Bu durum çoğunlukla stres, alkol kullanımı gibi nedenlerden ötürü ortaya çıksa da kalp ve damar hastalıkları gibi çok daha ciddi sağlık problemlerinden de kaynaklanabilir. Diyabet, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, tiroit problemleri ve ilaç kullanımı gibi nedenler erkeklerde cinsel isteksizliğe yol açabilir.
Erkeklerde cinsel isteksizlik farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Aşırı ilaç kullanımı, testosteron eksikliği, geçirilen ameliyatlar ve psikolojik faktörler erkekte cinsel istek eksikliğine en sık neden olan faktörlerdir.
Meyvelerden ananas, üzüm, nar, incir ve karpuz, sebzelerden roka, kuşkonmaz olmak üzere mevsiminde tüm taze sebze-meyveler; deniz ürünleri cinsel gücü artıran doğal yiyeceklerdir. Bu besinler vücut sağlığına iyi gelerek sertleşmeye iyi gelen hormonların salgılanmasına katkıda bulunabilir.
Genel olarak libido yaşla birlikte azalır, ama 60-70 ve daha yukarı yaşlara kadar da devam eder. 60 yaş altında 1/4 ila 1/7 değişik derecelerde libido azalması görülür, 60 yaş üstünde bu oran daha yüksektir.
İlgili 15 soru bulundu
30 - 39 arasında yılda 86 kez seks yani haftada 1,6 kez seks yapmalarını tavsiye ediyor. 40 ile 49 yaşları arasındaki kişilerin ise yılda ortalama 69 kez seks yapmaları gerekir. 50 yaşından sonra yatak odası aktivitesinde yavaşlama yaşanabilir ve cinsel ilişki sıklığında azalma yaşanır ve bu gayet nomaldir.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler. Bunun dışında kendini zorlayanlar, nefes darlığı, kalp çarpıntısı problemleri ile karşılaşabilir.
Lizbon'da düzenlenen Avrupa Cinsel Tıp Birliği'nin 10. Kongresi'nde cinsel ilişki sıklığı konusunda yapılan son araştırmaların sonuçlarını Avrupa Cinsel Tıp Birliği Başkanı Prof. Dr. Francesco Montorsi açıkladı.Montorsi, cinsel ilişki sıklığının normal erkeklerde ayda en sık 3 - 4 kez olarak saptandığını söyledi.
Örneğin; havuç, muz, kuşkonmaz, zencefil, sarımsak, hardal, kereviz, kişniş, safran, kekik ve biber gibi afrodizyaklar kadınlarda daha etkili olabiliyor. Erkeklerde etkileri daha fazla olan afrodizyaklar arasında ise istiridye, çam fıstığı, çikolata, fındık, fıstık, yumurta, Hindistan cevizi ve avokado sayılabiliyor.
Erkeklerde cinsel isteksizlik
Diyabet, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, tiroit problemleri ve ilaç kullanımı gibi nedenler erkeklerde cinsel isteksizliğe yol açabilir. Evlilikte yaşanan tartışmalar ve ileri yaş da cinsel isteksizliğe yol açabilir.
Kimi zaman evli çiftlerin en büyük kabusu haline gelen cinsel isteksizliğin ardında, çiftlerin birbirlerinden uzaklaşmalarından ziyade farklı sağlık sorunları bulunabiliyor. Bunlardan biri de B12 ve D vitamini eksikliği. İki vitaminin eksikliği de cinsel isteksizliğe neden oluyor.
erken bosalma problemi olanlar için masturbasyon.
Erkeklerde cinsel ilişkiye girememe sorunu genelde psikolojik kökenli de olsa öncelikle bir ürolojik değerlendirme şarttır. Altta yatan neden organik (fiziksel) bir patolojiye bağlı değilse, tedavilerde verilecek cinsel danışmanlık ve cinsel terapiler sonucunda kısa sürede kalıcı bir düzelme sağlanabilmektedir.
Evlendikten sonra zaman içerisinde partnerlerin birbirlerine duyduğu tutku, arzu ve aşk azalabilir, bununla birlikte cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir. Partnerinin bedeniyle alakalı takıntıları olan kadınlar için de evlilik ile birlikte cinsel istekte azalma söz konusu olabilir.
Erkekte ise libido 20-30 yaşlar arasında doruğa çıkmıştır. Erkek de sağlıklı olduğu sürece ileri yaşlara kadar ereksiyon ve orgazm olabilme özelliklerini koruyabilir.
Her çift dönemsel olarak daha fazla veya daha az seks yapabilir. Her çiftin kendine uygun bulduğu seks sıklığı da farklıdır. Yapılan çalışmalar çiftlerin haftada 2-4 seferden ayda 2-4 sefere uzanan bir seks sıklığı olduğunu gösteriyor.
Yazımızın girişinde bahsettiğimiz gibi cinsel ilişki yoğunluğu konusunda belirgin sayısal bir karşılık bulunmamakta, ancak uzmanlar bu konuda yapılan çalışmaların ışığında genç çiftler için haftada 2 kez, orta yaş ve üzeri içinse haftada 1 kez seks yapmanın makul olduğunu söyleyebilmektedir.
Normalde kadınlar haftada kaç kez ilişkiye girmek ister? Kadınlar haftada 3-4 kez seks yapabilir. Bu sayının üzerinde olan cinsel ilişki istekleri aşırı cinsel istek olarak nitelendirilir ve kontrol altına alınması gerekir.
Ekip, 1-2 dakika süren seksi “çok kısa” olarak derecelendirdi. Ancak 10-30 dakika süren seksin de “çok uzun” olduğuna inanıyorlar. Üç ila yedi dakikalık olanlar “yeterli” olarak görülürken, yedi ila on üç dakika arası da “arzu edilir” olarak kategorize edildi.
Ancak genel olarak sağlıklı bir erkeğin haftada 1–2 kez boşalması normal kabul edilir. Erkeklerin vücutlarında testosteron hormonu bulunur ve bu hormon cinsel dürtüleri kontrol eder. Testosteron seviyeleri yaşa, fiziksel sağlığa ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Oysa bir erkek ve bir kadın 70 yaşından sonra bile cinsel birliktelik yaşayabilir. 40 – 50 yaş arasında erkekler; Cinselliği karşı olan ilgisi kaybetmez ama uyarılma konusunda daha fazla çabaya ihtiyaç duyar. Penise kan akışı yavaşladığı için sertleşme eskisi kadar sık olmaz.
Fakat genel anlamda "sağlıklı" bir erkek yaşadığı süre boyunca sperm üretir. Dolayısıyla bireyin cinsel bir problemi yoksa aynı şekilde "boşalması" da mümkündür. Bu nedenle belli bir limit veya sınır koymak yanlıştır. Yani "5000'den -veya herhangi bir sayıdan- sonra bir erkek boşalamaz." demek yanlış olacaktır.
Cinsel aktivitenin “çözülme” aşaması olan orgazmın hemen sonrasında, aslında fiziksel ve psikolojik bir gevşeme hissedilir. Bu çözülmeyle beraber baskılanmış ve ertelenmiş stres tepkilerinin hüzün, öfke, keyifsizlik gibi duygularla ortaya çıkması oldukça olasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri