Gözden kaybolmak, görülmez olmak olarak bilinen bir deyimdir. Gözden kaybolmak aynı zamanda ortadan çekilmek ve gözden uzaklaşmak anlamlarına gelmektedir. Kişinin ortada olmaması ve nereye gittiğinin belli olmaması durumlarında gözden kaybolmak deyiminin kullanıldığı söylenebilir.
Gözden çıkarmak bir şeyden vazgeçmek ya da bir şeyin kaybedilmesini kabullenmek anlamına gelir. Gözden çıkarmak deyimi yokmuş gibi davranmak ya da satmaya karar vermek anlamlarına da gelir. Bir şeyin yokluğunu kabul ederseniz ya da o şey yokmuş gibi davranırsanız o şeyi gözden çıkarmış olursunuz.
Gözünü dört açmak, herhangi bir konuda yanılmamak için odaklanmak ve konsantre olmak anlamına gelir.
[1] Görünmemek, ortadan çekilip gitmek.
Deyim. [1] bir kişi veya şey değerini yitirmek, rağbet görmemek: “Muhtarın oğlu bu hasta köpeklere düşman olduğu günden beri gözümden düştü.” -S. F.
İlgili 17 soru bulundu
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözden geçirmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Gözden düşmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kendisine daha önce duyulan sevgi ve ilgiyi kaybetmek.
Ateş püskürmek deyimi, çok kızmak, sinirlenmek, öfkelenmek ve sinirlerini kontrol edememek anlamına gelmektedir. Ayrıca sinir ve öfkesini kontrol edememekten dolayı ne söylediğini bilmemek, sinirli konuşmakta yine ateş püskürmek anlamındadır. Babası çocuğa karşı adeta ateş püskürüyordu.
Bu deyim kişinin bir başka kişiye veya bir mekana olan özlemini ifade ediyor. Özlem duygusunu net bir şekilde anlatmak için burnunda tütmek deyimi kullanılıyor. Burnunda tütmek deyimi bir eşyaya veya bir mekana olan özlemin yanı sıra kişilerin birbirilerine olan özlemlerini de ifade eden bir cümledir.
Kulaklarını çınlatmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birini iyi duygularla anmak.
Gözden kaçmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Farkına varılmamak, ortadan çekilmek, görülmemek.“Nasıl oldu da gözden kaçırdık onu.”
Gözü gibi sakınmak (esirgemek) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeye aşırı derecede ilgi duymak, onu koruyup gözetmek, dikkatle muhafaza etmek.“Çocuğunu gözü gibi sakınıyordu kadıncağız.”
[1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Gönülden çıkarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Anmaz ve sevmez olmak.“Onu gönlünden çıkarmışsın anlaşılan.”
Hayran olmak bir kişi beğenmek ve takdir etmek anlamına gelen bir deyimdir. Bir kişi çok güzel işler başardığında ya da çok başarılı olduğunda insanlar genelde onu beğenirler. Bu durumda hayran olmak deyimini kullanmak doğru olur.
İçine sokacağı gelmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birini aşırı ölçüde, çok sevmek.
Kısaca deyim açıklaması hakkında detaylar. İpe un sermek deyimi Türk Dil Kurumuna göre, 'Yapılması gereken bir iş konusunda türlü bahaneler üretmek, bazı sebepler ileri sürerek engel koymak' şeklinde ifade edilebilir.
Göz gezdirmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi, bir yeri pek fazla dikkat etmeden çabucak incelemek.
Kişi aşkta okadar ileri gitmiştirki sevdiğiyle bütün olduğunu ve herşeye onun gibi baktığını ifade eder '' iki gözüm'' derken.
Kötü niyetli kişilerin fesat ve kıskançlık dolu bakışlarıyla birilerini kötü yönde etkilemelerine nazar denir. Bu tür durumlar için daha sonrasında "göze gelmek" deyimi kullanılmaya başlanmıştır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözden geçirmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
Günlük konuşmalarda ve yazışmalarda sık sık kullandığımız deyimlerden biri olan göz ardı etmek, bir şeyi yok saymak, varlığını bile bile inkar etmek anlamına gelir Bu deyim bir şeye ya da birine hak ettiği değeri vermemek manasında da kullanılır.
Gözümün nuru TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sevgi anlatan bir seslenme sözü, nuruaynım, nuruçeşmim, nurudidem.
Allahaısmarladık, hoşça kalın, teşekkür ederim, evet, öyle olsun gibi anlamlarda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri