Soğanların üzerine önce somon filetolarını yerleştirin; üzerlerine soğanların kalanını ve maydanozları ekleyin. Kapağı kapatıp 5 ila 10 dakika kadar pişirin ve ateşten alın. Buharda somonunuz hazır! Balığınızı suyla temas etmeden tencereden alıp servis edin.
Bütün buharın tepsinin içinde kalmasına özen gösterin. Kısık ateşte 20-30 dakika pişirin. Piştiğinden emin olmak için kenarından açarak kontrol edin. Folyoyu açtığınızda kendi suyunda mükemmel pişmiş bir balık ve lezzetli balık suyunuz hazır olacaktır.
Öncelikle somonları soğuk suda biraz yıkıyoruz. Ardından somonlarımızı kurutup tuz ve zeytinyağı ile marine ediyoruz ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine somonlarımızı yerleştiriyoruz. 180 derecede yaklaşık 7 dakika pişiriyoruz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Sostan çıkardığınız somonları yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kontrollü olarak 15-20 dakika boyunca pişirin.
İlgili 32 soru bulundu
Somonu tavada pişirecekseniz ise yapışmaması için teflon veya seramik tava kullanmanızı öneririz. Balığın her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli olacaktır. Balığın yağını salmaya başlaması pişmeye başladığının bir göstergesidir. Piştiğini ise renginin kahverengine dönmesinden anlayabilirsiniz.
Yapışmaz bir pilav tavaya su, sirke, sarımsak ve dereotunu ekleyip kapağını kapatın ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Somon filetoları tuz ve karabiber ile ovduktan sonra kaynamaya başlayan tencereye dikkatlice yerleştirin ve kapağını kapatın. En kısık ateşte suyunu çekene kadar yavaş yavaş buharıyla pişsin.
Buharda pişirme yöntemi balıklar ve sebzeler için kullanılabilecek en sağlıklı pişirme tekniklerinden biridir. Buharda pişirme ile besin içeriğindeki nişasta yumuşar ve sebzelerin yumuşak hale gelmesi sağlanır. Böylece sindirim kolaylaşır, besin rengi, dokusu, görünümü ve kokusu değişmez.
Filetolara Tuz ve karabiber serperek elinizle her tarafına yedirin. Teflon tavaya 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup balıkları yerleştirin. Orta ateşte her bir yüzünü 4-5 dk kadar pişirin. Yeşillik, limon ve domates ile servis yapabilirsiniz.
Tencereye su koyup kaynatın. Tencereyi ocaktan almadan üzerine süzgeci ya da buharda haşlama aparatını yerleştirin. Haşlayacağınız besinleri yıkayın ve soymanız gereken sebzeler varsa soyun. Daha sonra, kolay haşlanmaları ve iyice yumuşamaları için ürünleri küçük parçalara ayırın ve aparatın üzerine yerleştirin.
Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Sağlıklı beslenmek aslında doğru pişirme yöntemlerini bilmekle başlar. Gerçek bir Omega 3 kaynağı olan somon aslında çiğ tüketildiğinde vücut için çok daha yararlı. Yağda kızartıldığında ise bütün besin değerlerini kaybeden somonun en güzel pişirme yöntemi "En papillote" yani kağıtta pişirme yöntemidir.
Pek de sağlıklı: Buharda pişirmek
Ayrıca nem ve su buharında piştiği için diğer gıdalar gibi balıklar da kurumadan, yumuşacık, nemli olarak pişiyor.
En İyi Yöntem Buharda Pişirme
Buharda pişirme, haşlama, fırında pişirme ya da tavada kavurma gibi farklı yöntemler arasında besin değerlerini koruma açısından en etkili yöntem buharda pişirmektir. Genelde sebzeleri suda haşlamanın sağlıklı bir yöntem olduğu düşünülür.
Buharda pişirmek, suyun kaynama noktasını geçip buharlaşmaya başlaması esası ile yapılır. Pişen malzemenin kesinlikle sıcak suya temas etmemesi, gerek bir aparat/yükselti ile suyun üzerinde sadece buharla temas etmesiyle pişirilir.
180 derecede ilk 20 dk. bu şekilde kapalı pişirdikten sonra üzerlerini açıp 10 dk. kadar da kızarmalarını sağladım. İki türlü de aynı lezzeti elde edebilirsiniz. Tek farkı kapalı pişince daha kısa sürede pişmesi.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Yapışmaz bir tavamızı iyice kızdırdıktan sonra somonları tavaya koyup ocağımızın ısısını kısalım 5-6 dk da kızaracaktır. Kızarıp kızarmadığını kontrol ettikten sonra diğer yüzünü de kızarttıktan sonra istediğimiz garnitürlerle servis yapalım.
Somon Balığı Yıkanır Mı? Sağlık açısından hijyenik bir yemek hazırlamak adına, somon balığını yıkamanız önerilir. Kılçıkların ayrılması, pulların temizlenmesi ve etli kısmının yıkanması önerilir. Yıkanan somonun suyu süzüldükten sonra pişirme işlemi için kullanılabilir.
Buharda tüm yiyecekler sağlıklı ve lezzetli bir şekilde pişirilebilir. Ama en çok tercih edilenler sebzeler ve etlerdir.
- Buharda pişirme: Özellikle ek gıdaya yeni geçen bebeğin için tercih edebileceğin bir yöntem. Buharda pişirme ile sebzelerin besin değerleri en iyi şekilde korunur. Ayrıca bu yöntem sayesinde sebzeler yumuşacık olacak, bu sayede BLW'de kullanabileceğin parmak gıdalar da elde edebilirsin.
Patatesi doğradıktan sonra: 20-25 dakika kızartarak. 35 dakika buharda pişirerek. 40-60 dakika haşlayarak.
Orta ateşte yavaşça kaynatın. Kaynamaya başlayınca somonu tavaya ekleyin. Eğer derisi varsa derisi alta gelecek şekilde yerleştirin. Tavanın kapağını kapatın ve 5-10 dakika boyunca bu şekilde pişirin.
Filetolara Tuz ve karabiber serperek elinizle her tarafına yedirin. Teflon tavaya 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup balıkları yerleştirin. Orta ateşte her bir yüzünü 4-5 dk kadar pişirin. Yeşillik, limon ve domates ile servis yapabilirsiniz.
Somon balığı buğulama kaç kalori? Somon Balığı (Pişmiş) Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 231 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 150 gramlık miktarında Somon Balığı (Pişmiş) 347 kalori bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri