Kıl dönmesini önlemek için, kıllı bölgelerin temiz ve kılsız tutulmasıdır. Her gün duş alınmalı, bölgenin nemli ve ıslak kalması engellenmeli. Ayrıca iç çamaşırların temiz olması ve kıyafetlerin bol olması da dikkat edilmesi gereken konular arasında.
Kişi hijyen ve temizliğine dikkat ettiği sürece kıl dönmesi problemi ile baş etmek zorunda kalmayacaktır. Duş sırasında kılların biriktiği bölge olan kuyruk sokumu bölgesi sert bir lifle ovulmalıdır. Kişi iç çamaşırlarını düzenli olarak değiştirmeli ve kuyruk sokumu ıslak ve nemli bırakılmamalıdır.
Kıl dönmesi, daha çok erkeklerde ve kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır. Vücutta sırt, ense, saç derisi gibi bölgelerden dökülen tüy ve kılların gözenek ya da boşluklardan derinin içine gömülmesi ve burada birikerek kistik bir yapı oluşturması sonucu oluşur.
Evde kıl dönmesinin tedavisi yapılamaz. Ev içerisinde kılları çıkarmak amacıyla yapılacak bilinçsizce uygulamalar hastalığın biraz daha ilerlemesine ve daha zor tedavi edilebilir hale gelmesine neden olabilir.
Kıl dönmesi rahatsızlığı kesinlikle kendiliğinden geçmez. Halk arasında böyle bir inanış olsa da mutlaka doktor muayenesi sonrasında gerekli tedaviye başlanması gerekmektedir. Eğer bu yönteme başvurmaz, kendiliğinden geçmesini beklerseniz kıl, içeride daha çok büyüyerek bölgede yayılacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Kıl dönmesin bazen sivilceyi andırabilir. Hastaların bazıları bazen apseyi kendileri patlatabilir. Ancak kıl dönmesi apsesinin patlatılması sorunu çözmemektedir. Kıl dönmesi kistlerinin, irinin yanı sıra saç ve diğer döküntülerle dolu olduğunu ve sıkarak her şeyin çıkarılamayacağı bilinmelidir.
Kıl dönmesi için birçok farklı tedavi mevcuttur: Cımbızla alınabilir (ancak bu acı verici olabilir) veya döndürülebilir bir tıbbi cihazla yerinden çıkarılabilir. Kronik olarak kıl dönmesi yaşayan bazı kişiler, kıl büyümesini tamamen önlemek için lazer tedavisi veya elektroliz kullanmaktadırlar.
Kıl dönmesi bitkisel yollarla tedavi edilebilir: Kıl dönmesi sorunu cerrahi tedavi ve lazer yöntemi ile tedavi edilebilir. Bitkisel tedavilere sonuç veren bir hastalık değildir.
Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır? Kıl dönmesi kalça arasında birikip o alanda kaşıntı ve şişlik gibi şikayetlerle doktora başvurulmasıyla anlaşılabilir. Bu alanda deneyimli bir hekim tarafından yapılan anal muayene sonrasında kıl dönmesi tanısı kesin olarak konulabiliyor.
Kıl dönmesi ne kadar zamanda iyileşir? Kıl dönmesinin tedavisi cerrahi ve lazer yöntemi ile sağlanmaktadır. Lazer yöntemi cerrahi tedaviye nazaran hastalara avantaj olmakta ve iyileşme süreçlerini de en aza indirmektedir. Sonuç olarak kıl dönmesi iyileşme süreci 7-12 gün arasıdır.
Ek olarak; kasıklar, göbek bölgesi ve koltuk altı bölgesinde de oluşabilmektedir. Kıl dönmesi ciddi bir problemdir, bazı merhemlerle apseyi boşaltmak mümkündür fakat ilgili cerraha gidip bu apseyi göstermek be tedavi ettirmek en sağlıklı yöntemdir.
Eğer kıl dönmesi sorunundan kalıcı olarak kurtulmak isterseniz bunun tek yolu lazer epilasyondur. Lazer epilasyon uygulamaları sırasında lazer ışınları kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilir ve kıl kökünde kalıcı hasara neden olur. Böylece işlem yapılan bölgelerde bir daha kıl uzamaz.
Kıl dönmesi tedavisi için kara merhemler çok kullanılmaktadır. Bu kremler ihtiyol pomad dediğimiz antibakteriyel dezenfektan bir kremdir. Bu kremler alışkanlık ve kültürden geldiği için her kabaran yere sürülmektedir. Bir zararı yoktur ancak sanıldığı kadar avantajı da yoktur.
Kalçadaki tüylerden Buz Lazer ile kalıcı bir şekilde kurtulabilirsiniz. Buz Lazer ortalama 8 seans önerilir. Her seans sonrasında tüylerde azalma, incelme ve seyrelme fark edilir. İlerleyen seanslarla birlikte kıl kökleri bir daha kıl üretemeyecek şekilde tahrip edilir.
en rahatı lazer epilasyondur. hem kıllar daha geç çıkar hem de bölge pürüzsüz olur. ağda sonrası o bölge ve çevresini sivilce basabilir. yakma yöntemi çok eski lakin uzun vadede olumlu etkisi tartışılmaz. tek sorun ağda gibi onun da bölgeyi karartabilmesi.
Kıl dönmesi tedavi edilmezse enfeksiyon ve apse büyür. Bu durumda ciltte birden fazla ağızın, açıklığın görülmesine neden olur. Tedavi sürecini ertelemek uygulanacak yöntemi zorlaştırır.
Jiletle tıraş olan erkeklerin yüzlerinde, boyunlarında ve yanaklarda, kafasını jiletle tıraş edenlerin kafa derilerinde kıl dönmesi riski görülme olasılığı yüksektir. Kadınlarda da genel olarak koltuk altı, kasık bölgesi ve bacaklarda kıl dönmesine rastlanır.
Kıl dönmesi; enseden, sırttan veya saçtan dökülen kılların kuyruk sokumuna dökülüp orada toplanması ve deri altına yerleşmesidir. Burada biriken kıllar, kistik bir durumda olabilir. Genellikle kendini şişlik, akıntı ve ağrı gibi belirtilerle gösterebilir.
Kıl dönmesi, kıvrılmış ve deriden yükselmek yerine cildin içine geri dönen bir tüy olarak tanımlanabilir. Ciltte bazen irinle dolu kabarık bir yumruya şeklinde görülebilir. Kıl dönemsi genellikle sakal, kasık bölgesi, kalça, bacaklar ve koltuk altları gibi derinin tıraş edildiği veya ağdalandığı bölgelerde görülür.
Kıl Dönmesi Ameliyatsız Nasıl Geçer? ilaçlar ile yapılabilmektedir. Lakin iltihaplı kıl dönmesinde kıllar içinde bulunduğu için müdahale edilmesi gerekebilmektedir. Kıl dönmesinin ameliyatsız tedavi yöntemleri uygun hastalarda uygulanır.
Kıl dönmesinde çok fazla ilerlemeyen vakalarda hekim tarafından ameliyatsız tedavi önerilebilir. Normal dokuya dokunmayarak, kıl keseciğinin alınması olarak ifade edilen ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerde; lokal anestezi koşullarında pilonidal sinüs kesesi kısa sürede kıllardan temizlenir.
Hastalıklı bölgenin kesilip çıkartılıp yaranın olduğu gibi açık bırakılması; kısa ve kolay bir işlemdir. Ancak yara iyileşme süresi 6-8 haftayı bulabilir. Hastalığın tekrarlama oranı %5-10'dur. Hasta açısından zahmetli bir tedavi şekli olduğu için zorunlu kalınmadıkça tercih edilmez.
Kıl dönmesi ile etkili mücadele için: Ağda
Kıl dönmesini engellemenin en kolay yolu, cilde peeling yaparak ölü derilerden arındırmaktır. Ağda yapmak, tüylerle beraber ölü deriyi de temizlediği için tüyleri alırken ciltte peeling etkisi de yaratır.
Kıl dönmesine genel cerrahi uzmanları ile Proktoloji uzmanları müdahale ederler. Müdahale dışında herhangi bir tedavi alternatifi bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri