Literatürde nöro- ekonomi kavramı; ''Ekonomik ortamlarda insan kararlarının biyolojik temel- lerini anlamak için bir araya gelmiş inter disipliner çalışma alanı ''şeklinde tanımlanmaktadır (http: //www.noroekonomi.com/).
İşte nöroiktisat neo-klasik iktisat tarafından homo economicus olarak adlandırılan insanın, iktisadi tercihlerini nöro bilim tekniklerini kullanarak inceleyen ve homo economicus varsayımını bu sayede sorgulayan bir disiplindir.
(Positive economics) İktisadi teorilerin dayandığı varsayımların gerçekçiliğini sorgulamadan, ampirik çıkarım ve öngörülerden hareketle iktisadi olay ve davranışları neden-sonuç ilişkisi çerçevesinde açıklanmasını savunan yaklaşımdır.
Ekonomi Kavramı
Ekonomi, toplum halinde yaşayan insanların davranışlarını konu alan sosyal bir bilimdir. İnsanların sınırsız kabul edilen maddi ihtiyaçlarının karşılanması amacına yöneliktir. İnsanların maddi ihtiyaçlarını karşılayan mal ve hizmetler, sınırlı durumdaki üretim kaynakları ile üretilir.
Ekonomik Psikoloji,insanın hem ekonomik hayatı içerisinde yaptığı davranışları daha iyi anlamaya,hem de sosyal hayatı boyunca karşılaştığı sorunların davrtanışlarını nasıl eykilediğini araştırıp bulmaya yönelik karma bir disiplindir.
İlgili 34 soru bulundu
Ekonominin alt dalları, mikroekonomi, makroekonomi, toplumsal ekonomi, dış ticaret, para ve finansal ekonomi, enerji ekonomisi ve çevre ekonomisi gibi dallardır.
Homo economicus ("ekonomik insan") terimi; insanları, kusursuz akılcılık, sınırsız bilişsel kapasite, bilgiye mükemmel erişim, dar bir yelpazede tutarlı ve sadece kendisiyle ilgilenen hedefler ile ideal karar verme makineleri olarak görüldükleri belirli ekonomik teorilerdeki tasvir eder.
Dünyada ekonomiye yön veren temel sektörler; tarım, sanayi ve hizmet sektörleridir. Son yıllarda dünya ülkelerinde tarım ve sanayi sektöründen çok, hizmet sektörü önemli bir üstünlük arz etmektedir.
Ekonominin temelini üç ana kavram oluşturmaktadır ki bunlar bir kez içselleştirildiğinde insanların günlük olaylara bakış açılarını değiştirmektedirler: fırsat maliyeti, marjinalizm ve etkin piyasalardır.
Mikro ekonomi, bireysel tüketicilerin ve şirketlerin ekonomik tercihlerini ve bu tercihlerin piyasa fiyatları üzerindeki etkisini inceleyen bir bilim dalıdır. Basit bir deyişle, mikro ekonomi, mal veya hizmetlerin belirli bir fiyat noktasında nasıl satın alındığını ya da satıldığını analiz eder.
Karma ekonomi, kamu hizmetleri, güvenlik, askeriye, refah ve eğitim gibi hem özel işletmeleri hem de kamulaştırılmış devlet hizmetlerini kabul eden bir ekonomik sistemdir. Karma ekonomi aynı zamanda halkı, çevreyi veya devletin çıkarlarını korumaya yönelik bir tür düzenlemeyi de teşvik eder.
Karar Alma Sürecinde Beyin ve Sinir Ağları
Nöro iktisat alanları riskten kaçma, zaman tercihi, alturizm (fedakar- lık-özveri), rasyonellik, paranın doğrudan faydası, motivasyon ve memnuni- yet, bilişsel erişilememe (cognitive inaccesibility) olarak sıralanmaktadır.
İktisadi akıl yürütmenin değer kazanabilmesi noktasında, detaylı hesaplama teknikleri kullanan matematiksel yöntemlere dayanan metot ve bilgiyi kazandırmayı; iktisadi davranış ve karar verme süreçlerini, piyasaların, ekonomilerin ve küresel ekonominin işleyişini kavramalarını sağlamayı amaçlar.
Ekonomi sözcüğünün; "oikia" (Yunanca: ev) ve "nomos" (Yunanca: kural) köklerinden gelir, "ev yönetimi" anlamındadır. Tüm meslekler, kuruluşlar veya ekonomik faaliyetler ekonomiye katkıda bulunur.
Ekonomideki diğer geniş ayrımlar arasında "olanı" tanımlayan pozitif ekonomi ile "olması gerekeni" savunan normatif ekonomi, ekonomi teorisi ile uygulamalı ekonomi, rasyonel ekonomi ile davranışsal ekonomi ve ana akım ekonomi ile heterodoks ekonomi arasındaki ayrımlar yer alır.
Beşincil Ekonomik Faaliyetler:
# Karar verme ve yönetim faaliyetlerini kapsar. # Kamu ve özel sektör yöneticiliği, # İcra kurulu başkanlığı (CEO) # Genel müdürlük,Bakanlık vb bu gruptadır.
Üçüncül ekonomik faaliyetler: Birincil ve ikincil faaliyetlerin dışında kalan, insana hizmet eden faaliyetlerdir.
Rasyonel davranış ekonomik birimin -makalemiz açısından bireyin- ter cih ve kararlarında düşünerek, hesaplayarak, bir sonucu en az kaynakla veya belli bir kaynakla en iyi (optimal) sonucu elde etmesi demektir.
Ekonomist veya iktisatçı, sosyal bilimlerin bir dalı olan ekonomi alanında uzmanlaşan kişi.
Davranışsal iktisat, ünlü klasik iktisatçı ve ahlak felsefecisi olan Adam Smith tarafından 1759 yılında Ahlaki Duygular Teorisi adlı eserde ortaya atılmıştır. Smith'e göre, insanlar karar alırken toplumun ve bireysel çıkarlarını karşılama dürtülerinin etkisinde kalır.
İhtiyaç, gereklilik ve elde edilmesi lazım olan şey demektir. Zorunlu ihtiyaçların başında su, yemek yemek ve barınmak gelir. Bu ihtiyaçlar zaruri ve temel gereksinim olarak da bilinir.
Temel olarak ekonomi, insanların sınırsız ve farklı ihtiyaçlarının sınırlı, yani kıt kaynaklarla nasıl karşılanacağını inceler. Kıt kaynaklara bir örnek para. Elimizde bulunan sınırlı miktardaki parayla bilgisayar almak veya telefonumuzu yenilemek arasında bir karar vermemiz gerekebilir.
Ulusal ekonominin özel mal ve hizmetlerin üretim ve tüketimi ile ilgili olarak faaliyette bulunan kesimidir. Özel ekonominin kendine özgü bir işleyiş süreci ve buna dair kural ve ilkeleri vardır. Özel mal ve hizmetler, kişilerin bireysel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik mal ve hizmetlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri