Zeytinyağının hasat zamanı, kalitesi üzerinde oldukça etkilidir. Zeytinyağına göre daha düşük asidite özelliği olan erken hasat zeytinyağının, kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olma, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi faydaları bulunur.
Erken hasat zeytinyağı, sızma zeytinyağının aromatik lezzetine sahiptir. Hem sıcak hem de soğuk yemeklerde kullanılabilir. Özellikle kahvaltı, salata gibi soğuk lezzetlerde kullanılmakla birlikte zeytinin yoğun aromasından faydalanmak için fırın, ocak ya da ızgara tariflerde tercih edilebilir.
Erken hasat zeytinyağı, hem lezzet açısından hem de sağlık açısından faydaları bakımından Olgun Hasat zeytinyağına göre daha üstün bir natürel sızma zeytinyağıdır. Erken hasat zeytinyağı, olgun hasat zeytinyağına göre daha baskın bir zeytin tadına sahiptir.
İçerik bakımından erken hasat zeytinyağı daha kıymetli olup tüketilmesi daha iyidir. Olgun hasattan üretilen zeytinyağı ise yemeklerde kullanım için daha iyidir. Bununla birlikte olgun hasat zeytinyağı sadece yemek ile sınırlı kalmayıp her türlü alanda kullanılabilir.
Özellikle soğuk sıkım erken hasat zeytinyağlarında meyvemsi aromanın, kokusu ve acılığının hissedilmesi gerekir. Zeytinyağının hafif acı tadının olması, zeytinyağının daha fazla biofenol içermesinden kaynaklanmaktadır ve bu durum insan sağlığı için oldukça yararlıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Erken hasat edilen zeytinlerden elde edilmiş soğuk sıkım yağlar sağlığa çok faydalı. Zeytinyağı fabrikası kurucusu Bahar Alan, zeytinyağı satın alırken dikkat edilmesi gereken kriterleri açıkladı. Zeytinyağının bekledikçe bozulan bir ürün olduğuna dikkat çeken Alan, "Aldığınız ürünü 2 ay içinde tüketin" dedi.
Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
Peki zeytinyağının kullanım ömrünü nasıl anlayabiliriz? Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağının bir diğer özelliği hasattan çok kısa süre sonra sıkım işleminin yapılmasıdır. Böylece içindeki yararlı antioksidanlar, vitaminler ve mineraller en üst seviyede yağa aktarılır. Doğal sızma zeytinyağına göre biraz daha yeşil renge sahiptir.
Erken hasat yağda daha fazla besin değeri vardır (yukarıda da bahsettiğimiz antioksidan, klorofil ve fenolik bileşenler yönünden zengindir) özellikle de erken hasat soğuk sıkım zeytinyağlarında oldukça aromatik, keskin karakterli zeytinyağları elde edersiniz.
Olgun hasat zeytinlerine göre daha az ama daha kaliteli yağ ortaya çıkarılır. Bu zeytinyağı türünün tadı meyvemsidir. Aroması ise baskındır. Kokusu taze olan erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, bolca klorofil içerir ve ışık görmemesi şartıyla elde edildiği için daha uzun süre dayanır.
Günümüzde erken hasat zeytinyağının nerelerde kullanılması gerektiği merak içerisinde araştırılıyor. Erken hasat zeytinyağı diğer zeytinyağı türlerine göre daha lezzetli bir yapıya sahiptir. Böylelikle bu zeytinyağını hem sıcak hem de soğuk yemeklerde, salatalarda kullanabilir ve yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz.
Soğuk sıkım zeytinyağı, esas olarak kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilecek bir yağ olan oleik asit içerir. Ayrıca sağlığınız için gerekli olan omega-6 ve omega-3 yağlarını da sağlar. E ve K vitaminleri açısından zengindir, vücudunuzu sayısız hastalığa karşı koruyabilecek güçlü antioksidanlar içerir.
Bu sıralamada yer alarak, zeytin çeşitlerimizin ve zeytinyağlarımızın adını dünyaya duyuran diğer tüm üretici dostlarımızı da tebrik ediyoruz. Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.” dedi.
En iyi zeytinyağları, asit oranı olarak yüzde 0,1 ila 1 arası asit oranına sahip zeytinyağlarından oluşuyor. Asit oranı yüzde 0 ila 0,8 arasında olan zeytinyağlarına “natürel sızma” adı veriliyor. Asit miktarı yüzde 0,8 ila 2 arasında olduğunda ise bu zeytinyağları "natürel birinci" olarak adlandırılıyor.
Sıcak sıkım ile soğuk sıkım sağlık, besin değerleri, lezzet ve koku açısından karşılaştırıldığında soğuk sıkım zeytinyağları, sıcak sıkım zeytinyağlarına göre daha üstündür. Sağlıklı bir zeytinyağı üretiminde, kullanılan yöntem soğuk sıkım olmalıdır.
Kapağını açmadığınızda ve doğru zeytinyağı saklama koşullarını sağladığınızda zeytinyağı en fazla 2 sene saklanabilir. Zeytinyağlarının üzerinde son kullanma tarihi yazılıyorsa tarihi geçen zeytinyağı kullanılmamalıdır.
Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası aynı şekilde donduysa gerçektir; ancak bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.
Plastik ve beyaz cam şişeler zeytinyağının saklanması için uygun değildir çünkü Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında okside olarak istenmeyen lezzetler oluşturabiliyor.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz. Yine de belli bir süre sonra zeytinyağının bozulabileceğini ifade etmek gerekir.
Açıldıktan bir süre sonra boya kokusuna benzer bir kokuya sahip olan yağların bozulduğunu anlayabilirsiniz. - Zeytinyağının durdukça bulanıklaşan bir görünümü vardır. Fakat bu bulanık görünüm alındığından çok kısa bir süre sonra gerçekleştiyse hakiki bir zeytinyağı olmadığını ve bozulduğunu anlayabilirsiniz.
Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor. Peki, bu düşünce doğru mu? Açıklayalım: Kaliteli zeytinyağı için rengin herhangi bir önemi bulunmuyor.
Zeytin sıkımı esnasından suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise soğuk sıkımdır. Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, bu sebeple üretimde daha çok zeytin kullanılır.
Sızma zeytinyağlarının rengi de altından yeşile farklı tonlarda olabilir. Zeytinyağının renginin yeşil olması hasat edildiği dönem, yağın elde edildiği zeytinin cinsi ve su oranı gibi birçok faktöre bağlıdır. Meyvelerin yeşil olduğu dönemin üzerinden yaklaşık 90 gün geçince zeytin mor ya da siyaha dönmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri