Öncelikle saçın ayda bir santim uzadığını düşünürsek; formda olmasını istediğimiz modelimizin iki veya üç ay içinde kesim yapılması sağlıklı olur. Kadınlarda, eğer uzun bir saç ise; dört ayda bir, iki santim kesmek önerilir. Erkekler de ise; ayda bir uygundur.
Genel olarak, temiz bir tıraş istiyorsanız her iki-üç günde bir; yalnızca şekillendirmek ve düzeltmek istiyorsanız üç-beş günde bir tıraş olmanızı tavsiye ediyoruz. Tüylerin uzamasını istiyorsanız tıraş olmayı bırakmanız yeterli.
Çünkü eğer kısa saçlıysanız saçın uzaması gözünüze batacaktır ve 4-6 hafta saç boyunuzu korumanız için ideal bir süredir. Doğal saçlar daha yavaş uzamaya meyillidir. Bu yüzden 3-4 ayda bir kestirmek uzunluğunu korumaya yardımcı olacaktır. Eğer saçınızı uzatmak istiyorsanız 4-6 ay arası kestirmenizi öneriyoruz.
Saçlar günde 0.3 mm, ayda 1.5 cm ve yılda ise yaklaşık olarak 18 cm uzayabilirler. Usturaya vurulduktan bir hafta sonra saçlar 2.1 mm boyunda olurlar.
HER ALTI HAFTADA UÇLARDAN…
Çünkü saç uçları ne kadar kuru ve kırıksa, uzaması o kadar yavaşlıyor. New York'taki Philip Kingsley Clinic'in saç uzmanı Stephen Pullan, düzenli kesim yapılması halinde saç kırıklarının önleneceğinin garantisini veriyor. Tavsiyesiyse her altı veya sekiz haftada bir uçlardan aldırmak.
İlgili 23 soru bulundu
Saçı Sık Sık Kestirmek Saçı Güçlendirir Mi? Saçın kısa kestirilmesi ile saçın güçlenmesi arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. Saçını kısa kestiren kişiler bunu saçlarını daha güçlü hale getirmek için yapmamalıdır.
Başka bazı rivayetlerden öğrendiğimize göre (meselâ bk. Ebû Dâvud, Menâsik 78), Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz, Vedâ haccı esnasında kendisi, sağ taraftan başlamak üzere saçlarını tıraş ettirmiştir.
Bu nedenle dermatologlara göre bir jileti en fazla 10 kez kullanmalısınız. O da iyi sakladığınız durumlarda. Düzenli olarak jilet yapıyorsanız arada ölü deri hücreleri kılların düzgün çıkmasına engel olabilir.
Bir süre sonra bu öyle bir hale gelir ki jileti değiştirirsiniz. Bir jiletten kaç tıraş çıkaracağınız, yine kişiye göre değişen bir konudur. Kimisi bir jileti bir defa kullanıp atar ama gerçek şu ki hemen hemen her jilet birden fazla defa rahatlıkla kullanılabilir; kullanılmalıdır. Ortalama rakam 2-4 tıraştır.
Tıraş bıçağı kıl köklerine ulaşmadığı için direkt olarak bir etkisi olduğu söylenemez. Fakat jiletin kestiği tüyler daha sert bir form alarak uzar. Bu da daha kalın ve güçlü kıllar oluşmasına sebep olur.
Saç kesimi ne sıklıkla yapılmalı? Öncelikle saçın ayda bir santim uzadığını düşünürsek; formda olmasını istediğimiz modelimizin iki veya üç ay içinde kesim yapılması sağlıklı olur. Kadınlarda, eğer uzun bir saç ise; dört ayda bir, iki santim kesmek önerilir. Erkekler de ise; ayda bir uygundur.
Duştan hemen sonra veya duş alırken tıraş olmanızı öneriyoruz. Nemlendirme sakallarınızı yumuşatarak tıraş bıçağının daha kolay kaymasını sağlar.
Bir erkeğin tıraş olması ortalama 3 dakika sürer ve bu, ortalama bir erkek ömrünün 3350 saatini alır! Erkek cildi sürekli tıraş nedeniyle kadın cildinden daha çok yıpranır. Bu durum, enfeksiyon ve yaralanma problemlerini de ortaya çıkarabilir. Bu sebeple cilt bakımı ve doğru tıraş, erkekler için daha çok önem kazanır.
Tıraş makinesi daha hızlı tıraş olmayı sağlar. Tıraş yapılacak bölgenin pürüzsüz olmasını sağlar. Jilet ise köpük ve sabun kullanmadan acısız, hızlı ve zahmetsiz şekilde pürüzsüz olmayı sağlar. Jilet gibi kesen makine bulmak zor olsa da her ikisiyle de istenilen sonucu almak mümkün.
Artık ideal kirli sakala ulaştığınıza göre, tek yapmanız gereken o sıkı ve tasarlanmış sakal stilini korumak için iki veya üç günde bir kırpmak. Bu sakala boşuna “Üç Günlük Sakal” denmiyor! Ayrıca, tıraştan sonra nemlendirmeyi unutmayın.
Jilet ve ustura arasındaki temel fark, yapıları ve kullanımlarıdır. Jilet, genellikle tek kullanımlık ve daha kolay kullanılabilirken, ustura daha profesyonel bir tıraş deneyimi sunar ve doğru kullanıldığında uzun süreli bir kullanım sunar.
Üç bıçak yerine (birbirine göre doğru mesafede olan) beş bıçak, cildin daha pürüzsüz ve sıkışmanın %30'dan fazla azalması anlamına gelir (MACH3 ile kıyaslandığında Fusion5). Sonuç olarak, sinekkaydı, konforlu bir tıraş elde edersiniz ve kendinizi kesme riskiniz azalır.
Bir yaprak jiletin ortalama ömrü 4-5 kullanım olmakla birlikte, bu kişiden kişiye değişmektedir. Jilet, sakalınızı kesmeyip çektiği anda değiştirilmelidir.
3, 5 bıçaklı jilet çeşitleri ise sakal tıraşını kolaylaştırılması amacıyla tercih edilir. Üründe birden çok bıçak olduğundan daha keskin bir yapı kazanır. Bu durum tek bir hareketle kısa sürede kılların yok edilmesini sağlar.
Yine de jiletle kesilen sakallar daha mı gür çıkar gibi bir soru ile çok sık karşılaşıyoruz. Esasen bu konuda bilim insanlarının önemli çalışmalar yaptığı görülmüştür. İlk olarak 1928 yılında yapılan test ile birlikte, hem saç hem de sakallar için kesme işleminin daha gür çıkma ile bir bağlantısı bulunamamıştır.
Bugüne kadar bu iddiayı ele alan hiçbir araştırma kılların kesilmesini uzama hızı veya kıl gürlüğü ile ilişkilendirmediği gibi, yapılan tüm araştırmalar arada hiçbir bağlantı bulunmadığını göstermektedir. Bu durum, hem erkekler hem de dişiler için geçerlidir. Jilet tüyleri kalınlaştırmaz ya da sertleştirmez.
Kılların aksi yönüne tıraş olurken dikkatli olun
Kılların uzama yönüne doğru hafifçe tıraş etmek istediğiniz yakın tıraşı sağlamıyorsa daha fazla tıraş jeli sürün ve kılların aksi yönünde çok dikkatli bir şekilde tıraş edin.
Bu kadar vaktinizi alması gerekmese de yatmadan önce saçınızı birkaç dakika taramanın gerçekten de faydasını görebilirsiniz. Saçınızı taradığınızda diplerinizde bulunan koruyucu yağlar uçlara kadar ulaşıyor ve parlaklık sağlıyor.
Bazı âlimler Hz. Peygamber'in (s.a.s.) bu uygulamalarını göz önüne alarak namazda erkeklerin başını örtmesini sünnet kabul etmişlerdir. Bu yaklaşıma göre baş açık namaz kılmak, sünneti terk etmek anlamına geleceğinden tenzîhen mekruh sayılmıştır (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/640; Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 131).
Peygamber (asm), ustura tıraşlı değil, uzun saçlıdır. Saç biçimi ise, uzunluk kısalık durumuna göre, üç şekil arzetmektedir. En kısa şekli kulak yumuşağına kadar olup, en uzun şekli de omuzlarına dokunacak derecede olandır ki, her durum için üç ayrı tabir kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri