Kasık fıtığının en çok erkeklerde görülmesinin sebebi ise erkeklerin kasık kanalının doğumsal olarak kadınlara göre daha zayıf olmasıdır. Normal şartlarda testisler doğumdan sonra kasık kanalından testis torbasına doğru aşağıya iner ve kanal kapanır. Kapanmadığı veya zayıf olduğu durumlarda ise fıtık meydana gelebilir.
Kasık fıtığının en sık görülen belirtisi kasık bölgesindeki ve testislerdeki şişliktir. Şişlik bölgesinde ağrı ve yanma olabilir. Karın içi basıncının arttığı durumlarda şikayetler artar, yatınca azalır.
Kasık fıtıkları akut olarak belirti göstermese de genellikle kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık ile karakterizedir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur.
Kasık fıtığının bağırsaklardaki kan akışını azalttığını belirten uzman hekimler tedavisi yapılmayan fıtıkların bağırsakların kaybına kadar giden ciddi sorunlara yol açtığını belirtmektedirler. Buna ek olarak fıtığın çıktığı bölge büyümeye ve genişlemeye başlar. Bu durum da tedavi sürecinin uzamasına neden olur.
Kasık fıtığı nedenleri arasında genetik faktörler, bağ dokularının zayıflaması, yaşlılık, aşırı kilo kaybı, kabızlık, aşırı kilo alma, ıkınma, ağır egzersiz, sigara kullanımı, kronik kabızlık, prostat, ıkınma, kronik öksürük, travmalar, kronik akciğer hastalıkları, idrarda zorlanma, hamilelik, travmalar, karın içi ...
İlgili 43 soru bulundu
Fıtık tedavi edilmezse büyür ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Örneğin ağır şeyler kaldırmak, öksürmek, ıkınmak, uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak fıtık bölgesinde ağrıya neden olur. Aynı zamanda cinsel fonksiyonları da olumsuz etkiler.
Kasık fıtığından kurtulmanın tek yolu ameliyattır. Bunun dışında herhangi bir ilaç tedavisi ameliyat sonrasında uygulanabilir ancak öncesinde uygulanması geçici çözüm olur. Ağrıların azaltılması için doktorunuz size ilaç verebilir ancak bu kasıt fıtığınızı iyileştirmez.
Ağrı ise hastanın ağrı eşiği ile alakalı olmakla birlikte en sık ağrı ameliyat sonrası erken dönemde bu görülür. Ve ağrı kesiciler iyi cevap verir. Daha sonra hissedilen ağrı azalarak kaybolur. Kısaca kasık fıtığı ameliyatı hasta açısından kolay ve konforlu bir ameliyattır.
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Ağır kaldırma esnasında veya yemeklerden sonra basınç hissi, rahatsızlık ve acıya yol açabilir. Kimi durumlarda kasık fıtığı kusma, mide bulantısı ve kabızlığa yol açabilir.
Başlıca fıtık belirtileri ağrı ve şişliktir. Karnın zayıf bir bölgesinde bağırsaklar fıtıklaşmışsa üzerine basıldığında gazın hareketi hissedilebilir. Eğer fıtık sıkışırsa yada boğulursa bulantı, kusma ve çok şiddetli ağrı ortaya çıkar. Bazı durumlarda fıtık hissedilmez ancak ıkınma ve öksürme ile ortaya çıkabilir.
Kasık fıtıklarının görünümü karın iç basıncına ve hastanın o anki durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak oluşmuş fıtıklar kendiliğinden iyileşmezler. Fıtıkların ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kasık fıtığının tedavisi cerrahi yöntemlerle, ancak kasık fıtığı ameliyatı ile yapılır.
Kasık bölgesinde basınç hissi, ağır bir obje kaldırırken acıma ve yanma olabilir. Daha az vakada ise fıtığın testis torbasına inmesinden dolayı testis torbasında şişme olabilir. Kasık fıtığında başlıca belirtiler ise kasık bölgesinde ele gelen şişlik ve kasıkta ağrıdır.
Bağırsakların bir kısmı karın duvarında takıldığında bir şişkinlik oluşturur. Erkeklerde, bu durum en sık kasık bölgesinin yakınında meydana gelir. Kasık fıtığı doğrudan veya dolaylı oluşabilir. Doğrudan oluşan kasık fıtığı, zayıflamış bir karın duvarı nedeniyle zamanla yavaş yavaş oluşur.
Fıtık atağı durumunda birkaç dakika gevşedikten sonra şişlik üzerine nazikçe baskı uygulayarak ve ovalayarak şişliği karın içine doğru ittirmeye çalışabilirsiniz. Eğer bu mümkün olmuyorsa fıtık sıkışmıştır ve 2 saatten fazla beklemek tehlikeli olabilir. Bu durumda cerrahi uzmanına başvurmak gerekir.
“Kasık fıtığına hangi bölüm bakar?” diye merak ediyorsanız genel cerrahi bölümüne başvurabilirsiniz.
Kasık fıtığı ameliyatı genel anestezi altında ve ameliyathane ortamında gerçekleştirilmektedir. Tek taraflı kasık fıtığı ameliyatı yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Ancak hastanın ameliyathaneye girmesi, anesteziden uyanması gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.
Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir. Burada önemli olan faktör fıtık hastalığının ilerlememiş ve erken zamanda tedavi ediliyor olmasıdır.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskli Mi? Her ameliyatta olduğu gibi kasık fıtığı ameliyatında da riskler vardır. Özellikle kapalı (laparoskopik) yöntemde genel anestezi zorunlu olduğu için yaşlı, kronik hastalıkları olan düşkün hastalar için risk katlanmaktadır.
Ameliyat sonrası bir hafta kadar iş ortamından uzak kalınması ve istirahat edilmesi önerilir. Olağan gündelik fizik aktiviteleri yapmaya engel yoktur. İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur.
Kasık fıtığı, tanı konulduğunda ameliyat edilmelidir. Tedavi için beklenmesi gereken bir yaş sınırı yoktur. Operasyona engel bir durum yoksa uygun zamanda yapılmalıdır.
Ancak doktorlar kısa süre içerisinde cinselliği uygun görmemektedir. Ancak uzman hekimler fıtık ameliyatı sonrasında cinsel ilişki için bir haftalık süre veriyorlar. Bunun yanı sıra doktorlar uygun görmedikleri durumlarda süreyi uzatabilmektedirler.
Karın boşluğunda gereğinden fazla stres oluşturmayan ılımlı fiziksel aktiviteler yapabilirsiniz. Örneğin; yürüyüş, yüzme ve statik bisiklet.
Fıtıkta boğulma bağırsakta çürümeye yol açabilir. Bu durumda bulantı-kusma, ateş, çarpıntı, kasıkta morarma gibi belirtiler görülebilir. Bu hayatı tehdit eden bir durumdur ve acil ameliyat gerektirir.
Karın içi basıncı ani olarak artıran ağır kaldırma, kronik kabızlık, öksürük, ıkınma, idrar zorluğu gibi durumlar mevcut fıtığın oluşumunu ve ortaya çıkışını kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri