Sperm hücreleri argininden zengin olduğundan, sperm sayısı az olan kişilerde arginin takviyesi ile sperm sayısınının arttığı gösterilmiştir. Et,nohut,somon balığı,fıstık,ceviz,susam,çukulata,kuru üzüm, mısır, badem, yumurta ve süt zengin arginin kaynaklarıdır.
C, D ve B12 vitaminleri ile demir, bakır, selenyum gibi minerallerden zengin olan balık ve diğer deniz mahsulleri meni hacmini artırırken sperm sağlığı ve kalitesini de olumlu yönde etkiler. Sarımsak; bol miktarda selenyum ve B6 vitamini içeriği sayesinde sağlıklı ve yeterli şekilde sperm üretilebilmesi sağlanır.
Yapılan çalışmalar egzersiz yapmak, stresten arınmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını ortaya koyuyor.
Testislerde üretilen yeni sperm hücrelerinin olgunlaşması 40 ile 76 gün arasında gerçekleşmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Erkekler boşaldıktan sonra vücudun sperm seviyesini tamamlaması 24 ila 36 saat sürer. Bu süre içinde kalan spermleri tekrar üretime sokar ve bu sayede bir daha ilişkiye girdiğinizde daha fazla sperme sahip olmanızı sağlar.
İdeal Semen Hacmi: Normal şartlar altında sağlıklı bir erkek boşaldığında 2 – 6 mililitre arasında meni dışarı atar.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Fiziksel veya psikolojik stres, sperm üretimini etkileyerek doğurganlık sorunlarına neden olabilir. Diyabet, hipotiroidizm, obezite, varikosel, testis kanseri, enfeksiyon gibi bazı sağlık koşulları genel sperm kalitesini etkileyebilir. Vitamin C ve Vitamin B12 eksiklikleri doğurganlık sorunlarına yol açabilir.
Bir çalışmada D vitamini düzeyleri ve spermlerin hareket yetenegi arasinda iliski bulunmus ve D vitamini eksikliği olan erkeklerin spermlerinin daha az hareketli olduğu gozlemlenmistir. Folattan zengin besinler: Brokoli, ispanak gibi yesil yaprakli sebzeler. Ayrica portakal, patates ve kurubaklagiller de folat icerir.
Öncelikle sık ilişkiye girme nedeni açıklanmalıdır. Eğer cinsel istek ise bu konuda sperm sayı ve kalitesinin bir önemi yoktur. Ancak bebek isteği için ise sık ilişkiye girmek sperm kalitesini bir miktar etkiler. Ancak çocuk sahibi olma şansını değiştirmez.
Tıbbi durumların yanı sıra düşük bir sperm sayısına karşı en iyi tedavi, yaşam tarzını iyileştirmektir. Bebek sahibi olmaya çalışan erkekler kişisel sağlıklarını dengeli bir diyetle, düzenli egzersizle yönetmeli ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmalıdır.
Sperm üretimi ilaçlarla ya da çeşitli tedavilerle sağlanamazsa testisten mikrocerrahi yöntemle yapılacak biyopsi ile sperm bulunma olasılığı ve yapılacak tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olma şansı vardır.
Uygulanan keçiboynuzu kürü, düşük seviyede olan 7-8 milyon/ml içerisindeki hem hareketli sperm sayısını yükseltiyor hem de hareketli spermleri daha hareketli duruma getiriyor.
Erkeklerde zaman içerisinde yaşlanmalarında fonksiyonel olarak şu değişiklikler oluşur: - Erkeklik hormonu seviyeleri 40 yaşının üzerinde yılda %1 azalır (hipogonadizm) - Sperm üretimi kısmen aynı düzeyde devam edebilir. - Sperm hareketliliği yıllar içerisinde azalır.
Koyu sarı veya yeşilimsi sperm renginde özellikle ciddi bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Pembe, kırmızı veya kahverengi olan spermde menide kan olduğu anlamına gelebilir ve bu bir enfeksiyon veya yaralanma belirtisi de olabilir.
Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı spermlerin DNA yapısını bozmaktadır. Bu nedenle sperm kalitesini önemli derecede düşürmektedir. Aşırı derecede radyasyona maruz kalmak, obezite, D vitamini, çinko ve selenyum eksikliği, enfeksiyonlar ve kanser tedavisi, sperm kalitesini düşüren unsurlar arasında yer almaktadır.
Semen Aglütinasyon (Yapışkanlık) Değerlendirilmesi;
Haraketli spermlerin birbirlerine yapışık durmasıdır. DSÖ'ne göre 1 ile 4 arası sınıflandırılır. 4 yada aşırı yapışkan olması durumunda sperme karşı antikor varlığından (ASA ) şüphe edilebilir ve ileri tetkik istenebilir.
Yeni bir araştırmaya göre;günde iki fincan kahve içen erkeklerde baba olma şansı yarı yarıya artış gösteriyor. Belfast Üniversitesi'nde yapılan araştırma, kafeinin spermleri olumlu yönde etkilediğini ortaya koydu.
Azospermi sebebi hormonal eksikliğe bağlı ise yerine koyma tedavisi uygulanır. Eğer kanal tıkanıklığından şüphelenilirse kanal açma operasyonu veya mikro-TESE işlemi ile sperm toplanarak tüp bebek tedavisi uygulanır.
Keçiboynuzu aynı zamanda sperm sayısını artıran özelliğede sahiptir. Aktif sperm sayısı az olan ve az sperm sayısından dolayı çocuğu olmama riski yüksek baba adaylarının kullanmasında büyük fayda vardır.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Semenin içinde duktus deferens salgısı ile karışık şekilde %10 sperm, %30 prostat sıvısı ve %60 seminal vezikül salgısı vardır. Her ejakükasyon (boşalma) sırasında yaklaşık 1,5-4 ml semen dışarı atılır. Normal şartlarda her bir mililitrede yaklaşık 15 milyon ve üzeri sperm bulunur.
O nedenle meni sıvısının miktarı ve kalitesi sağlıklı bir gebeliğin başarılmasında son derece önemlidir. Bir erkek her boşalmada yaklaşık 2-5 mililitre meni çıkarır. Bunu kabaca en az bir kaşığın yarısını dolduracak kadar diye tanımlayabiliriz. Şayet birkaç damla çıkıyorsa, altında yatan ciddi bir sorun var demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri