Ülkede çalışma izni, iş kurma izni veya her iki izinle kesintisiz altı yıl süreyle ikamet eden yabancılar, belirli koşulları taşımaları halinde “beyaz kimlik” olarak da nitelendirilen “Daimi İkamet İzni” alabilecek.
Engelli bireyler, yerel yönetimlerin alacağı karar ile ücretsiz veya indirimli seyahat edebilirler. İstanbul'da İETT'nin sağladığı ücretsiz seyahat hakkınızı (BEYAZ KART) kullanabilmek için aşağıdaki evraklarla www.iett.gov.tr adresine müracaat etmeniz gerekiyor.
Kuzey Kıbrıs'ta 180 gün içinde 90 günden fazla kalmak isteyen yabancıların oturma izni almaları gerekmektedir. Bu izin, KKTC'ye serbestçe giriş ve çıkış yapma imkanı verir. Geçerli bir çalışma izni veya iş kurma iznine sahip olan yabancıların ikamet için ayrıca izin almalarına gerek yoktur.
Türkiye' de kesintisiz en az sekiz yıl ikamet (oturum) izni ile kalmış olan ya da Göç Politikaları Kurulunun belirlediği şartlara uyan yabancılara, bakanlığın onayıyla valilikler tarafından süresiz ikamet (oturma) izni verilir. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Uzun Dönem İkamet (oturum) İzni olarak verilir.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 46. maddesi uyarınca, insani ikamet izni başvurusu, valilikler bünyesindeki il göç idarelerine yapılmalıdır. Hemen belirtmek gerekir ki; il göç idaresi müdürlüğü tarafından İçişleri Bakanlığı'nın onayı alınmak suretiyle insani ikamet izni kararı verilir.
İlgili 39 soru bulundu
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 30 uncu maddesinde altı çeşit ikamet izni düzenlenmiş olup ilk, uzatma ve geçiş başvuruları için e-İkamet sistemi ( https://e-ikamet.goc.gov.tr/ ) üzerinden online başvuru alınmaktadır.
Siyasi veya insani sebeplerden ötürü Almanya'ya geldiyseniz ve size bir oturum izni verildiyse, 3 veya 5 yıl sonra, belirli ön koşulları yerine getirdiğiniz takdirde süresiz oturum izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Süresiz oturum izni, yerleşim izni olarak da bilinir.
En az 5 yıldır bir oturum iznine sahip olmalısınız. Kendinizin (ve ailenizin) geçimini bağımsız olarak sağlayabilmelisiniz, yani Jobcenter'dan veya Sosyal Yardım Dairesinden herhangi bir para almıyor olmanız gerekir. B1 seviyesinde Almanca konuşabilmeli ve gerekli sertifikaları sunabilmelisiniz.
Almanya'da 4 çeşit oturum izni vardır.
Kıbrıs'ta Gayrimenkul ve Vatandaşlık Hakları
Kıbrıs'ta ev alana vatandaşlık imkânı tanınmamaktadır. Ancak burada ev alanlar için oturma izni hakkı tanınması gibi bir uygulama söz konusudur. Bu çerçevede vatandaşlar için Kıbrıs'ın gayrimenkul fırsatlarını değerlendirerek yeni bir yaşam alanına sahip olmak mümkün.
Türkiye'nin yasama organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 29 Mayıs 2009 tarihinde yasalaşan Türk Vatandaşlık Kanunu'na göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları, Türkiye makamlarına yazılı başvuruda bulundukları zaman "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı" olabilecektir.
İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği üyesi devletlerin vatandaşlarının da Kuzey Kıbrıs'ta yabancı statüsünde yer aldıklarını belirtmemiz gerekir. Bununla birlikte Kıbrıs'ta yabancılar için ev alma şartları çok sert değildir. KKTC'de yabancı ülke vatandaşları ev veya arsa satın alabilmektedirler.
Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı almak zorundadır. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı doğum, değiştirme, kayıp, yeniden kayıt ve vatandaşlığın kazanılması gibi nedenlerle düzenlenmektedir.
Selçuklu çizgilerinden, Osmanlı motiflerine ve Cumhuriyetimizin modern çizgilerine sahip çıkılarak oluşturulan grafikler, banknot basımında kullanılan tekniklerle birleştirilerek kimlik kartına uygulanmıştır. Uluslararası kamuoyunda ülkemizin kabul görmüş rengi olarak Turkuaz rengi tercih edilmiştir.
Kimlik fotoğrafınız siyah beyaz olmaz.
Almanya'dan ev satın alabilmek için Alman vatandaşı olmanız ya da oturum izninizin bulunması gerekmiyor. Yalnız, Almanya'dan ev aldığınız anda vatandaşlık veya oturum hakkına sahip olamıyorsunuz.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Kim AB Mavi Kartı alabilir? AB Mavi Kartı, ABD Yeşil Kartına benzer. Almanya'da kalifiye uzman olarak çalışmak isteyen kişilere özel bir oturum iznidir. Bu durum sizin için geçerliyse ve henüz Almanya'da veya başka bir AB ülkesinde yaşamıyorsanız, AB Mavi Kartı için başvuruda bulunabilirsiniz.
Yasaya göre, evlilikten bağımsız oturum hakkı elde edebilmek için en az üç yıldır evli olmanız gerekmektedir. Aynı süre sınırı yasal partnerlikler için de geçerlidir. Ancak, yalnızca Almanya'da evli bir çift veya yasal partner olarak geçirdiğiniz yıllar hesaplanır.
Almanya'da vize ihlali cezası, Alman İkamet Yasası'nın 95. maddesinde belirtildiği üzere 1 veya 3 yıla kadar hapis veya para cezasıdır. Alman yasalarına göre Almanya'da kaçak kalmak veya kaçak kalan kişilere yardım etmek hapis ve para cezası ile cezalandırılmaktadır.
Yurt dışında emekli olan ve Türkiye'ye araç getirmek isteyen vatandaşlarımızın merak ettiği hususlar. Yurt dışından getirilen araçların Türkiye'de kalma süresi 2 yıldır. Bu imkânı değerlendirecek olan kişilerin Türkiye'ye giriş tarihinden geriye doğru bir yıl içerisinde 185 gün yurt dışında bulunmuş olmaları gerekir.
Aile ikamet izni, yabancı eşe, ergin olmayan yabancı çocuğa veya bağımlı yabancı çocuğa, ikincil koruma sahiplerine, mültecilere ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesi uyarınca Türk vatandaşlığını kaybetmiş olanlara verilir.
Almanya'da çalışma izni almak için mesleki yeterliliğe sahip olduğunuzu göstermeniz gerekiyor. Ulusal vize başvurusunda yeterliliğinizi göstermek için yüksek okul mezuniyetinizi ve en az 2 yıl süren bir nitelikli meslek eğitimini bitirdiğinizi ispatlamanız şart.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri