Erkeklerde yumurtalıkların, çevresindeki meni kanallarının ve varikosel adı verilen damar genişlemelerinin incelenmesi için yapılır. Yumurtalık iltihapları, tümörleri, testis çevresindeki sıvı birikimleri, meni kanallarındaki kistler gibi rahatsızlıklarda ilk kullanılan görüntüleme yöntemidir.
Testis ultrasonu çocuk ve erişkin erkek hastalarda sık olarak yapılan bir tetkiktir. Çocuklarda testislerin kese içerisinde olup olmadıklarının değerlendirilmesinde kullanılır. Testisler eğer kese içerinde değilse (inmemiş testis) testislerin nerede yerleşimli oldukları ve boyutları görüntülenmelidir.
Testislerde herhangi bir ağrı, şişlik ya da hissizleşme durumunda çekilebilen bir işlemdir. Erkek hastalarda kasık fıtığı şüphesi varsa fıtığın olup olmadığı araştırılarak teşhis edilir. Skrotumun içine yer alan sıvının değerlendirilmesi, sperm kalitesinin incelenmesi için de çekilen bir işlemdir.
Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde. Kalp kapakçıklarının işlevi, kalpteki anormallikler, kapak yetersizliği veya kapakçıklardan kan sızmasını değerlendirebilir.
Skrotal ultrasonografisi, hasta sırtüstü yatırılarak çekilir. Ultrasonografi cihazı ile skrotum denilen karnın alt kısımları incelenir. Yaklaşık olarak işlem 35-40 dakika gibi bir sürede gerçekleşir. Hasta açısından hiç bir ağrı sızı hissedilmez.
İlgili 44 soru bulundu
Normal testisler ultrason sırasında kasığa kaçmaz. Tetkik sırasında retraktil testis genellikle tespit edilir. Bu durum da raporda belirtilmelidir. Bu ultrason işlemi yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer.
Skrotal varikosel ultrasonografi, hasta sırt üstü yatar pozisyondayken yapılıyor. Renkli doppler USG, radyoloji uzmanı tarafından kullanılıyor. İşlem süresince hasta herhangi biçimde radyasyona maruz kalmaz, ağrı hissetmez. Bu açıdan Skrotal USG son derece güvenilir ve zararsız bir görüntüleme yöntemidir.
Ultrason işlemi genellikle 15-45 dakika sürmektedir. İşlemler radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir.
Tanısal amaçla yapılan ultrason ile şu hastalıklar tespit edilebilir: Kalp ve aort gibi ana damarlardaki yapısal bozukluklar. Safra kesesindeki tıkanıklıklar, safra taşları Tiroidin iyi veya kötü huylu tümörleri.
Ultrasonda saptanan oluşumun (kist veya solid kitle) bazen çevre yapısı düzensiz görünümde olabilir. Bu oluşuklar duruma göre takip edilir veya biyopsi gerekebilir. Ultrason yapılırken kitledeki kanlanmanın durumunun da değerlendirebilir (doppler özelliği).
Bekar hanımlarda rahim ve yumurtalığın ayrıntılı incelenmesi ve Doppler ile patolojik yapıların damarsal değerlendirilmesi için kullanılan faydalı bir yöntemdir. Sadece karından yapılan ultrason muayenesi ile erken tanı için gerekli ayrıntılar görülemediğinde, bu muayeneye başvurulabilir.
Testis muayenesi ayakta yapılır, testisin kıvamı, büyüklüğü değerlendirilir. Testislerde varikosel olup olmadığı önemlidir. Sert ve ağrısız testis şişliği 17-40 yaş erkeklerde testis kanserini düşündürmelidir. Prostat kalın barsakla komşudur, muayenesi rektal tyolla (makattan) muayene ile yapılır.
Skrotal ultrasonografi erkeklere yapılan bir tetkiktir ve testislerin/yumurtalıkların ve bu bölgedeki diğer yapıların değerlendirilmesi için yapılır. Testislerde ağrı, ele gelen bir şişlik gibi durumlarda istenebilir. Ayrıca yumurtalıkların olması gereken yerde olup olmadığına bakılır.
Sağlıklı testis ellendiğinde yumuşak, düzgün satıhlı olması bir sertlik veya şişlik olmaması gerekir. Testisin arka kısmında testisten farklı ele gelen yapıya da epididimis denir. Elle bakıldığında bir sertlik, hassasiyet, torbada kızarıklık, ciddi boyut farkı olduğunda bir üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.
Normal bir erkekte testis boyutları 15-20 mL boyutlarında olmalıdır. Elle muayenede ise uzun aksının 40-45 mm, 20-30 mm genişliğinde ve 30 mm kalınlığında olması gerekir.TESTİSTE BÜYÜME VEYA ELİNİZLE MUAYENEDE BİR KİTLE HİSSEDİYORSANIZ, SİZE EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNDA ÜROLOJİ UZMANINA MUAYENE OLMANIZ GEREKİR.
İşlem esnasında mesanenin dolu olması gerekir. Hastanın idrara sıkışık olması durumunda çekim işlemi yapılabilir. Hasta sırt üstü pozisyonda yatar ve ultrason çekimi karın bölgesinden uygulanır. Mesanede meydana gelen durumlar değerlendirilir ve işlem bitince rapor haline getirilir.
Mesane tümörü düşünüldüğünde kesin tanı konulamıyor bile olsa sistoskopi ile mesanenin değerlendirilmesi önemlidir çünkü kişinin idrara sıkışık olup olmaması, idrar kesesinin özelliği gibi değişkenler bazen idrar kesesi içerisinde tümör olsa bile ultrason ile görülmemesine neden olabilir.
Kanser hastalarında tüm kan testleri normal olabilir. Ancak yaygın ve başka organlara yayılmış kanserlerde kanserin tipine bağlı olarak bazı tümör göstergeçleri yükselebilir. Lösemi gibi hematolojik kanserlerde, kandaki yansımaları daha yüksek oranda görürüz. Sadece kana bakarak tanı konabilir.
Tüm Batın - Abdomen karın içi bölge demektir. Karın içinde bulunan karaciğer, dalak, safra kesesi ve safra yolları , pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar incelenir.
Hatta genel olarak ultrasondan yarım saat önce küçük bir şişe su içilmesi tavsiye edilir. Bu sayede mesane içinin doluluğu sağlanmış olur ve daha net bir ultrason görüntüsüne ulaşılır.
Ayrıntılı ultrasonografi için genel olarak 18-23. hafta aralığı belirlense de ileri gebelik haftalarında da belirli bölgelerin tekrar incelenmesi amacı ile detaylı inceleme yapılabilir. Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde detaylı (ayrıntılı) ultrasonografik inceleme hizmeti verilmektedir.
Varikosel ameliyatı zor bir ameliyat değildir. Ancak cerrahi operasyonda çok ince damarlar ile uğraşıldığı için dikkatli olunması gereken bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bir iki gün hafif ağrı hissedilebilir. Bu durum kısa süre içinde geçerek ameliyatın herhangi bir etkisi görünmez.
Yine varikosel ameliyatı sırasında toplar damarlar yerine atar damarların yani testise kan getiren damarların yanlışlıkla bağlanması sonucunda ilerleyen dönemlerde testiste küçülme görülebilir. Ameliyatın mikroskop altında yapılması bu ihtimali de oldukça azaltır. Varikosel ameliyatında varisli venler bağlanır.
Varikosel görülen testis torbası genellikle daha küçüktür. Fizik muayene dışında hekim tarafından ultrason testi istenerek tanı doğrulanabilir. Varikosel görülen testisin ultrason ile incelenmesi sırasında şişen toplardamarlardaki kanın geriye doğru akışı görülebilir ve kesin tanı konulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri