Boşalma Esnasında Meni Gelmemesinin Nedenleri Vücuttaki meni üretme mekanizmasında sorun yaşanması Meninin geldiği kanallarda yaşanan tıkanıklıklar. Ejakülat olarak da adlandırılan meninin mesaneye doğru geri gitmesi.
Boşalma sırasında meni gelmemesi üç farklı durum neticesinde kategorize edilebilir: Meninin gelmemesi ya da meni üretiminde bir sorun olması Meninin vücut dışarısına atılacağı kanallarda tıkanıklıklar olması Ejakülat olarak da bilinen meninin mesaneye doğru geriye boşalmasından kaynaklanabilir.
MENİNİN AZ GELMESİ DURUMUNDA MUAYENE NASIL YAPILIR? Böyle durumlarda öncelikle dikkatli bir muayene ile meni kanallarının gelişmesinde bir eksiklik olup olmadığı ortaya çıkarılmalıdır. Daha sonra makattan yapılan ultrason incelemesi ile kanalların gelişimi araştırılır.
Hiç sperm hücresi olmamasına ise azoospermia adı verilir. Eğer, meniniz içerisinde mililitre başına 15 milyondan daha az sperm hücresi bulunuyorsa, düşük sperm sayısı problemine sahip olabilirsiniz.
- Olgun spermler 'büyük gün' için 2 hafta bekleyebilir. O zamana kadar ise epididmis denilen bölümde dururlar. - Eğer sperm boşalma ile dışarı atılmazsa kırılır ve vücut tarafından emilir.
İlgili 24 soru bulundu
Erkekler boşaldıktan sonra vücudun sperm seviyesinitamamlaması 24 ila 36 saat sürer. Bu süre içinde kalan spermleri tekrar üretimesokar ve bu sayede bir daha ilişkiye girdiğinizde daha fazla sperme sahipolmanızı sağlar.
Semenin (meni) kokusu prostat bezinin salgıladığı spermin oksidasyonundan dolayı "at kestanesi çiçeği" gibi koktuğu düşünülüyor.
Yapılan çalışmalar egzersiz yapmak, stresten arınmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını ortaya koyuyor.
Bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre spermlerin 24 saatlik biyolojik saati bulunuyor ve spermlerin de en etkili oldukları saatler ise sabahın erken saatleri. İsviçreli araştırmacılar ayrıca spermin, yumurtayı döllemek için en uygun boya ve şekle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ulaştığını belirttiler.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Alınan meni miktarının 2 ila 6 ml arasında olması gerekir. Eğer meni miktarı 2 ml'den daha az ise bu durum sperm azlığı anlamına gelir. Alınan örnek 6 ml'den fazla ise bu defada meninin içinde fazla sıvı olduğu anlamına gelir. Bu durum ise meni içindeki spermin sıvıya oranla yine az olması demektir.
Erkeklerde cinsel tatmine ulaşmadan hemen önce yani boşalma öncesi penisten mezi adı verilen halk arasında zevk suyu olarak bilinen bir sıvı gelmektedir. Zevk suyu, gebeliğe yol açabilecek canlı sperm içeren semenden hemen önce çıkar.
Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Tıkanıklığa bağlı azospermik erkeklerin tedavisinde tıkanıklığa sebep olan durumlar bazı cerrahi yöntemlerle ortadan kaldırılabilir. Tıkanıklığa bağlı olmayan nedenlerle ortaya çıkan azosperminin tedavisinde ise cerrahi yöntemlerle sperm üretimi sağlanabilir.
Fiziksel veya psikolojik stres, sperm üretimini etkileyerek doğurganlık sorunlarına neden olabilir. Diyabet, hipotiroidizm, obezite, varikosel, testis kanseri, enfeksiyon gibi bazı sağlık koşulları genel sperm kalitesini etkileyebilir. Vitamin C ve Vitamin B12 eksiklikleri doğurganlık sorunlarına yol açabilir.
Sperm hücreleri argininden zengin olduğundan, sperm sayısı az olan kişilerde arginin takviyesi ile sperm sayısınının arttığı gösterilmiştir. Et,nohut,somon balığı,fıstık,ceviz,susam,çukulata,kuru üzüm, mısır, badem, yumurta ve süt zengin arginin kaynaklarıdır.
Varikosel dışında çeşitli enfeksiyonlar, erken boşalma, sık sık boşalma ya da uzun süre boşalamama gibi boşalma sorunları oligospermiye yol açabilmektedir. İnmemiş testis sorunu olan bebekler eğer ameliyatı 2 yaşından sonra olurlarsa, bu çocuklarda oligospermi sorunu genellikle görülebilmektedir.
Omega 3, C ve B12 vitamini de etki etmektedir. Bunların yanı sıra besin olarak deniz mahsulleri, yumurta, keçiboynuzu, C vitamini içeren meyveler, sarımsak, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve su da erkeğin sperm sayısı ve kalitesini arttırmaya yardımcı olmaktadır.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Sperm analizi sonucunda hiç spermi bulunmayan yani azospermi hastalarına Mikro TESE işlemi uygulanır. Mikro TESE isimli mikroskobik operasyon ile testislerden alınan dokulardan sperm elde etmek mümkündür.
Her gün cinsel ilişkiye girmenin sperm kalitesini düşürdüğüne dair bir kanıt yoktur. Ancak, sık sık cinsel ilişki sonrasında yaşanan boşalmalar, sperm sayısında geçici bir azalmaya neden olabilir. Bununla birlikte, bu etki genellikle kısa süreli ve sperm sayısı ve kalitesi normal seviyelerine hızla geri döner.
Her bir sağlık erkek günlük olarak 75- 160 milyon arası sperm üretmektedir. Ancak boşalma gerçekleşmesi ile kaybedilen sperm sayısı üretilen sayıların üç katını geçebilmektedir. Bir erkek birey, her gün sperm üretimi yapar. Ancak, ortalama olarak tam bir sperm yenilenme döngüsü 64 gün sürmektedir.
Erkeğe bağlı infertilite varlığında sorulan “Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken “Evde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu ise “sperm kalitesi ancak laboratuvar ortamında ölçülebilir olduğundan ev ortamında anlaşılamaz” şeklinde cevaplanabilir.
Meni, içeriğinde yaklaşık 200 ila 500 milyon adet sperm barındırır. Ayrıca içeriğinde amino asit, sitrat, enzimler, flavin grubu, fruktoz, proteinler ve C vitamini de bulunur. Meninin kendine has yapışkan bir yapısı, rengi ve yoğunluğu vardır. Çoğu insan menisi beyaz renklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri