Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar. İncir, Akdeniz ve Batı Asya ülkelerinde yerli bir meyvedir.
Dünyanın En İyi İncirleri: Aydın ve İzmir İncirleri
Aydın ve İzmir illerinde farklı türde incir yetiştiriciliği yapılmaktadır. Örneğin Sarı Lop Dağ İnciri Aydın'ın dağlık arazilerinde yetişirken Bardacık inciri İzmir'in dağlık arazilerinde yetişen iki farklı özel incir türüdür.
Ege Bölgesi incir yetiştiriciliğinde öne çıkan bölgeler arasındadır. Bu bölgede de İzmir ve Aydın illeri yoğun şekilde incir tarımının yapıldığı şehirlerdir. Bu iki yerleşim yerini Bursa ili takip eder. İncir daha çok Akdeniz ve Batı Asya ülkelerinde yetiştirilen ve talep gösterilen bir meyvedir.
En iyi ve kaliteli incir Aydın bölgesinden alınır. Aydın'da organik olarak yetişen incirler daha tatlı, dayanıklı ve kalitelidir. Özellikle hastalıklara, virüslere karşı bireyleri koruduğu için kuru incirler kış aylarında tüketilir.
Sümerler ve eski Mısırlılar zamanında da yetiştirildiği bilinse de, Anadolu toprakları incirin anavatanı olarak kabul edilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
İncirin başkenti Aydın'da hasat heyecanı başlarken, özenle toplanan 'sarı lop' ve 'Bursa siyahı' cinsi incirler tüketiciye ulaştırılmaya başlandı. Bölgenin en önemli ihracat ürünü olan incirde bu sezon yaklaşık 25 bin ton rekolte bekleniyor. Aydın'ın tadıyla damaklarda iz bırakan lezzeti İncirin hasat zamanı başladı.
İncir nereden alınır sorusunun ilk karşılığı Aydın'dır. İncir yetiştiriciliği için en uygun yerler Küçük Menderes ve Büyük Menderes havzaları arasındaki Nazilli, İncirliova, Germencik, Atça, Tire ve Torbalı ilçeleridir. Bu bölgeler, dünyanın en kaliteli ve lezzetli incirlerinin yetiştirildiği yerlerdir.
Ülkemizde üretilen incir ile ilgili detayları yazımızda derledik. İncir özellikle yaş ve kuru olarak tüketimi yapılan meyveler arasında yer alır. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya olan bodur ağaçlardan üretilen incir dutgiller familyasına ait bir meyvedir.
İncir üretim alanında %71,6'lık paya sahip olan Aydın 373 bin da alan ile birinci sırada yer almaktadır.
Ege Bölgesinin Büyük ve Küçük Menderes havzala- rındaki geniş bir alan-da yoğun bir şekilde yetiştiril- mektedir. Kışları ılık, yazları sıcak ve kurak yerler ister. Yıllık or- talama sıcaklığın 18- 20 C olduğu yerlerde yetişir. Meyve doğuşu ile hasat sonuna kadar daha yüksek ortalama sıcaklık ister.
Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar. İncir, Akdeniz ve Batı Asya ülkelerinde yerli bir meyvedir.
Dağ inciri en kaliteli incir türü olarak bilinir. Piyasada ovada yetişen, sulandığı için çok büyük olan incir türleri daha fazladır. Bu incirlerin bazıları kimyasal ile sarartma işlemi yapılmaktadır.
Samsun sahil kesiminden 600 metre rakımına kadar yerlerde incir fidanını rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.Yüksek olan rakımlarda incir fidanlarını soğuk vurma ihtimali yüksektir.
Türkiye'de en geniş incir üretim alanlarına Ege Bölgesi sahiptir. Bu bölgeyi Doğu Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi izlemektedir (4).
Bu üretimin ortalama %27'si Türkiye'ye aittir. Son on yıllık ortalamaya göre Türkiye, 260 bin ton ile incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Türkiye'yi Mısır, Cezayir, Fas, İran, Suriye, İspanya, ABD gibi ülkeler takip etmektedir.
MERSİN (AA) - Mersin'in Mut ilçesinde hasadına başlanan beyaz incir, kilogramı 10-15 liradan alıcı buluyor. Lezzeti, aroması ve raf ömrüyle öne çıkan beyaz incirin, olgunlaştığı Dereköy Mahallesi'ndeki bahçelerde hasadına başlandı.
Koyu mor renkli bir dış kabuğu, kırmızı et rengi ve iri boyutlu (55–65 mm genişliğe sahip) bir incirdir. Bursa İlinde yetiştirilmekte ve taze olarak tüketilmektedir.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada “Ülkemiz incir genetik kaynakları bakımından zengin bir varyasyona sahiptir. Bu zengin varyasyon içerisinden 272 adet dişi incir, 58 adet erkek incir çeşit veya tipi İncir Araştırma İstasyonu koleksiyon bahçesinde mevcuttur.
Gümüşhane karasal bir iklime sahip olduğu için İncir Ağacı yetişmesi zordur. Gümüşhane ilinde incir çeşitlerini hobi amaçlı dikebilirsiniz ama sıkıntı yaşama olasılığınız yüksektir.
evlerinin ve yaşam yerlerinin oralar olduğu söylenir. durumları da yüksektir. yeri kırılır, çünkü incir ağacı cinlerin uğrak yer ve evidir.
Haziran ayının ilk iki haftası, erken hasat dönemidir. Bu dönemde toplanan incirler hem besin değeri hem de pazar değeri bakımından değerlidir. İncir ne zaman olur sorusuna verilebilecek ikinci cevap ise ağustos ayının başlarıdır. Bu dönem aslında normal hasat dönemidir.
Bütün şekilde ye. İncirin hafif tatlı bir tadı vardır. Taze olarak ve tek başına afiyetle yenebilir. İncirin kabuğu yenilebilir.
Ülkemizin ihraç ettiği incirin %65'i Aydın'da üretiliyor. Aydın, kaliteli incir üretimi ve kapasite üstünlüğü ile Türkiye incir üretiminde ilk sırayı alıyor. Yetiştirme açısından en uygun koşulları Menderes Havzası'nda bulan incir, çeşit ve üretim zenginliği ile Aydın'ın tarım ve ekonomisinde önemli bir yere sahip.
Çünkü bizim ülkemizde incir biterse dünyada da biter. Üretmiş olduğumuz kuru incirin büyük bölümünü dünyaya ihraç ediyoruz. Diğer ülkelerden kuru incir için müthiş bir talep olduğu için ülkemizde bulunan incir fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır.
Yaş incir kuru incire göre daha çok çeşit vitamin ve mineral içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri