1-Kadın ve erkeğin koku sürmesi caizdir. Hatta fazilettir, sünnettir. 2-Parfüm içeriğindeki alkol esasen müskir olup haram olan alkol değildir. Bu alkol, uçucu nitelikli bir maddedir.
Erkeklerin parfüm kullanması haram değildir. Kadınlar ise yabancı erkeklerin hissedeceği şekilde koku sürünmesi caiz değildir. Kur'ân'da “hamr” olarak geçen alkol türleri hem necistir hem de haramdır.
Kadınların evlerinden dışarı çıkarken, yabancı erkeklerin hissedeceği şekilde güzel koku sürünmeleri, parfüm sıkmaları İslam'a uygun değildir.
(Mûslim, mesâcid 69, 71, 76, 77; Ebû Dâvûd, at`ime 40; Nesâî, mesâcid 17; Ibn Mâce, ikâme 58; Muvatta`, taharet 1; Müsned N/266, 429.) Kadınların koku sürünmelerini yasaklamamış ve bu da "takriri" bir sünnet olmuştur.
Erkekler için önemli bir unsurdur bayanların kokusu. Parfüm kokusundan etkilenen erkekler güzel kokan kadınların adeta etkisi altına girerler. Parfüm kokusunun yanında ilginç bir şekilde, saçtan dağılan şampuan ve vücuttan yayılan duş jelleri ve losyonlarının kokusunu almak isterler.
İlgili 42 soru bulundu
Kadınlar, erkeklere göre daha iyi koku alır. Özellikle adet döngüsünün yumurtlama öncesine gelen döneminde, koku hassasiyeti daha da artar. Ancak menopoz sonrasında durum tersine döner. Fertil dönemde inanılmaz koku alan kadınlar, üreme yetenekleri sonlandığında, karşı cinse göre daha az koku almaya başlar.
Erkekler koku tercihlerini yaparken özellikle vanilya kokulu parfümleri birinci sırada tutarlar. Bir başka kokuya gelecek olursak eğer tarçın kokusundan bahsedebiliriz. Yapılan anket ve araştırmalara göre tarçın kokusu erkeklerin etkileme ve cezbetme konusunda ilk sırada yer almaktadır.
Cennet nimetlerindendir. Peygamberimiz: “Misk, kokuların en güzelidir” buyurmuştur. Ve onu başına, saçlarına ve sakalına sürerdi.
Koku ikramı çok önemli olduğu için mukaddes emanetlerin bulunduğu oda sürekli kokulandırılıyordu. Peygamber Efendimizin kullandığı kokular olması nedeniyle amber, uhud ve misk kokuları tercih edilirdi.
Güzel kokuyu yabancı kadınları celbetmek için kullanırsa bir haram işlemiş olur. Içinde alkol olan erkek parfümleri, Hanefi mezhebine göre kullanılabilir. Ama sadece kadınları cezbetmek için geliştirilmiş parfümlerin evin dışında kullanılması sakıncalı olmalıdır.
Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir? İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edeb, 80 [6124]; Müslim, Eşribe, 73 [2003]), temizlikte kullanılmaları caizdir.
Bu nakilden de anlaşılacağı gibi, deodorant, parfümleri ve kolonyadaki alkol Hanefi mezhebinin bazı imamlarına göre necis kabul edilen alkol cinsine girmediğinden, elbiseye veya bedene sürülmesiyle namaza mâni olmaz.
Erkeklerde parfüm kokuları karşı cinsi etkilemek için kullanmaktadır. Ayrıca özgüveni arttıran parfüm kokuları her birey üzerinde aynı hisleri ortaya çıkarmayabilir. Kokular insanlar üzerinde duygusal anlamda farklı bağlantılar kurmaktadır.
1-Kadın ve erkeğin koku sürmesi caizdir. Hatta fazilettir, sünnettir. 2-Parfüm içeriğindeki alkol esasen müskir olup haram olan alkol değildir. Bu alkol, uçucu nitelikli bir maddedir.
Temizlikte Kolonya Kullanmak Dinen Caiz mi? İspirto, kolonya gibi alkol içeren sıvıların içilmesi haram ama temizlikte kullanılması caizdir. Namaz kılmadan önce bu ürünlerin sürüldüğü yerlerin de yıkanması gerekmez.
Kolonyada alkol çoktur, ama alkollü içki sınıfına girmez. Karışım olduğu için Hanefî ve Şâfiî'de namaza mâni değildir. Kolonyanın temiz olduğu İslam Ahlakı kitabında yazılıdır. Mâlikî'de ise, zaten necaseti temizlemek farz olmadığı için, kolonya sürülmüş elbiseyle namaz kılınabilir.
Efendimiz (SAV)'in safranla boyanmış sarı renk elbiseyi kâfirlerin giydiğini belirtmesi ve dinimizde haram olan kadının erkeğe, erkeğin kadına benzemesine sahip olmamalarından dolayı olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde sarı ve kırmızı renkli kıyafetlerin bazı kaynaklarda mekruh olduğu görülmüştür.
Melekler tüm kotü addedilen kokuları sevmezler. Türk tıp tarihinde İbn-i Sina ve Biruni gibi tıp âliMleri, birçok bitki, bitki aroması ve kokusunun tedavi edici yöntemlerinden faydalanmışlardır.
15. yy yazılmış en önemli tıp kitaplarından olan Kemaliye'de gül kokusu tenin kokusunu güzelleştirdiği, meleklerin en çok sevdiği koku olduğu ve kalbi arındırıp, ruhaniyeti güçlendirdiği belirtilip, banyo sonrası verilen özel bir tarifle kalıcı bir gül tenine nasıl sahip olacağımız anlatılır.
Peygamber, “Gazap şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş, ancak su ile söndürülür. Biriniz kızdığı zaman abdest alsın.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 3) buyurmak suretiyle öfke ateşinin de abdestle söndürüleceğini belirtmiştir.
Ayrıca Resûlullah efendimiz, aydınlıkta gördüğü gibi, karanlıkta da görürdü. Peygamber efendimizin mübarek teri de, gül gibi güzel kokardı.
İbn Sa'd'ın kaydettiği bir vesikadan anlaşıldığına göre, Hz. Peygamber (asm), başlarını, sidr ağacı yaprağının kaynatılmasıyla elde edilen bir karışımla yıkardı.
Sandal, yasemin, gül gibi kokular afrodizyak etkili kokular olmasına rağmen, erkeklerde ve kadınlarda farklı reaksiyonlar gösterir. Örneğin bir kadında gül kokusu afrodizyak etkisi yaratırken, diğer kadında yasemin kokusu afrodizyak etkisi yaratabilir. Japon kiraz çiçeği ve siyah orkide de bu etkileri yaratabilir.
Bileklerin iç kısmı, boyun ve ense bölgesi ve kulak arkasını içeren bu bölgeler vücut ısısının yüksek olduğu bölgeler olduğu için parfümün kalıcı olmasına yardımcı olur.
Erkekleri kendine hayran bırakan kokuların başında vanilya kokusu gelir. Bu yüzden yüzlerce parfüm markası içeriklerine vanilya esansı ekler. Vanilya kokusunun erkeklerde yoğun şehvet uyandıran etkisi de yıllar boyunca süregelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri