Saplantılı aşk, sağlıklı bir aşktan bağımlılık yapan bazı özellikleri nedeniyle ayrılır. Örneğin saplantılı aşktan muzdarip bir kişi sevdiği kişiyle çok fazla zaman geçirmek ister, sürekli onu düşünür ve sevdiği kişiyle her an beraber olmak için bazı uçuk davranışlar sergiler.
Takıntılı aşık yalnızca aşık olduğu kişinin onu mutlu ve tatmin edebileceğine inanır. Onsuz bir hiç olduğunu düşünür ve kişi kendini mutsuzken, aşık olduğu kişinin de mutlu olmasını istemez. Aslında kişi kafasında bir illüzyon oluşturmuş ve aşık olduğu kişi için oluşturduğu anlama aşık olmuştur.
Aşk kişiler arasındaki bir bağa dayanır, ancak her iki taraf da kendi hayatlarını kontrol etme yeteneğini korumalıdır. Saplantı ise bir kişinin diğerini aşırı kontrol etme veya izleme eğiliminde olduğu bir durumdur. Genellikle mutluluk ve olumlu duygularla ilişkilendirilen şey aşktır.
Sevgi, saygı ve arkadaşlık duygularının üçünün birden aynı ilişki potasında eritilmesi takıntılı durumlarla olan en büyük farktır. Yani bir kişiyi arzuluyor, ona karşı çekim hissediyor ve onun yanında rahat, güvende hissediyorsanız bu, romantik aşkı deneyimlediğiniz anlamına geliyor.
Aşkta güven, aidiyet, coşku söz konusudur, takıntılı ilişkide ise bir diğerinin hayatını işgal etme, güvensizlik, kendi ihtiyacını ön planda tutma ve onu yok sayma gibi duygular ön plandadır. Aşkta sevgi, sevecenlik, paylaşım ön planda iken, takıntılı ilişkide öfke, korku ve sonucunda şiddet ön planda olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Saplantılı aşk, sağlıklı bir aşktan bağımlılık yapan bazı özellikleri nedeniyle ayrılır. Örneğin saplantılı aşktan muzdarip bir kişi sevdiği kişiyle çok fazla zaman geçirmek ister, sürekli onu düşünür ve sevdiği kişiyle her an beraber olmak için bazı uçuk davranışlar sergiler.
Kaygılı bağlanma sonucu oluşan, düşük benlik algısı ile ortaya çıkan saplantılı bağlanma, bireyin kendisini olumsuz algılaması, ancak partnerini olduğundan daha iyi bir noktaya koyarak idealize etmesi ile oluşmaya başlamaktadır.
Başkaları tam olarak kendileri gibi düşünüp, hareket etmedikçe onlarla bir çalışma içine girmek istemezler, zorunda kalırlarsa agresifleşirler. Yanlış yapmamak için yaptıklarını defalarca kontrol ederler. Olayların olumlu olumsuz yönlerini sürekli tartmaya çalıştıkları için karar vermekte güçlük çekerler.
Uykusuzluk, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, ağlama ya da gülme nöbetleri, el terlemesi, baş dönmesi, aşkın fiziksel göstergeleridir. Sürekli yanında olma isteği, bitmeyen özlem, kıskançlık, başkasıyla paylaşamama gibi olgular da aşkın ruhsal belirtileridir.
Obsesif aşk olarak da tanımlanan bu saplantı hali resmi bir teşhis durumu taşımasa da, ilişkilerinizi net bir şekilde etkileme potansiyeline sahiptir.
Aşkın tanımı için "Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevgi, sevda, amor" der Türk Dil Kurumu. Demek ki aşk, içinde sevgiyi de barındıran bir his. Sevgi ise "İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu" olarak tanımlanıyor.
Aşkın, kompulsif (saplantı-zorlantı) ve obsesif (takıntılı) bozukluğa benzer bir durum olarak görülebileceği bildirildi. Yapılan inceleme ve araştırmalar sonucunda aşkın kompulsif (saplantı-zorlantı) ve obsesif (takıntılı) bozukluğa benzer bir durum olarak görülebileceği bildirildi.
Obsesyon halk arasında takıntı veya saplantı diye de adlandırılan bir rahatsızlık belirtisidir. Kişinin elinde olmadan, istenmeden akla gelen ve kişiye aşırı rahatsızlık veren düşüncelerdir. Mesela mikrop veya kir bulaştığı düşüncesi bir obsesyondur.
Saplantılı, diğer bir deyişle takıntılı aşk bozukluğunu yenebilmek mümkündür. Hasta, bu gibi ciddi bir psikolojik problemi tek başına yenemezken, uzman bir hekime müracaat ederek profesyonel destek alması gerekmektedir.
Takıntılı aşk gibi obsesif bozukluk türlerinden üstesinden gelebilmek mümkündür. Bunun için mutlaka bir psikolog ya da psikiyatristten profesyonel bir destek alınması gerekmektedir. Genellikle bu gibi psikoloji sorunları için gerçekleştirilen tedavi yöntemleri, sorunun kaynağına bağlı olarak belirlenmektedir.
Hastalıklı aşk, eskilerin tabiriyle “marazi aşk”, “takıntılı aşk”, “patolojik aşk” veya “narsisistik (bencil) aşk” diye de adlandırılır. Burada aşık ilişkiyi bir benlik mücadelesine dönüştürür. Onun için maşuk benliğini besleyen bir nesnedir.
Sürekli gözü üstünde olur.seni takibine alır. Seni görmek için bahaneler arar yanında olmak ister. Belirtisi falan yoktur hoşlanıyorsa direk gider söyler. Seninlehiç bıkmadan uğraşır,laf atar ortaya seni gıcık eder.sürekli.ve bundan zevk alır.
Eğer bir erkek sizden hoşlanıyorsa içgüdüsel olarak sizi korumak ister, örneğin kalabalık ortamlarda rahatsız olduğunuzu düşünürse sizin için tartışmaya girebilir. Size sorular sorarak ihtiyaçlarınızı anlamaya çalışır. Sağlığınızın ve keyfinizin yerinde olmasını herkesten çok o ister.
Gayet elbette ''çapkın'' kadınlar da vardır. Erkekler de hayvan değillerdir, onlar da çeşitli duygu beslerler. Bu sebeple evet, onlar da aşık olabilir.
İğrenme duygusu çoğunlukla idrar, dışkı ve sümük gibi maddeler, çürümüş et ve böceklerden dolayı ortaya çıkar. İğrenme duygusunun kadın ve çocuklarda erkeklere göre daha kuvvetli olduğu gözlenmiştir. Araştırmacılar bu bulgunun evrimle ilgili olduğunu düşünmektedirler.
Obsesif kompulsif bozukluk kendini tekrarlayan bir hastalık türüdür. Obsesif kompulsif bozukluk istenmeyen düşünceler, sürekli müdahil olma, sıkıntı veya endişe veren dürtülerdir. Bu hastalığa sahip kişiler kendilerini zorlayarak tüm düşüncelerini görmezden gelmeye veya onlardan kurtulmaya çalışabilir.
Saplantılı/Kaygılı Bağlanma: İçten, baskın, vicdanlı, nevrotik, sosyal etkileşimde arkadaş canlısı, fazla kendini açan bireyler bu başlık altında yer almaktadır (Landy, 2009). Saplantılı bağlanan bireylerdeki en baskın özellik, kendine güven eksikliğidir. Hem reddedilmekten hem de terk edilmekten çok korkmaktadırlar.
Saplantılı bağlanma stiline sahip bireyler insanlarla yakınlaşmak isterler ancak reddedilen ve terk edilen olabilecekleri konusunda yüksek kaygıya sahiptirler. Olumsuz duygularını abartarak anlatırlar ve romantik ilişki içerisinde oldukları partnerlerinden onay alma arayışı içinde olurlar.
Kaçıngan bağlanma stili genellikle erken yaşam deneyimlerine dayanır. Çocukluklarında ebeveynleri tarafından reddedilmiş, ihmal edilmiş veya aşırı derecede bağımsız olmaya teşvik edilmiş bireylerde bu bağlanma tarzı daha yaygın görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri