleri ve fiillerinde hür olması anlamında nisbet edilen sübûtî sıfatlardan biri. Bir davranışı tercih edip gerçekleştirme gücü anlamında terim.
Sözlükte “boyun eğmek, itaat etmek” mânasına gelen tav' kökünden türemiş olup “muktedir olmak, güç yetirmek” demektir. Terim olarak “kulun fiil gerçekleştirmesini sağlayan vasıtalarla bunları kullanarak ihtiyarî fiilleri meydana getirmesini mümkün kılan güç” diye tanımlanabilir.
Bir varlık türünün yalnız bir veya birkaç ferdine ait olan durum, nitelik, kavram anlamında kullanılan felsefe ve mantık terimi. Türün altındaki fertleri ifade eden lafız ve bu lafzın gösterdiği varlık anlamında felsefe ve mantık terimi.
Allah'ın mutlak iradesi ve hâkimiyeti, canlı ve cansız bütün varlıkları kuşattığı gibi, insan iradesini ve onun fiillerini de içine almaktadır. Allah'ın mutlak iradesi kapsamına, insanın iradesinin ve dolayısıyla fiillerinin de girmesi tabiîdir.
sıfat Az, azıcık, pek az.
Meşîet/dilemek manasında olan irâde kevnî irâdedir. Sevmek anlamındaki irâde şer'î irâdedir.
Bu kuralların konusu insan davranışlarını düzenler. İnsanın insana, insanın hayvana veya insanın herhangi bir tarihi yapıya karşı davranışlarını düzenler. Kimi zamanda bireylere yetkiler sağlar. Hukuk kurallarının koyucusu yetkili olma koşuluyla beşeri iradedir.
Sözlükte "istemek" anlamındaki revd kökünden türeyen irâde "Allah'ın emirleri, hükümleri ve fiillerinde hür olduğunu bildiren sıfat" diye tanımlanır.
Kullarını imtihan etmek için bazısını yoksul bazısını zengin var etmektedir. İnsanlar inkar noktasında başlarına gelen her durumu Allah'ın yazdığı kader olarak düşünmektedir. Oysaki kader Allahu Tealanın külli iradesiyle yaşamın ana hatlarını var etmesiyle mümkün olan bir iradedir.
İrâdeye dayanan, bilinçli olarak, isteyerek yapılan.
İrade ya kişisel gelişimin zayıf kalmasıyla ya da beynin işlevselliğini bozan etkenlerle zayıflar. Her istediği sorgusuz sualsiz yapılan, haz konusunda sınır çizilemeyen, ilgisiz bırakılan, şiddet içeren ortamlarda büyütülen, sorumluluk bilinci aşılanamayan çocuklar erişkin dönemde irade konusunda zayıf olurlar.
Külli irade ise sadece Allah'a ait olan bir irade çeşididir. Allah'ın iradesi mutlak olan kaderde, insanın iradesiyse mukayyet kadere girmektedir.
Güçlü bir irade, kişinin başarılı olmasının ve hayatındaki hedeflerine ulaşmasının temelini oluşturur. Güçlü bir irade, kişinin kendini motive etmesini, kendini sürekli geliştirmesini, hayallerini gerçeğe dönüştürmesini ve zorlukları aşmasını sağlar.
islam inancına göre allah'ın iradesinin olduğu ve bu iradenin her şeyi kuşattığı malumdur. ilahi iradenin her şeyde hükümran ve söz sahibi olması bakımından, allah'ın iradesine ve istemesine külli irade(iradei külliye) denilir.
Sözlüklerde cüz; kısım, parça. Cüz'î; az, parçaya ait olan, pek az, ferd, tek maddeden meydana gelmiş, bütüne ait olmayıp özel olan manasıyla yer almaktadır. Küll ise; bütün, bir şeyin tamamı. Küllî; külle ilgili, bütüne ait, umumî, tür, cins anlamlarına gelmektedir.
Bir de cüzi kudret vardır ki, bu kudret öncekinin bir parçası, belirli bir fiilde somutlaşan ferdidir. Fiil bu cüzi kudretle meydana gelir, fiilin illeti budur, diğer bir ifadeyle fiilin meydana gelişinde etkin olan kudret budur. Bu sebeple buna “hakiki kudret” de denmiştir.
Kader, bir iman rüknüdür ve şöyle tarif edilmiştir: “Kader, Hak Teâlâ'nın, ezelden ebede kadar olmuş ve olacak her şeyin, her şeyini ve her hâlini, zamanını ve mekânını, sıfatlarını ve özelliklerini ezelî ilmiyle bilip, ona göre, takdir etmesidir.”
Sözlükte “doğru olmak, adaletle hükmetmek” anlamındaki adl kökünden türeyen ta'dîl “adalete nisbet etmek, adalet sahibi olduğunu söylemek” mânasına gelir. “Zulmetmek” anlamındaki cevr kökünden türeyen tecvîr ise “zulme nisbet etmek” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “ʿadl”, “cvr” md.leri).
Sözlükte “kazanmak, elde etmek” anlamındaki kesb kökünden türemiş bir masdar olup “kazanılan ve elde edilen maddî veya mânevî şey” mânasına isim olarak da kullanılır. Râgıb el-İsfahânî kesbi, “insanın servet kazanmak gibi faydalı olan veya haz veren bir şeyi talep etmesi” diye açıklar.
İnsan fiilleri ve . zgürlüğü konusuna ilişkin önemli bir kelâmî mesele olan tevlîd-tevellüd, insanın ihtiyârî fiilleriyle bu fiillerin başka bir mahalde gerçekleşen sonuçları arasındaki irtibatı ifade eden bir teoridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri