Erkeklerin çorapsız namaz kılmaları caiz midir? Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Çorapsız namaz kılmak şart değildir.
Erkekler dilerlerse çorapla kılabilirler. Kadınlar için ise ayak avret olduğu için, namazda çorap giymeleri gerekir.
Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak da namaz kıldırdığı bilinmektedir (Ebu Davud, Salat, 91). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta veya kıldırmakta bir beis yoktur. Ancak mescitlere çorapsız girmek sağlık ve temizlik bakımından problem teşkil ediyorsa veya örfte hoş karşılanmıyorsa bundan kaçınmak uygun olur.
Kadınlar çıplak ayakla namaz kılabilirler mi? Kadınların ayakları Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre avret mahalli olmadığından, topuklarından yukarısı açık olmamak kaydıyla çorapsız namaz kılabilirler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/45; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/46).
Bu rivayetlerden anlaşılıyor ki, yalın ayakla namaz kılmak mekruh değildir. Buna göre erkeklerin çorapsız namaz kılmasının bir sakıncası yoktur. Kadınların çorapsız namaz kılması bazı âlimlere göre mekruh ise de yine de namazları geçerlidir.
İlgili 44 soru bulundu
Şafii'de kadının iki elinden ve yüzünden başka her yeri her zaman avrettir. Namaz dışında avrettir ve avret değildir diyen âlimler olmuştur. Bu bakımdan namazda ve namaz dışında ayakları çorapla örtmeli, ayağı açık gezenlere de haram işliyor dememelidir.
Yani fazileti olduğu söylenmektedir. Erkeklerde namaz kıyafeti nasıl olmalı sorusunun en dikkat edilmesi gereken kısmı elbette ki temizliğidir. İmamlar imam cübbesi ve sarığı takarak namaz kıldırırlar. Ancak sizler namaz kılarken tunik şeklinde bir görüntüsü olan namaz cübbesi tercih edebilirsiniz.
Diğer bazı âlimler ise bunu örf gereği kabul ettiklerinden başı açık namaz kılmakta bir sakınca olmadığını belirtmişlerdir (bkz. Şâtıbî, el-Muvâfakât, 2/489). Sonuç olarak namaz kılarken başın takke, sarık vb. bir şeyle örtülmesi evladır. Bununla birlikte baş açık bir hâlde namaz kılmak da caizdir.
Kıyamda ayaklar birbirine paralel tutulup, araları dört parmak kadar açık tutulur ve parmak uçları kıbleye dönük olur. Kişi secdede ayaklarını yerden ayırıp boşlukta tutarsa, namazı caiz olmaz. İki ayağından birini koyup diğerini kaldırırsa kerahetle caiz olur.
Kadınların namazda el, yüz ve ayakları dışında kalan bütün bedenleri avrettir (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Dolayısıyla vücut hatlarını belli etmeyen ve teni göstermeyen kıyafetlerle namaz kılmaları gerekir. Buna göre dar ve şeffaf olmayan pantolonla bayanların namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Kadının örtmesi gereken yerleri Hanefî, Malikî ve Şafilerle Hanbelilerdeki hakim görüşe göre elleriyle yüzü dışındaki bütün vücududur. Hanefî mezhebindeki bir görüşe göre ayak da örtülmesi gereken yerlerin dışında tutulmuştur.
Özellikle yaz mevsiminde çorapsız ibadete, ziyarete gelen misafirlerimize bir çift çorap armağan edeceğiz ve kimse camiye çorapsız giremeyecek. Bu uygulama hijyen açısından yapılacak. Çünkü insan ayağında mantar olabilir. Temiz çoraplarla camiye gelinmesi gerekiyor.
Bu sebeple, kılık kıyafeti düzgün olmalıdır. Eskiden kolları sıvamak kibir alameti sayıldığı için kolu kıvrık namaz kılmak mekruh kabul edilmiştir (el-Fetâva'l-Hindiye, 1/106). Ancak günümüzde böyle bir algı söz konusu değildir. Öte yandan erkeklerin, kısa kollu gömlekle de namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Değerli kardeşimiz, Kadının, evde yalnızken veya kendisine namahrem bir kişi olmadığı zaman baş açık durması caizdir. Bu bakımdan böyle bir şey günah olmadığı için ev içinde başını örtmesi hususunda baskı yapmak da doğru olmaz.
Sonuç olarak; namaz kılarken başın takke, sarık vb. bir şeyle örtülmesi evladır. Bununla birlikte baş açık bir halde namaz kılmak da caizdir.
Cevap: Üzerinde suret, yani insan veya hayvan resmi bulunan elbise ile namaz kılmak tahrimen mekruhtur.
Secde sahih olacak kadar ayaklar yere temas etmiş ise bunun dışında ayakların yerden kaldırılması namazı bozmaz.
Diğer bir hadiste de, erkeğin örtülmesi farz, bakılması haram olan yerlerinin “göbeği ile diz kapağı arası” olduğu belirtilmiştir (Ebû Davûd, “Libas”, 37; Dârekutni, I, 230,231). Hanefî, Malikî ve Şafiîlerle, Hanbelîlerdeki hakim görüşe göre, kadının el ve yüz dışında kalan bütün bedeni örtmesi gerekir.
Secdenin en mükemmel şekli iki eli, iki dizi, iki ayağı ve alın ile birlikte burun kemiğini bir bütün halinde yere koymaktır. Bununla beraber ayakların sadece bir parmağının yere değmesiyle farz gerçekleşir. Eğer bir kimse iki ayağınıdan hiçbirini yere koymazsa secde sahih olmaz.
Bir evde bağlama bulunsa çalınmasa bile o odada namaz kılmak mekruh olur. İçki içilmese bile, içki bulunan odada namaz kılmak mekruh olur. Duvardaki resme tapılmasa bile, canlı resmi bulunan evde namaz kılmak mekruh olur.
Cevap: Karanlıkta namaz kılmak mekruh kabul edilir ama bu secdeyi göremeyecek kadar karanlık için geçerlidir. Özellikle de camii dışı, ev dışı için bu durum söz konusu. Mesela kırda namaz kılıyorsun. Önünde yılan, akrep, böcek olabilir.
848- Namaz kılanın takke ve çorap gibi avret yerini örtmeyecek kadar küçük olan elbiseleri necis olursa, lâşe ve köpek gibi necis olan hayvandan yapılmadığı takdirde, onlarla kılınan namaz sahihtir. Ama onlardan yapılmışsa farz ihtiyata göre namazı batıldır.
Bilerek ve kasdî olarak yapıldığı zaman belki ibadetin faziletine bir eksiklik getirse de, esas itibariyle namazın kendisine, sıhhatine bir zarar vermez. Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz.
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre vajinal akıntının (rutûbetü'l-ferc) temiz olduğu ifade edilmekte olup (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/166), çamaşıra bulaşması namaza engel değildir. Bu itibarla tampon ya da ped kullanma zorunluluğu yoktur.
İşin cinsine göre iş elbisesinde bulunan badana, boya, madenî yağlar, pas ve benzeri kirler necaset olmadıkları için namazın sıhhatine engel değildir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/228-248). Ancak namaz için camiye veya mescide gidecek kişinin temiz elbise giymesi Kur'ân-ı Kerîm'in tavsiyesidir (el-A'râf, 7/31).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri