1) Islak Çorap Giyin Özellikle de çocuklarda uygulandığında oldukça etkili olan bileklere çorap koyma yöntemi, ev içinde uygulanan ateş düşürmenin en etkili yolu kabul edilir. Yükselen ateşi düşürmek için çorapları ıslatın.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Isı dağılımını teşvik etmek ve uygun bir oda sıcaklığını korumakta ateş düşürmeye yardımcı olabilir. “Ateş en hızlı nasıl düşer?” sorusu alın bölgesine soğuk bir bez uygulamak veya ılık bir duş almak şeklinde yanıtlanabilir. Ayrıca reçete edilen ateş düşürücüler de ateşin hızlı düşmesine yardımcı olabilir.
Islak bez uygulaması sırasında kullanılacak su ılık olmalıdır. Ilık su ile ıslatılmış pamuk veya temiz bez parçaları ile alın bölgesi, boynun iki yanı, kasıklar, dirseklerin iç yüzleri ve koltuk altları silinerek bu işleme vücut ısısı normale dönene kadar devam edilir.
İlgili 38 soru bulundu
Elde edilen limon suyu çoraba, ayak tabanına ve koltuk altlarına sürülür. Böylece deri yoluyla vücuda nüfuz eder. Uzmanlar yöntemin 10-15 dakika sonra etkisini gösterebileceğini belirtiyor. Limonun C vitamini ve serinletici etkisi sayesinde ateş hızla düşer.
İç ateş hakkında, bireyler sıklıkla vücutlarının içinden gelen sıcaklık, ısı veya ateş gibi hislerden bahsederler. Bu deneyim, genellikle ciltte kızarma, huzursuzluk ve genel bir rahatsızlık hissi ile birlikte olabilir. İlginçtir ki, bu hisler hafiften daha belirgin ısı hissine kadar farklı yoğunluklarda yaşanabilir.
Özellikle de çocuklarda uygulandığında oldukça etkili olan bileklere çorap koyma yöntemi, ev içinde uygulanan ateş düşürmenin en etkili yolu kabul edilir. Yükselen ateşi düşürmek için çorapları ıslatın.
Hemen hemen hepimiz çocuğumuzun ateşi yükseldiğinde telaşa kapılır ve soğuk ve sirkeli suya batırılmış bezlerle alnına, koltuk altlarına press uygularız. Halbuki çocuğun damarlarını büzüştürerek yüksek ateşin vücuttan atılmasını engelleyen bu uygulama tamamen yanlış.
Çocuklarda 38 C'nin üzeri ateşlerde 'yüksek ateş' tanımına girmektedir ve oldukça dikkatli ve kontrollü davranılması gerekir. Zira; çoğu bakteri (Verem hariç) ve virüsler 38,0 C'da ölürler. Bu ateşte vücudun onlara karşı savaşıdır.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
VİCKS MEDİNAİT, soğuk algınlığı ve gripal enfeksiyonlarda görülen kırıklık, baş ağrısı, kas ağrıları, boğaz ağrıları, ateş, burun akması, aksırma ve tahrişe bağlı öksürük gibi şikayetlerin hafifletilmesini sağlar.
Eğer ateş çok yüksek değilse ve çocuğunuz kendini kötü hissetmiyorsa, ilaç vermeden önce ılık bir duş (29-32 °C) aldırın. Bulunduğu odayı serin tutun (21-22 °C civarında olmalı), mümkün olduğunca ince ve pamuklu giysiler giydirin. Üzerini soyup; el ve ayaklarını sıcak tutun. Yaygın olarak ateş düşürücüler verilir.
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Gözlerin aşırı hareket etmesi veya göz kırpmaları havale sırasında görülebilen belirtilerdir. Hızlı göz hareketleri aynı zamanda uykuda havale belirtileri içerisinde de görülebilir. Havale geçirme belirtileri diğerlerine göre daha nadir olsa da ağızdan köpük gelmesi ile de kendini gösterebilir.
* Lenf dolaşımının yoğun olduğu koltuk altı, kasıklar ve alın bölgelerine ıslak pamuk/ıslak havlu uygulamak ateşin kısa sürede düşmesini sağlayacaktır. * Ilık su ile duş ateşin düşürülmesinde etkili olacaktır.
Bol bol su içme ve az yemek yeme
Susuz kalan vücudunuz ihtiyacı olan suya ulaştıkça yüksek ateş ile olan mücadelede daha güçlü bir hale gelecektir. Aynı şekilde ateşiniz yükseldiğinde çok ağır, yağlı, baharatlı yiyecekler tüketmemeye, çok acıkmanız durumunda sağlıklı ve hafif besinler yemeye özen göstermelisiniz.
Yetişkinlerde Ateş
Yetişkinlerde hafif ateş kendi başına önemli bir belirti değildir. Eşlik eden belirtilere bakılması gerekmektedir. Normal türde ateş, çoğunlukla vücutta basit enfeksiyon durumundan kaynaklanır; birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur veya ateş düşürücüler ile kolaylıkla kontrol altına alınabilir.
Vücut ısısının daha da yükselmemesi için çocuğa hafif, ince giysiler giydirilmeli ve uyurken üzerine ince bir battaniye örtülmelidir. Ateşi çıkan çocukların kendilerini yormaları engellenmeli ve yatakta uzanıp dinlenmeleri sağlanmalıdır.
Ateşlenen çocuklarda vücutta bazı tepkimeler olabilir. Eller ve ayaklar soğuyabilir; normal bir durumdur. Kollarında titremeler olması çocuğun havale geçirdiği anlamına gelmez. Ateşi kontrol altında tutmak ve daha da yükselmesini önlemek öncelikler arasında olmalıdır.
Ateşin derecesine göre huzursuzluk, halsizlik, iştahsızlık, sayıklama ve halüsinasyonlar görülebilir. Özellikle 6 ay – 6 yaş arası çocuklarda ateşli havaleler ortaya çıkabilir.
Bebeklerde Sadece Kafada Ateş Nedenleri
Bu durum genellikle, bebeğin kafasının diğer vücut bölgelerine göre daha fazla ısı üretmesi ve serbest bırakması nedeniyle olur. Bu, genellikle bir enfeksiyon belirtisi değildir ancak endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
Yetişkin bireylerde yüksek ateş rahatsız edici olabilir, ancak 39.4 °C veya daha üstünde bir değere ulaşmadığı sürece genellikle endişe nedeni olarak kabul görmez. Ancak bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar için biraz yüksek ateş bile ciddi bir enfeksiyonun varlığına dair bir işaret olabilir.
Kulaktan, koltukaltından ve makattan ölçümler birbirine yakın sonuçlar verir. O nedenle yenidoğan dönemi dışında kulaktan ölçüm daha çok tercih edilir. Sonuç 37.3 derecenin üzerindeyse ateşin varlığı kabul edilir. Yenidoğanlarda ve 5-6 haftalık bebeklerde koltuk altı ve kulaktan ölçüm daha çok tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri