Penis, testis derisi (skrotum), kasık, uyluk ve anüs çevresi, erkeklerde genital siğil tespit edilen bölgeleri oluşturur. Kadınlarda ise vajen veya anüs içi ve dışı bölgede veya rahim boynu olarak bilinen serviks bölgesinde genital siğil oluşumu tespit edilebilir.
Genital bölgede deriden kabarık genelde deri renginde lezyonlar genital siğil belirtisi olabilir. Bazen özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde karnabahar görünümlü kabartılar genital siğil belirtisidir. Genital bölgede yaşanan kaşıntı ve rahatsızlık hissi de genital siğil belirtileri arasındadır.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
Erkeklerde genital siğil genel olarak cinsel yolla bulaşan bir hastalığın belirtisidir. Bu haftalık HPV enfeksiyonu olarak ifade edilir. Türkçede insan popüler mu birisi olarak da bilinen bu rahatsızlık, ciddi bir sağlık sorunu olarak öne çıkar.
Sadece o erkekte kondilom varsa karşı tarafa bulaştırır. Eğer siğil yoksa, HPV virüsü taşısa da bulaşma meydana gelmez. Genital siğil tedavisi ile kondilomların yakılması erkeklerdeki bulaştırıcılığı ortadan kaldırır.
İlgili 31 soru bulundu
Erkek Siğil
Fakat çok farklı tipleri olan bu virüs erkeklerde de iyi tedavi edilmezse penis, anüs, baş boyun ve oral bölgede kansere sebep olabilmektedir.
Genital Siğiller kendiliğinden geçer mi
Genital siğiller sık olmasa da kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak oluşturdukları yüksek bulaşma riski ve nadiren de olsa rahim ağzı, penis, makat kanserlerine yol açması nedeniyle kendiliğinden geçmesi beklenmeden tedavi edilmelidir.
Erkeklerde DNA testi yapılması ile HPV virüs varlığı anlaşılabilir. Vücut bağışıklık sistemini destekleyen bir beslenme ve egzersiz planına sahip olmak, siğillerin tekrarlama riskini düşürür. Enfekte olan bireylerin doktor önerisini harfiyen uygulaması ve tedaviyi sonuna kadar götürmesi önemlidir.
Siğille karıştırılmaması gereken et beninin yüzeyi, siğilin aksine pürüzsüzdür ve siğil gibi bulaşıcı değildir. Tıbbi açıdan tamamen zararsız olan bu oluşum, çoğunlukla takılan aksesuar ya da giyilen kıyafetlerin deri yüzeyinde yarattığı sürtünmeye bağlı olarak zedelendiklerinde kaşıntı ve ağrıya neden olabilir.
Erkeklerde genital bölgedeki ciltte siğil lezyonları varsa bulaştırıcıdır. Ama siğil yoksa hastalığı taşıyor olsa bile bulaştırıcılığı azalır. Virüs cinsel yolla bulaşır.
Normalde siğillerin çoğu vücut için zararlı değildir ve herhangi bir tedavi yapılmadan da haftalar ya da aylar içinde kendiliğinden kaybolur. Fakat kozmetik olarak rahatsız edici ise veya genital bölgede ortaya çıkarsa tedavi edilmesi gerekir.
Siğil tedavi edilmezse bir süre sonra çoğalmaya başlar. Tedavi edilmeyen genital siğiller, rahim ağzı kanserine yol açabilir.
İlk şüphede uzman doktora başvurmalı ve tedavinizi olabildiğince erken yaptırmalısınız. Siğiller kaşıntıya, tahrişle birlikte kanamaya da neden olabilir. Mikrop bulaştığında hemen ortaya çıkmazlar. İlk önce sizi bıktıran ve dayanılmaz boyutlara ulaşan bir makat kaşıntısı görülür.
Çoğunlukla cinsel temas yoluyla bulaşan HPV, erkeklerde ise ağız, yutak, anüs ve penis kanseri ile genital bölgede siğillere neden oluyor. Erken teşhis ve doğru planlanan tedavi sayesinde HPV ile mücadele etmek mümkün olabiliyor.
Erkekte Genital Siğil İçin Tanı Yöntemleri ve Tedavi
Sadece hafif düzeyde HPV enfeksiyonu 2 yıl gibi bir süre zarfında vücut tarafından kendiliğinden temizleniyor. Bu nedenle erkekte HPV tedavisi dendiğinde akıllara genital siğil tedavisinin gelmesi gerekiyor.
HPV, sperm veya tükürük gibi vücut sıvıları yoluyla değil, ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Bu, vajinal, anal ve oral seks gibi cinsel temas yoluyla en kolay şekilde gerçekleşir. Ancak, anyMucosaİt de temas (örneğin, ağız cinsel organ, dudaklar, anüs, ve parça deri ya da çürük gibi) membranlar ile gelirse olabilir.
Siğiller en sık görülen cilt hastalıkları arasında yer alıyor. Daha çok çocukları ve gençleri etkileyen siğiller her yaşta görülebiliyor. Siğillere HPV virüsü neden oluyor ve bulaşıcı oldukları biliniyor. Bu oluşumlar deri yüzeyinde, ağız içinde genital ve anal bölgede görülebiliyor.
HPV bulaştıktan ne kadar sonra siğil ortaya çıkar? Ortaya çıkma (kuluçka) süresi 2 hafta ile 2 yıl arasında değişmektedir. Genellikle 3-4 ayda siğiller ortaya çıkmaktadır.
Eldeki siğil, Hpv (İnsan Papilloma Virüsü) nedeniyle oluşur. İnsan Papilloma Virüsü, cilt teması ve cinsel yollarla bulaşabilen; vücudun neredeyse tüm bölgelerinde siğillere ve düşük bir olasılıkla kansere neden olabilen bir virüstür. Elde siğil oluşmasının nedeni Hpv virüsüdür.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan ve genital siğil belirtileriyle kendini gösteren HPV, herhangi bir dış tedavi yöntemiyle vücuttan atılamaz.
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
HPV'den kurtulmak mümkün mü sorusunun cevabı HPV bir kez bulaştığı zaman vücutta kalıcı olacağı yönündedir. Oysa ki cinsel yaşamı olan bireylerin yaklaşık %60 ila %80 i yaşamlarının bir dönemde bu virüsle karşılaşmakta ve kendi vücut dirençleri ile bu virüsü yenmektedir.
Genital Bölgede Siğil: En tehlikeli siğil türüdür. İlerlemesi durumunda kansere çevirebilir. Kişilerin cinsel yaşamını da bitirebilir. Bu nedenle mutlaka dikkatli olunmalıdır ve tedavi ettirilmelidir.
Uygun tedavi ile siğiller tamamen kaybolabilir, ancak bu her zaman için geçerli olmayabilir. Bazı siğiller kalıcıdır ve birden fazla tedavi gerektirebilir veya başarılı bir tedaviden sonra bile tekrar ortaya çıkabilir.
HPV olması evliliğe engel değildir. Uygun şekilde tanı ve tedavi ile 1. yıldan sonra yaklaşık %70, 2 yılda ise %90 oranında HPV vücuttan temizlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri