Ülkemizde kırmızı mercimek yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilirken, yeşil mercimek Orta Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemiz mercimek üretiminin %87'sini oluşturan kırmızı mercimek üretiminin % 77'lik kısmı Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirilmektedir.
Yeşil mercimek İç Anadolu Bölgesi'nde yoğunluk kazanmıştır. 2019/20 üretim yılında Yozgat 164 bin da ile birinci, Konya 105 bin da ile ikinci, Kırşehir 33 bin da ile üçüncü sıradadır.
Yeşil Mercimek En İyi ve En Çok Nerede Yetişir? Dünyada en çok Kanada, Avustralya, Hindistan ve ABD'de yetişir. Türkiye'de ise en çok; Nevşehir, Aksaray, Konya, Manisa, Ankara, Çorum ve Yozgat şehirlerinde yetişir.
Kökeni Mezopotamya'ya dayanan yeşil mercimek; salata, çorba ve ana yemeklerin içerisinde kullanılır. Türkiye'de Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilen bu besin, demir deposu olarak bilinir.
Ana vatanı Asya olan kırmızı mercimek yetiştiriciliği daha çok Kanada, Hindistan, ABD, Avusturya gibi ülkelerde müsait olması ile bilinirken, Türkiye'de daha çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde yetiştiği bilinir.
İlgili 33 soru bulundu
Ülkemizde kırmızı mercimek yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilirken, yeşil mercimek Orta Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemiz mercimek üretiminin %87'sini oluşturan kırmızı mercimek üretiminin % 77'lik kısmı Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirilmektedir.
Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.
Doğrulanmış Cevap. Cevap : Ege Bölgesi'nde mercimek yetişmez.
Bingöl İli Çorbaları:
Ayran çorbası, Çiriş çorbası, Mercimek çorbası.
Mercimeğin canına can, tadına tat katar. Minik bir püf noktası olarak iliştirelim buraya. Yeşil mercimek yemeğinin yapımı kolay, lezzeti de şahane! Şimdiden ellerinize sağlık diyor, kara şimşek yemeği olarak da bilinen yeşil mercimek yemeğine sizleri davet ediyoruz.
Türkiye'de kırmızı mercimek en fazla Güneydoğu Anadolu'da, yeşil mercimek ise İç Anadolu'da üretilmektedir. Mercimekler yüksek protein içerdiklerinden insan gıdası olarak oldukça fazla tüketilir. Harman edilen mercimekler selektörleme işlemiyle içindeki yabancı maddelerden arındırılır.
Ülkemizde ise Ege ve Güney Anadolu bölgelerinde siyah mercimek yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Türkiye'de önemli bölümü Uşak, Manisa ve Kütahya'da yetişirilen sarı mercimekte yağış dengesizlikleri ve verim düşüklüğü nedeniyle üretimin hızla azaldığı, türün iklim değişikliğine adaptasyonu için ıslah çalışması yapılması gerektiği bildirildi.
Seçenekler: 500 gr44,06 TL/kg. 1 kg32,90 TL/kg.
Demir ve magnezyum oranı bakımından yüksek olması sebebiyle, kansızlık problemlerini giderir.
"Dekar başına verim 225-290 kilogram aralığında"
Bu da bizim bölge şartlarına göre iyi. Bölgeye göre dekar başına verim 225-290 kilogram aralığında.
YAYLA AGRO GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.
Hangi yöreye ait olduğu merak edilen pum pum çorbası Bartın'a ait bir çorbadır.
- Kırmızı mercimek, garnitür yiyeceklerde ve süzme mercimek çorbası için ideal seçimdir. Mercimek köftesi için yeşil yerine kırmızı mercimek kullanılır. - Yeşil mercimek bulgur pilavı ile birlikte kullanıldığı gibi yeşil mercimek ve şehriye çorbası yaparken de kullanılan malzemedir.
Bu yüzden de spor ve diyet yapanlar için oldukça önemli besinlerdir. Etle eşdeğer proteine sahip olan mercimek bu besinlerin en başında gelmektedir.
Diyet yapmak isteyenler için ideal olan yeşil mercimek, vücudun genel enerjisini yüksek tutar. A, C, B1 ve B2 vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum, fosfor, iyot, çinko, bakır, kükürt ve protein bakımından oldukça zengindir. Anadolu'da yüzyıllardır tüketilen bu besin dünya da en çok Orta Asya da kullanılır.
KELKİT VADİSİNDE üretmiş olduğu organik ENDEMİK YEREL tohumlar ÇOK MİNİK yeşil mercimek kendine has aroması olan ata tohumu bir üründür.
Yerli mercimek daha koyu renkli. Piştikten sonra yerli mercimek sarı, ithal olan yeşil bir renk alıyor. Yerli mercimek yuvarlak, ithal mercimek ise yassı şekilde.
Tüketiciler mercimek alırken yerli olanı tercih etsinler. Böcekli (burukuslu), tebeşirleşme olan mercimekler alınmamalıdır. Bunun yanında renginin parlak ve koyu olması istenir. Renginin solgun olmaması önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri