Erkek tipi saç dökülmesi en sık 35 – 50 yaş aralığında görülmektedir. Yaş aralığı bilimsel çalışmalar ile net bir şekilde belirlenmemiş olsa da; 35 yaşına kadar geçen süre içerisinde erkeklerin %30'unda, 50 yaşa kadar olan sürede ise %50 oranında saç dökülmesi görülmektedir.
Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Erkeklerin %60'ında 30'lu yaşlar %40'ında 30'lu yaş sonrasında kendisini göstermeye başlar. Erkeklerin büyük korkusu olan psikolojik olarak yıpranmalarına sağlayan erkek tipi saç dökülmeleri erkeklerin %25 'inde 25 yaş öncesi %40'ında 40 Yaş öncesi % 50'sinde 50 yaşı öncesinde görülmektedir.
Kişinin genetik yatkınlığı bulunuyorsa saç dökülme yaşı 20 ila 25 yaş arasına kadar düşmüştür. Eğer genetik faktörler rol oynamıyorsa, strese ve hayat şartlarına bağlı saç dökülmesi söz konusu ise bu durum genel olarak 50 yaş üstü erkeklerde görülür.
Erkeklerde saçların dökülmesi 20'li yaşlarda başlayabilir. Bazı durumlarda bu daha geç de gerçekleşebilir. Tamamen dökülme ise 15 ila 20 yıllık süre içerisinde tamamlanır. Stresin saç dökülmesi üzerinde etkisi de bulunmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
KELLİK NASIL BAŞLAR? Eğer saçlarınız, başınızın tepe bölümlerinden sürat ile dökülüyorsa, bu kelliğin başlangıç belirtisi olabilir. İncelen ve zayıflayan saçlar da kellik başlangıcı olarak kabul edilir. Genel olarak, saç dökülmesinde, yerine gelmeyen saç bölümlerinde hafif tüylenmeler gözlenir.
Halk arasında babada kellik varsa oğlunda da görüleceği inanışı yaygın. Ancak bilimsel veriler kellikte erkeklerin babaya değil dayıya çektiğini gösteriyor. Estetik ve Plastik Cerrah Dr. Nuri Soysal, "Erkeklerde saç oranı testesteron (erkeklik) hormonuna bağlı.
Bazen sağlık sorunlarına kimi zaman da mevsim gibi çevresel etkenlere bağlı olarak saç dökülmeleri gözlenebilir. Bu problemle karşılaşan bireylerin aklında tek bir soru yatar: “Dökülen saç tekrar çıkar mı?” Evet, genellikle dökülen saçlar tekrar çıkar. Çünkü saç, zayıfladığı için dökülür.
Günde 150-200 saç telinin dökülmesi normaldir. Önemli olan, bu dökülen saçların yerine yenilerinin çıkmasıdır. Günde 200'den fazla saç kaybederseniz ve dökülme aniden meydana gelirse, reaktif saç dökülmesidir.
Stres, vücudun kortizol seviyesinin yükselmesine neden olabilir ve bu da saç köklerinin normal işlevine müdahale eder. Saç dökülmesi ve seyrelmesi bundan kaynaklanabilir.
Erkek tipi saçların dökülmesinde her ne kadar çeşitli doğal tedavi yöntemleri olsa da en etkin sonuç sunan tıbbi tedaviler daha çok tercih ediliyor. Bu kapsamda kellik sorunu yaşam boyu yok edilebiliyor. Ancak tedavi süreci boyunca doktor talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir. Saç dökülmesi artık önlenebilir.
Teknik olarak söylemek gerekirse saç ekiminin yaş sınırı yoktur. Örneğin; her hangi bir şekilde (yanık, kaza gibi) saçlarının bir bölümünü kaybeden bir çocuk için saç ekimi tıbbi bir gerekliliktir. Saç ekimi çocukluk döneminde bile yapılabilir.
Erken Yaşta Saç Dökülmesinin Olası Sebepleri
Mevsimsel değişiklikler, genetik yapı, hormonal bozukluklar, alerjik reaksiyonlar, kötü beslenme, demir eksikliği, stres, yanlış ürün kullanımı gibi durumlarda saç dökülmesi meydana gelebilir.
Kellik, sadece erkek (baba) tarafından aktarılan bir özelliktir.
Nuri Soysal Zaman gazetesine yaptığı açıklamada, "Erkeklerde saç oranı testosteron (erkeklik) hormonuna bağlı. Bu hormonun seviyesini yüzde 90 oranında anneden geçen genler belirler. Bu nedenle kellik öngörüsü için annenin ailesindeki erkeklere, babaya değil dayıya bakılmalı." dedi. Dr.
Saç dökülmesi saç büyüme döngüsündeki değişiklikler sebebiyle oluşur. Saç büyüme döngüsünde normalde çoğu saç büyüme fazında (anagen faz) uzun süre kalır. Bu süre 3-6 yıl sürer. Sonrasında dökülür ve yerine yeni saç çıkar.
Saç dökülmeleri günlük olarak 100 telin üzerinde seyrediyorsa, saçta hacimsel bir azalma ve ya bir bölgede açılma yaşanıyorsa ve dökülme 6 ay üstü süre bu şekilde devam ediyorsa daha detaylı araştırmalar yapmak gerekir.
Saçları sık yıkamak ve kurutucu kuvvetli şampuan ve özellikle sabun kullanmak; kafa derisinde kuruma ve kepeklenme yapabilir. Özellikle boyalı ve işlem görmüş saçlarda, uçlarda kırılmalar ve kopmalara neden olabilir. Ancak bu durum saç dökülmesini arttıran bir neden değildir.
Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 100-150 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilir.
Genellikle ergenlik döneminde başlar, saç kalitesi düşer, saçlar zayıflar, incelir ve zamanla kellik gelişir. Kadınlarda görülen erkek tipi saç dökülmesi genel olarak kafanın tepe kısmından başlayarak arkaya doğru devam eder. Tepeden enseye doğru devam eden saç dökülmesi kalıcı bir dökülmedir.
Evet, dökülen saç yeniden çıkabilir. Tabii saç köklerin hala canlı kaldıysa! Aslında her saç telinin belli bir ömrü vardır. Ömrünü dolduran saç tellerinin dökülmesi çok normal.
Saç dökülmesi 25 ila 35 yaş arası en yoğun karşımıza çıkar. 45´li yaşlardan sonra hız kesmekle beraber 40´lı yaşlarda başlayan ve hızla ilerleyen saç dökülmeleriyle de karşılaşmaktayız.
Türk erkeklerinin yüzde 60'ında kellik görüldüğü saptandı. Kelliğin yüzde 45'inin kalıtım, yüzde 35'inin ise stresten kaynaklandığı belirten Dr. Can Mermerci, ayrıca dengesiz ve yetersiz beslenmenin de kelliğe neden olduğunu söyledi.
Saçlarını diğer ülkelerden daha hızlı kaybetme eğiliminde olan en saçsız 21 ülke belirlendi. Buna göre, en çok kel erkeğin Çekya'da bulunduğu ortaya çıktı. En çok saçsız erkeğin bulunduğu ülkeler açıklandı.
Kellikte genetik çok büyük bir etkendir. Eğer babanız kelse sizin de kel olma olasılığınız çok yüksektir. Özetle saçınızın ne kadar uzun olduğunun hiçbir önemi yoktur,Kellik çoğunlukla genetiktir yani ister yakın veya ister uzak akraba olsun sizinle aynı geni taşıyan biri kelse sizin de kel olmanız olasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri