“Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.”
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nâfile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rek'atta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, 141-142).
Kemâ bârekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd. Ey Allah'ım! İbrâhîm'e Aleyhisselâm ve âline bereketler ihsan ettiğin gibi, (Efendimiz) Muhammed'e (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) ve âline de bereketler ihsan eyle.
Hz. Peygambere (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selam getirilir.
Salli barik okumadan da yapsanız caizdir. Birşey gerekmez.
İlgili 43 soru bulundu
Ardından, eller kaldırılmadan tekbir alınır ve “Salli-Bârik” duaları okunur. Tekrar eller kaldırılmaksızın tekbir alınır. Bilenler cenaze duasını (Tirmizî, Cenâiz, 38 [1024-1025]) bilmeyenler ise dua niyetiyle “Fâtiha” sûresini (Tirmizî, Cenâiz, 39 [1026]) veya başka bir duayı okurlar.
Muhammed'in ümmetinden olduğumuz için bu duaları okumak farz olmasa bile vaciptir. ALLAHÜMME SALLİ DUASI NE ZAMAN OKUNUR? Salli duası, ikindi ve yatsı namazlarının ilk sünnetinde, Teravih namazlarının ikinci rekatında, Cuma hutbelerinde okunur.
Tahiya duasının Türkçe anlamı da şu şekildedir:" Allah'ın selamı rahmet ve bereketi senin üzerine olsun, selam bizim üzerimize ve Allah'ın tüm iyi kulları üzerine olsun. Şahitlik ederim ki; Allah'tan başka ilah yoktur. Şahitli ederim ki; Muhammed, O'nun kulu ve Peygamberidir..."
Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Cumhura göre dört veya üç rek'atlı namazların ilk oturuşunda Efendimiz'e (aleyhissalatu vesselam) salât getirilmez. Şafiilere göre İlk oturuşta "Tahiyyat" duasından sonra salâtın en kısası olan “Allahumme salli alâ Muhammed” okunmalıdır.
Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Allah'ın selamı ve rahmeti Hz. Muhammed'in üzerine olsun demektir.
Son oturuşta ise Salli-Bârik dualarını okumak Hanefî ve Mâlikîler'e göre sünnet, Şâfiî ve Hanbelîler'e göre ise en az, “Allāhümme salli alâ Muhammed” demek farzdır. Namaz kılan kişinin Salli-Bârik dualarının ardından Kur'an ve Sünnet'ten seçilmiş dua metinleri okuması bütün mezheplere göre müstehaptır.
Rabbena Atina ve Rabbenağfirli duası, vakit namazlarında okunan dualar arasında yer alır. Namazlardaki son oturuşlarda Allahümme salli ve Allahümme barikten sonra, Rabbena duaları okunmaktadır.
Hanefi mezhebine göre namazda Peygamberimiz (s.a.v)'e salavat getirmek sünnettir. (ed-Durru'l-Muhtar, I, 478) Şafiilere göre ise farzdır (Muğni'l Muhtaç, I, 173). Namazların son oturuşunda "Allahümme salli ve barik dualarının okunması hadisle sabittir.
Namaz kılan kişinin Salli-Bârik dualarının ardından Kur'an ve Sünnet'ten seçilmiş dua metinleri okuması bütün mezheplere göre müstehaptır.
el Cevab: Abdestsiz meal ve tefsir okunur. Elifba cüzlerine içinde kurandan başka dua vs varsa abdestsiz dokunulabilir. Hayız halinde bu şekilde olan cüzlerden eğitime devam edilebilir. Kurandan heceleme yapmak suretiyle okumaya cevaz varsa da hadis ve dua metinleri okunması daha uygun olur.
Teşehhüdde sadece ettehiyyatü okunup, selâm verilir.
İlk oturuş, namazın vaciplerindendir. Vacibin unutulması durumunda son oturuşta sehiv secdesi yapılması gerekir. İlk oturuşun kasten terk edilmesi ise tahrîmen mekruhtur, dolayısıyla namazın iade edilmesi gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, 1/310; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/88).
Farz namazların ilk oturuşunda tahiyyât okunduktan sonra kalkılması gereken bir namazda “Allahümme salli ala Muhammed” diyen kişi İmam-ı Âzam'a göre farz olan kıyamı geciktirdiği için sehiv secdesi yapar; böylece namazı tamam olur.
Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür.
Ettehiyyatü duası, İslam dini için önem taşıyan dualar arasında bulunur. Tahiyyat duası olarak da adlandırılan bu dua, beş vakit namazın ilk ve son oturuşlarında okunur.
41 Ettehiyyatü duası, kişinin günahlarını affettirir ve onu kötülüklerden korur. Bu dua, kişinin Rabbine yakınlaşmasına ve O'na dua etmesine yardımcı olur. 41 Ettehiyyatü duası, kişinin kalbini huzurlu ve mutlu kılar ve ona manevi güç verir.
"Allah'ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru."
İlk bu sureyi okumaya başlarken çekilir. Önceki sureden sonra okurken, besmele çekmek mekruhtur.
İkindi ve yatsı namazının ilk sünnetleri iki rekat olarak da kılınabilmektedir. Peygamberimiz (asm) bazan iki rekatta bir selam vererek de kılmıştır. Bu sebepten ikindi namazının ve yatsı namazının ilk sünnetlerinin ilk oturuşlarında Salli ve Barik duaları da okunmaktadır.
Namaz kılmasını hiç bilmeyen, hiç namaz kılmamış, hiç dua ve sure bilmeyen birisi isterse elbette namaz kılabilir. Dinimiz böyle insanları da kucaklamaya hazırdır. Ahiret ve ebedi hayat söz konusu olunca, kaybedilecek tek fert yoktur. Namaz kılmaya bilgisizlik engel değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri