Ultrason işlemi genellikle 15-45 dakika sürmektedir. İşlemler radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir.
Skrotal ultrasonografisi, hasta sırtüstü yatırılarak çekilir. Ultrasonografi cihazı ile skrotum denilen karnın alt kısımları incelenir. Yaklaşık olarak işlem 35-40 dakika gibi bir sürede gerçekleşir. Hasta açısından hiç bir ağrı sızı hissedilmez.
Üriner ultrason çekimi ortalama 15-20 dakika kadar süren bir işlemdir. Güvenli ve hızlı teşhis koymak için tercih edilen bir yöntem olarak kullanılan ultrason çekiminden sonra hasta idrara çıkabilir. İnceleme esnasında daha detaylı görüntüler elde etmek için nefesinizi tutmanız gerekebilir.
Tetkik sırasında retraktil testis genellikle tespit edilir. Bu durum da raporda belirtilmelidir. Bu ultrason işlemi yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer. Tetkik öncesinde genital bölgede kıl temizliği yapılması tetkikin görüntüleme kalitesini olumlu etkiler.
Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde. Kalp kapakçıklarının işlevi, kalpteki anormallikler, kapak yetersizliği veya kapakçıklardan kan sızmasını değerlendirebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bunun yanında Bilgisayarlı Tomografi, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Ultrasonografi, kan veya idrar testleri ya da başka herhangi bir tıbbi görüntüleme yöntemiyle bir bayanın ilişkiye girme sayısını anlamak mümkün değildir.
Erkeklerde yapılan bu ultrason yönteminde yumurtaların değerlendirilmesi için yapılır. Yumurtaların içinde yer alan skrotum içi sıvının değerlendirilmesi, sperm hareketlerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi ve hastalıkların teşhis edilebilmesi için uygulanan radyolojik görüntüleme yöntemidir.
SKROTAL (TESTİS) RENKLİ DOPPLER ULTRASON
Skrotum (testis torrbası): Skrotumun ciltaltı kalınlığı değerlendirip skrotal kese içerisindeki sıvı miktarının artıp artmadığı tespit edilir. Ayrıca skrotal sıvının içeriği incelenip kese içerisinde herni (fıtık) ve hareketli taş olup olmadığı ortaya konur.
Testisi saran torbanın cildinde herhangi bir değişiklik veya şişlik olup olmadığına bakın, – Orta parmaklarınız testisin altında, başparmağınız üstünde olmak üzere parmaklarınız arasında testise nazikçe basarak ve parmaklar arasında kaydırarak muayene edin. Her bir testisinizi her iki elinizle muayene edin.
Testis tümörlerinde tanı için fizik muayene, testis ultrasonu ve kan testlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tetkiklerin yanı sıra, tümörün yayılma riskine karşı akciğer filmi ve tomografi de çekilmektedir. Zira birçok kanser tümöründe olduğu gibi, tanıda geç kalınması tehlikeli olabilir.
Üriner Ultrason (Üriner Sistem US)
Tetkikin yapılabilmesi için hastanın idrara sıkışık olması gereklidir. Bu tetkik genellikle böbrekte ve idrar kesesinde taş, kitle, genişleme olup olmadığını kontrol etmek için ya da sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının nedenini anlayabilmek için yapılır.
Hastanın göbek kısmına sürülen ultrason jeli ile göbek altından kasıklara doğru ve bel seviyesine kadar inceleme yapılır. Böbrekler incelenirken hasta yüzükoyun yatırılmaz. Böbreklerin incelenmesi sırasında hastanın hafifçe sağa ya da sola dönmesi istenebilir.
Pelvik Ultrasonografi
Hastanın aç olmasına gerek yoktur. Ancak, idrar kesesinin içini ve arkasındaki üreme organlarını görebilmek için hastanın idrara sıkışık olması gerekir. İdrar sıkışıklığının çok fazla olması, hem hasta sıkıntı çekeceğinden, hem de ultrason yaparken yeterli baskı yapılamayacağından istenmez.
Ne yapmam gerekiyor? Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
Skrotal varikosel ultrasonografi, hasta sırt üstü yatar pozisyondayken yapılıyor. Renkli doppler USG, radyoloji uzmanı tarafından kullanılıyor. İşlem süresince hasta herhangi biçimde radyasyona maruz kalmaz, ağrı hissetmez. Bu açıdan Skrotal USG son derece güvenilir ve zararsız bir görüntüleme yöntemidir.
Hastanın görüntüleme esnasında idrara sıkışık olmasının istenmesi ise yine net görüntü elde edebilmek içindir. Üriner ultrason bir uzman tarafından yapılır. Ultrasonografi sayesinde hastaların idrar yollarında enfeksiyon var mı kontrol edilir, böbrek dokusunun kalınlığına ve yoğunluğun bakılır, mesane incelenir.
Üroloji doktoru alttan muayene eder mi? Fiziki muayenede genel olarak en üstten en alta doğru bir değerlendirme yapılır. Böbreklerin fizik muayenesinde ise, oturur pozisyonda kişinin sırt kısmı tamamen açılır ve sırt kısmına inspeksiyon uygulanır.
Bazı doktorlar, testis kanserini en erken aşamada tespit etmek için düzenli olarak kendi kendine elle testis muayenesi yapmayı önermektedir.
Halk arasında utangaç testis, tıpta ise retraktil testis denilen durum, torbadaki bir testisin zaman zaman yukarı kaçması ve torbada görülmemesidir. Bunun nedeni, kremaster adı verilen kasın refleksinin aktif olmasıdır. Kremaster kas refleksi nedeniyle testisin yukarı kaçması en çok 3-7 yaşlar arasında görülür.
Sağlıklı testis ellendiğinde yumuşak, düzgün satıhlı olması bir sertlik veya şişlik olmaması gerekir. Testisin arka kısmında testisten farklı ele gelen yapıya da epididimis denir. Elle bakıldığında bir sertlik, hassasiyet, torbada kızarıklık, ciddi boyut farkı olduğunda bir üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.
İnsanlarda yetişkin bir erkekte testis büyüklüğü olarak, sağlıklı bir testisin boyutları en az olmak üzere, özellikle uzunluğu 3,5 cm, genişliği 2 cm üzerinde olması gerekir. Yetişkin erkeklerde testis hacmi ortalama 18ml civarlarındadır.
Testislerin içinde hissedilen ağrısız sert şişlik, testis kanserinin en önemli belirtileri arasındadır. Penisin arkasında bulunan deri kesede (skrotum) ağırlık hissi ve ani şekilde sıvı toplanması gibi durumlar olabilir. Testis kanseri lenf bezlerine ulaştığında kasık ve sırt bölgelerinde ağrı ortaya çıkabilir.
Kadınlarda pelvik ultrasonla rahim, overler (yumurtalıklar), serviks (rahim ağzı), fallop tüpleri ve vajina da değerlendirilir. Erkeklerde ise mesaneye ek olarak prostat bezi ve seminal veziküller görüntülenir.
Üriner sistem ultrasonografisi boşaltım sistemi kapsamında yer alan böbrekler, mesane ve idrar kanallarının hastalıklarının tespiti için başvurulan bir tanı yöntemidir.
Gebeliğin ilk 12 haftasında, bebeğin cinsiyeti genellikle net bir şekilde anlaşılmaz. Ancak gebeliğin 12. haftasından sonra, vajinal ultrason ile tahmini bir cinsiyet belirlemek mümkün olabilir. Bebeğinizin cinsiyeti genellikle gebeliğin 16. haftasında belli olur ve özellikle 20. haftadan sonra kesinleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri