Alp ismi Kur'an'da geçmez. Fakat dinen konulmasında herhangi bir sorun olmadığından Alp isminin konması caizdir. Anlamı güzel olan her ismin konulması Kur'an'da geçse de geçmese de dinen caizdir.
Alp İsminin Anlamı Nedir? Alp ismi, eski Türklerde pehlivan, bahadır, cesur, yiğit, kahraman anlamını taşır.
Hayır, Alp ismi Kuran-I Kerim'de geçmiyor.
Yiğitliğin, cesaretin ve kahramanlığın karşılığı olan “Alp” terimini unvan olarak hükümdar ve milletin içinden gelen yiğit savaşçılar alıp kullanmaktaydılar. Alplik Türk devletlerinin kuruluşunda ve yükselişinde muazzam bir güç olarak ortaya çıkmıştır.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Alp ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Kahraman, cesur, bahâdır kimse. Eski Türkler'de zaman zaman ileri gelenlere, devlet adamlarına verilmiş olan unvan sözü.
İlgili 15 soru bulundu
Alp, Türkçe kökenli erkek isimlerinden biridir. Alp isminin anlamı Türklerde kullanılan bir unvan olarak bilinmektedir.
Alp veya sonraki genişlemiş kullanımıyla alp eren, yiğit, kahraman gibi anlamları içeren ve hükümdar, devlet önderi, kahraman gibi birçok kişinin adında bulunan unvan veya addır.
Alp (Osmanlıca: الپ, Çuvaşça: Улăп, Rusça: Улып, Tatarca: Alıp) – Türk ve Altay efsanelerinde ve masallarında genel olarak Cengaver anlamına gelen sözcük.
Alp, Türk Dil Kurumu açıklamasına göre; yiğit kişi, kahraman ve er anlamlarına gelmektedir. Türkçe dil köküne sahip olan bu terim, sözcük türü olarak da sıfat grubuna girmektedir.
Eski Türkçe alp “cesur, yiğit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe al- “alt etmek, yenmek” fiilinden Eski Türkçe +Ip ekiyle türetilmiştir.
1. Eski Türklerde kahraman, yiğit, cesur, bahadır, pehlivan.
alp ismi lp harfleri ile yazılır. dolayısı ise a sert okunur.
Kuran'da geçme durumu söz konusu olan isimlerin ise İslam dininde farklı anlamları bulunmaktadır. Fakat Aslan ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında bulunmamaktadır. Her ne kadar Aslan ismi Kuran'da geçmiyor olsa da, İslam dininde çocuklara verilmesi caiz olarak kabuk edilen isimler arasında yerini almaktadır.
Asaf ismi direk biçimde Kur'an ayetlerinde geçmez. Fakat buna rağmen Neml Suresinde anlatılan Hazreti Süleyman kıssalarında bulunan vezir, Asaf olarak yorumlanmıştır.
Ancak Yiğit ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında yer almamaktadır. Yiğit ismi Kuran'da geçmese de İslam dininde caiz olarak kabuk edilmektedir. Çünkü bu isim İslam dinine ya da kültürüne aykırılık içermeyen anlamlara sahiptir. Bu sebeple erkek bebeklere bu isim sıkça koyulmaktadır.
Günümüzde sıklıkla kullanılan Yağız ismi, esmer olan, yiğit kişi ya da doru olan kişi anlamlarına gelmektedir. Erkek ismi olarak kullanılması ile yiğit anlamı kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu isim güzel ve bakımlı olan kişi anlamına da gelmektedir.
Alp ismi eski Türklerde, 'Kahraman, yiğit ve cesur' anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda yine eski Türklerde Alp ismi bir anlam olarak kullanılmaktaydı. Çünkü anlamı açısından liderlik vasfı bulunan bir isim şeklinde öne çıkıyor. Bu sebepten dolayı pek çok önemli lidere bu isim mutlaka verilirdi.
İsim ve amblem
Alp eski Türkçede cesur, savaşçı ruhlu, yiğit kişilere verilen sıfattır. Türklerin İslamiyet'i kabul etmesiyle beraber Alplerin "erenliğe" çağrıldığına inanılır. Allah ve Peygamber yolunda savaşanlar böylece mücahid anlamına gelen Alperenler olarak anılmaya başlar.
Müslümanlık öncesi dönemden başlayarak, kahraman, yiğit, zorlu, cesur, güç, zor anlamlarında kullanılagelen alp kelimesi de edebiyatımızda şahıs adı olarak geçtiği gibi, bir sıfat ya da bir unvan ve kabile teşkilatı içindeki bir asker zümresine verilen asalet adı olarak da geçer [1].
Türk kültüründe alperen/gazi tipi, Türklerin eski “alp” geleneğindeki sa- vaşçı kişiliğini, İslam dinini yayma ve cihan hâkimiyeti fikirleriyle birleştiren bir tiptir.
Eski ve yeni birçok Türk lehçesinde “kahraman, cesur, yiğit ve gazi” mânalarına gelen şahıs adı, sıfat ve unvan. Altay dillerinde “yiğit, kahraman, cengâver” anlamında kullanılan bir isim ve unvan. Din uğrunda savaşanlar için özellikle Türkler tarafından mücahid karşılığında kullanılan bir sıfat ve unvan.
Ayrıca V.Minorsky Romalılar ve Yunanlar İran'da yaşayan Kürtler için "Cyrtiiler" dediklerini ve söz konusu bölgenin ilk kez "Kardu" isminin kullanıldığı Zagros Dağları'nın batısındaki topraklar içindeki Kürtler'i kast ettiklerini ifade etmiştir.
Birçok aşiretin altında kümelendiği "Kürd/Kurd" adı nereden gelmektedir? İtalyan gezgin Pitro Della Valle (1586-1652); İtalyanca, sonradan Fransızcaya da çevrilen 'Seyahatname'sinde Ksenophon'un bahsettiği "Karduklar"ı Kürtlerin ataları olarak tanımlamıştır.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars-Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun şekilde yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
ASAF İSMİ KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Asaf ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Asaf ismini koymak caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri