Eşey organlarından sadece birine sahip olan çiçeklere “tek eşeyli” çiçekler denir. Bunlardan yalnız
Kabakgil bitkilerinde 2 tur çiçek bulunur, bunlar dişi ve erkek çiçektir. Meyve veren çiçek her zaman erkek çiçektir. Erkek çiçekler boş çiçektir, meyve vermez.
Bir de tek eşeyli veya bir cinsli çiçekler var. Bunlar eşey organlarından sadece birini barındırıyorlar. Böyle oldukları için de bu türler ayrı ayrı erkek ve dişi çiçeklere sahip oluyorlar. Sadece erkek organı olanlara erkek çiçek, dişi organı olanlara da dişi çiçek deniyor.
Bir çiçekte bulunan erkek organların tümüne birden "andresium" ya da "androecium" denir. Genellikle dişi organın çevresinde yer alan erkek organların her biri, ipçik olarak bilinen sap kısmı (filament) ve çiçektozlarının üretildiği başçık (anter) bölümlerinden oluşur.
Bitkilerin üreme yapıları çiçeklerdir. Çiçekli bitkilerde erkek ve dişi üreme hücreleri çiçeğin ortasında bulunan erkek organ ile dişi organ üretir. Bazı çiçeklerde bu organlardan sadece biri olur. Buna göre böyle çiçeklere erkek ya da dişi çiçek denir.
İlgili 35 soru bulundu
Bitkilerin bizimkilere benzeyen duyu organları, dokuları ya da sinir sistemleri olmayabilir, ama buna rağmen onlar gene de hisseder ve çevrelerinde olup bitenleri algılar. Tıpkı bizler gibi onlar da görür ve koklar. Hatta duyar, tat alır, teması hisseder, iletişim kurar, mutlu olur ve dans ederler.
Çiçeklerin bizim algıladığımız şekilde hayatı algılamaları teknik olarak mümkün değildir. Gelişmiş bir sinir sistemleri ve düşünme yetileri olmadığı için sözlerimizi anlamlandırarak ona göre tepkiler verebilmeleri ise imkansızdır. Bu durumdan çiçeklerin dış dünyayı algılayamadıkları sonucu çıkarılamaz.
Eğer erkek ve dişi çiçek aynı bitki üzerinde ise bu bitkilere bir evcikli “monoik” (fındık, ceviz, kestane, dut ) bitkiler adı verilir. Fakat erkek ve dişi çiçekler ayrı bitkiler üzerinde ise buna iki evcikli “dioik” (antepfıstığı, incir, kivi, hurma) adı verilir.
Stamen, erkek üreme organıdır. Bir çiçek tozu kesesi (başçık ya da anter) ile destekleyici, uzun bir ipçikten oluşur. Bu ipçik; başçığı yerinde sabit tutarak polenin rüzgâr, böcek ya da kuşlar ile dağılımını olası kılar.
Erkekler görsel odaklıdırlar ve renkler onlar için iyi bir uyarıcıdır. Bazı araştırmalara göre erkekler sarı, turuncu ve kırmızı gibi canlı renkleri tercih ederler. O yüzden erkeğe çiçek gönderirken özellikle çağdaş görünümlü, boyuna uzanan biçimli veya doğal biçimli çiçek aranjmanları en iyi tercih olacaktır.
Çiçekleri turuncu, sarı, beyaz, pembe ve mor renktedir. Çiçekleri çok fazla, buna karşın yaprakları çok azdır. Aslında şebboy çiçeğini ilgi çekici yapan en önemli özelliklerinden biri budur. Genellikle 50 cm'e kadar boylanabilir ancak iyi bakılırsa boyu 80 cm'e kadar uzayabilir.
Bakımlı olan, güzel görünen her şey için çiçek gibi deyimi kullanılabilir. Bunun yanında özellikle kadınlar güzel giyindiğinde çiçek gibi deyimi sıklıkla kullanılır.
Kadınların hediye olarak çiçek almaktan çok hoşlanmalarının nedeni ise kendilerini özel hissetmeleridir. Çiçek vermek yüzyıllardır sevginin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla çiçek alan bir kadın bu sevgi mesajını hemen anlıyor ve kendini önemli hissediyor.
kibar, narin, temiz pak olmak anlamında da kullanılır.
Penis; idrar ve üreme salgısı kanalının çevresini saran süngersi bir yapıda kan damarlarından zengin bir organdır. Penisin ucunda yer alan açıklıktan hem idrar hem de meni ayrı zamanlarda dışarıya atılır. Penis uyarıldığında damarların kanla dolmasıyla büyür ve sertleşir. Buna sertleşme (ereksiyon) denir.
Rete testis yolu ile testisi terk eden sperm, bu yoldan epididime ulaşır, epididimden vas deferens yoluyla prostat içerisinde bulunan ejakülatuar kanallara varır. Ejakülatuar kanallar da idrar yolu olan üretra'ya açılır, üretra yoluyla meni içerisindeki sperm dışarı atılır.
Testis ağrısı; ani yaralanma, iltihaplanma, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar veya testis torsiyonu (bükülme) adı verilen acil bir durumdan kaynaklanabiliyor. Bu durum bazen şişlikle birlikte donuk bir ağrıya neden olabiliyor. Ayrıca testislerdeki ağrı, testis kanseri gibi daha ciddi sorunları da işaret edebiliyor.
1- Panikula (Bileşik Salkım): Yan dalları tekrar dallanmış bir rasemozdur. Örnek: Ligustrum (Kurt Bağrı), Aesculus (atkestanesi) Page 13 2- Bileşik Umbella (Bileşik Şemsiye): Çiçek kümesi sapında ikinci derecede sapların bulunduğu ve bu sapların üzerinde umbella durumunda çiçeklerin bulunduğu infloresens şeklidir.
I- Hipogin (üst durumlu) çiçek: Çiçeğin bütün parçaları dişi organın reseptakıla bağlandığı seviyenin altında kalırlar. II- Perigin (orta durumlu) çiçek: Çiçeğin bütün parçaları, resptakıla dişi organla aynı seviyede bağlanır.
Egzotik bitkiler asıl yaşam ortamının dışına bilerek ya da bilmeyerek getirilmiş ve burada yaşamını devam ettirmeye başlamış türlere verilen isimdir. Yerel olmayan bitki çeşitleri girmiş oldukları ekosistemler üzerinde farklı etkiler sergileyebilirler.
Difenbahya çiçeği halk arasında "Ağlayan Çiçek” adıyla da biliniyor. Bazı dönemlerde yapraklarından ter damlacıklarında olduğu gibi su çıkarıyor. Bu yüzden de çiçeğe ağlayan çiçek adı takılmış. Bir inanış difenbahya çiçeği neden ağlar sorusuna sahibi öldükten sonra bu özelliğinin ortaya çıktığın söylüyor.
Bitkilerin sizin dediklerinizi anlaması veya sevginizi algılaması mümkün değildir. Bitkilerin müziğin türünü algılaması ve buna göre büyüme şablonlarının değişmesi de mümkün değildir. Evet; bitkilerin müzik dinletildiğinde veya konuşulduğunda daha hızlı büyüdükleri doğrudur.
Genel olarak bitkiler yaşamları boyunca tuzluluk, kuraklık, kirlilik, sıcak, soğuk gibi benzer birçok faktörle karşılaşır ve normal büyümeleri, gelişimleri olumsuz yönde etkilenir. Bitkilerde bu koşullarda meydana gelen değişiklikler stres olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri