Sünnet derisi, penisin ucunu kaplayan bir deri parçasıdır. Bir bebek doğduğunda, sünnet derisi tamamen penise yapışıktır. Zamanla, sünnet derisi penisin başından ayrılır ve geri çekilebilir.
Sünnet penisin ucunda, idrar çıkış deliğini kapatan ve o bölgede kapalı boşluk oluşturan cilt katlantısının kesilerek alınmasıdır. Çok eski tarihlerden bu yana farklı toplumlarda geleneklerin gereği olarak veya bazı dinlerde ön şart olarak uygulanmaktadır.
Sünnet işleminde temel amaç penis ucunu kapatan sünnet derisinin cerrahi olarak çıkarmaktır. Genellikle klasik yöntem tercih edilmelidir. Halk arasında “ lazerle sünnet” denilen ama aslında lazer yerine elektrikle ısıtılmış telin kullanılan bir yöntemle sünnet yapılabilir.
Sünnet idrar yolu enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyucudur. Sünnetli erkeklerde HPV denen virüs daha az sıklıkta görüldüğü için sünnet erkekleri HPV'nin yol açtığı penis kanserinden, bu erkeklerin eşlerini de rahim ağzı kanserinden korur.
Sünnetsiz penisin enfeksiyon kapma olasılığı daha yüksektir. Çünkü penisi saran derinin iç kısmının temizlenmemesi halinde hastalıklar oluşabilir. Penisin yapısal bozuklukları sonucu durumun tedavi edilebilmesi sünnet tercih edilir. Bu durum genelde bebeklik döneminde fark edilir.
İlgili 20 soru bulundu
Bilinen en büyük yanlışlardan biri de sünnetin cinsel tatmini azaltacağı düşüncesidir ancak sünnet böyle bir duruma neden olmaz. Hatta aksine tatmini arttırır ve boşalma kontrolünü yükseltir.
Tıbbi bir gereklilik oluştuğunda sünnetin her yaşta yapılabileceğini belirten Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, şunları söyledi: “Örneğin fimozis, ciddi enfeksiyon, idrar yolları enfeksiyonlarının sıkça tekrarlaması gibi, sünnet doktorun önerisiyle her yaşta yapılabilir.
Sünnet yaşı ile VKİ arasında da hiçbir anlamlı korelasyon saptanmadı. Çalışmamızda sünnet yaşının kişinin boy uzunluğunu etkilemediği gösterilmiştir.
Toplum tarafından kabul edilme isteği, dini inançlar, hijyen konusundaki yanlış bilgiler, bakireliğin korunması, kadını "evlenilesi" kılmak, erkeğin cinsel zevkini artırmak bunlardan bazıları. Bazı kültürlerde bu, yetişkinliğe geçiş ritüeli ve evlenmeden önce yapılması gereken bir ön işlem olarak görülüyor.
Peygamber'in sünnetli doğduğu yaygın şekilde kaydedilmekle birlikte yedi günlükken dedesi Abdülmuttalib tarafından sünnet ettirildiğine dair rivayetin daha kuvvetli olduğu belirtilir (İbn Kayyim el-Cevziyye, s. 140-144).
Sünnet anesteziyle yapıldığı için işlem sonrası 6-8 saat boyunca ağrı olmaz. Bu süre sonunda ağrı olabileceği için ilk gün her 6-8 saatte bir çocuğun yaşı ve kilosuna göre belirlenen miktarda ağrı kesici verilmektedir. Bunun yanı sıra işlem sonra kanama olabilmektedir.
Hz. Peygamber'in sünnetli doğduğuna dair (bk. İbn Haldun, Mukaddime, İstanbul 1970, II, s. 400; Cevdet Paşa, Kısas-ı Enbiya, İstanbul 1972, I, 59). Bazı rivayetlere göre ise doğumunun yedinci gününde dedesi bir ziyafet vererek onu sünnet ettirmiştir.
18 aydan önce sünnet düşünülüyorsa yenidoğan dönemi tercih edilmelidir. 6 yaş ve üzeri ise çocuğun bilinçli olduğu dönemdir. Çocuk kabul etse de etmese de, korksa da korkmasa da sünnetin ne olduğunu anlayabilir. Özellikle 2 buçuk- 4 buçuk yaş arasında sünnetten kesinlikle uzak durmak gerekir.
Çoğunlukla yenidoğan bebeklerde uygulanan bir yöntemdir. Bebeğe bölgesel anestezi verilerek sünnet derisi ve penis başı birbirinden ayrılır. Anatomik olarak uygun bebeklerde sıkça tercih edilen bir yöntem olan bu yöntemde fazla deri bisturi ile kesilir, bir iki tane dikiş atılır veya bazen dikiş gerekmeyebilir.
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.
Devlet hastanelerinde sigorta karşıladığı için ücret talep edilmez. Fakat özel hastanelerde ücret ile bu işlemi gerçekleştirir. Güncel olarak sünnet fiyatları özel hastanelerde ortalama 700-12.780TL arası değişirken, ortalama 1.200-7.500 TL arasında değişiklik gösterir.
Kadın sünneti uygulamasına yönelik Kur'ân'da bir hüküm yer almamakla beraber Hz. Peygamber, sahâbe ve tâbiînden rivâyet edilen birçok hadiste bu uygulamaya İslâm sonrası dönemde de devam edildiği anlaşılmaktadır.
Bu uygulama yaygın olarak Cibuti, Eritre, Etiyopya, Somali ve Sudan'da görülür. Uygulamanın yapıldığı kadın sayısı tahminleri farklılıklar gösterir; 2008 yılında yapılan bir tahmine göre Afrika'da bu uygulamaya maruz kalan sekiz milyonun üzerinde kadın vardır.
Kadınlarda genital bölgenin bir kısmının kesilmesi ile yapılan işlemin ismidir. Tıbbi bir uygulama olmayıp, daha çok mahalle ebeleri tarafından hijyenik olmayan, septik şartlarda yapılmaktadır. Kadın sünnetleri literatürde daha sıklıkla “Kadın Genital Sakatlama” (Female Genital Mutilation, FGM) olarak geçer.
Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır. Aslında bu yaşlar kemik yaşıdır ve çoğunlukla kişilerin takvim ve kemik yaşları birbiri ile uyumludur. Ancak ergenliğin erken veya geç olması kemik yaşını etkiler ve büyümenin tamamlandığı takvim yaşı değişebilir.
15 yaşından sonra boy ne kadar uzar? Ergenlik dönemi boyunca, bireylerin boy uzunluğu cinsiyet ve genetik faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ortalama olarak, kızlarda ergenlik döneminde boy uzunluğu ortalama 6-20 cm arasında artabilir, erkeklerde ise ortalama 10-25 cm arasında artabilir.
Sünnet derisinin az ya da fazla kesilmesi: Kozmetik açıdan istenmeyen görünüm oluşabilir. Bu durumlarda bazen cerrahi düzeltme gerekebilir. İdrar deliği daralması: Daha önce mevcut olup fark edilmeyen bir durum ya da sünnet sonrası mekanik irritasyon sonucu oluşabilir. Dilatasyon ya da müdahale ile düzeltilir.
Sünnet, penis baş kısmını (glans penis) örten derinin cerrahi bir işlemle alınmasıdır.Ülkemizde,genellikle yenidoğan dönemiyle birlikte ergenlik öncesi dönemde sıklıkla uygulansa da bu yöntem her yaşta uygulanabilmektedir.
Ancak bu tür durumlarda, pipi etrafına uyuşturucu krem (emla gibi) sürülmesini, sakinleştirici etkisi olan antihistaminik ilaç verilmesini (örn: Atarax) ve ılık bir duş almalarını öneriyorum. Ağrı, derecesi ve çocuğun yaşı ne olursa olsun genellikle 2-3 gün içerisinde azalarak kaybolur.
Sünnet operasyonu sonrasında yeni doğanlarda yaraların iyileşmesi dört gün, ilerleyen yaşlarda ise yaklaşık on günde tamamlanmaktadır. Sünnet sonrası iyileşme süreci yaklaşık iki hafta sonunda tamamlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri