Türk lirasının yazılışı kaynaklarda farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. TL yazımında TDK'de "Türk lirası" şeklinde liranın küçük harfle yazıldığı görülür. TCMB'de ise zaman zaman liranın büyük harfle kullanıldığı bilinmektedir.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
TCMB de, TDK de, Dil Derneği de “TL” kısaltmasını önermektedir15. “TL” kısaltması ayrı ve sağda (sonda) yazılır. Örneğin rakamla “100 TL”, harfle “yüz TL”.
3. Para ile ilgili işlemlerle senet, çek vb. ticari belgelerde geçen sayılar bitişik yazılır: 650,35 (altıyüzelliTL,otuzbeşkr.)
Para ile ilgili yapılacak olan ticari işlemlerle senet, fatura, çek vb. ticari belgelerde geçen sayılar bitişik yazılır: 2000,55 TL - ikibin TL, ellibeş kr. 501,61 TL - beşyüzbir TL, altmışbir kr.
İlgili 20 soru bulundu
On bin kelimesi rakamlarla 10.000 şeklinde yazılır.
İşte alanında uzman akademisyenleri bile şaşırtan bu ilginç hata! Banknotun ön yüzündeki “İKİYÜZ” yazısı, “Sayıların her rakamını ve basamağını gösteren sözcük ayrı yazılır” kuralına uymuyor. Dil bilimciler 'iki yüz' yazılması gerekirken 'ikiyüz' yazılarak önemli bir hata yapıldığı görüşünde birleşti.
Türk lirasının kısaltması "TL", Türk lirasının simgesi ise "₺"dir. Türk lirasını ifade edebilmek amacıyla kullanıldığı yere göre, aynı anda kullanmamak koşuluyla ya simge ya da kısaltma kullanılabilir.
TDK'ye göre 60 sayısı altmış şeklinde yani L harfiyle yazılır. Sadece Türkiye Türkçesinde değil Azerbaycan, Türkmenistan ve diğer Türk dillerinde de aLtmışla yazılır çünkü "at" kökünden değil "alt" kökünden gelir. yazımları doğrudur. Bu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır.
"Altı yüz" yazıyor. Bunu rakamla yazalım. Rakamla yazılışı "600" olmalı.
Beş yüz sayısı beş tane yüzlüğü ifade eder. 1 tane yüzlük : 100 şeklinde rakamla yazılır. 5 tane yüzlük: 500 şeklinde rakamla yazılmış olur.
Cevap: ➥ 19.000 şeklinde yazılır.
Yapılan kısaltmalara getirilen çekim eklerini kesme işareti ile ayırmak gerekmektedir. Getirilen çekim ekleri her zaman sonda bulunan harfin okunuşuna uygun bir şekilde getirilmektedir. Kelimenin kısaltma yapılmadan uzun şekilde okunmasına göre çekim ekleri getirilmez.
Rakamla yazılmış bir sayıya gelen ekler, kesme işareti ile ayrılır. Ekler, ses uyumlarına girer: Örnek: 1987'de, 1893'ten beri, saat 11.55'te, 12'ye çeyrek var. NOT: Saat gösterilirken dakika bölümünün ikisi de sıfırlı ise (13.00 gibi) gelen ek saate uygun yazılır: 16.00'da, 17.00'de.
Sayılara getirilen ekleri ayırmak için konur: 1985'te, 8'inci madde, 2'nci kat; 7,65'lik, 9,65'lik, 657'yle vb. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarına gelen ekleri ayırmak için konur: Başvurular 17 Aralık'a kadar sürecektir.
Dil Derneği, 2 Temmuz 2012'de yaptığı duyuru ile simgenin kullanımının Türkçe tamlama kurallarına uygun olmadığını savunmuştur. TCMB tarafından sayının solunda kullanılması tavsiye edilen simgenin Türk dili kurallarına göre sağ tarafta kullanılması gerektiğini açıklamışlardır.
UYARI: Para birimleri büyük harfle başlamaz: avro, dinar, dolar, lira, kuruş, liret vb. UYARI: Özel adlar yerine kullanılan “o” zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz.
Doğrulanmış Cevap. 250=>İki Yüz Elli Şeklinde Yazılır.
Merkez Bankası: Hata yok, teamüllere uygun
Dolayısıyla, 1 Ocak 2009 tarihinde dolaşıma çıkarılan 200 Türk Lirası'ndaki ”İKİYÜZ” ibaresinin bitişik yazılmış olması para ile ilgili belgelerdeki ve kıymetli evraktaki sayıların yazım kuralına ve 1939 yılından bu yana oluşan teamüllere uygun bulunmaktadır” denildi.
Yüz elli ifadesini sayı ile 150 olarak yazarız. Bu iki bilgiyi birleştirdiğimizde ise karşımıza 150000 gibi bir sayı çıkar.
Açıklama: Cevabımız => 300 yazı ile ayrı yazılır yani üç yüz şeklinde yazılmalıdır.
On bin TDK'ye göre birleşik kullanılmaması gereken sözcüklerden biridir. Sayı olarak yazıldığında 10.000 şeklinde yazılmalıdır. Ancak bu yazım biçimi dışında 10 bin şeklindeki yazımı da kullanılmaktadır.
Cevap. Adım adım açıklama: 50.000 TL diye yazılır.
Yirmi bin rakamlarla 20000 şeklinde yazılır.
Bin yazmak için rakamın yanına 3 tane sıfır koymamız gerekiyor. Öyleyse yirmi bin = 20.000 şeklinde yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri