Bu anlamda Osmanlı Devleti sınırları içinde yaşayan Ermeniler, Batılı güçlerin ve Rusya'nın kışkırtmasıyla beraber, başta Anadolu olmak üzere Osmanlı Devleti sınırları içinde birçok ayaklanma girişiminde bulunmuşlardır.
Suriye ve Kuzey Irak bölgesine göç ettirilmesine karar verilen Ermeniler'in canlarını, mallarını koruma, yol boyunca güvenlik ve iaşelerini sağlama görevi ilgili valiliklere verildi. 30 Mayıs 1915'te yapılan bir düzenleme ile göçe tabi olanların taşınabilir mallarını yanında götürebilmeleri, taşınmaz mallarının ...
Osmanlı Devleti'nin son elli yılına damgasını vuran en önemli sorunlardan biri olan Ermeni meselesi, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sırasında İngiltere ile Rusya arasındaki rekabetin yarattığı emperyalizm sorunu olarak ortaya çıkmıştır.
Olayların başlangıç tarihi çoğunlukla 250 Ermeni aydının ve komite liderinin Osmanlı yöneticileri tarafından İstanbul'dan Ankara'ya sürüldüğü ve birçoğunun öldürüldüğü 24 Nisan 1915 ile ilişkilendirilmektedir.
Birinci Dünya Savaşı'nı fırsat olarak değerlendiren Ermeniler, savaş sırasında Osmanlı Devleti'ne karşı ayaklanmış, gönüllü ordular kurarak Rus ordusuna her türlü yardımı sağlamıştır. Osmanlı Devleti de öncelikle devletin güvenliğinin sağlanması amaçlı gerekli tedbirleri alma yoluna gitmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Kazım Karabekir Brest-Litovsk Antlaşması ile Rusların terk ettiği elviye-i selâseyi (Kars, Ardahan, Batum) Ermeniler'den ve Gürcüler'den almak için harekâtını sürdürdü. 25 Nisan 1918'de Kars'ı kurtardıktan sonra 15 Mayıs'ta Gümrü'ye girdi5.
Ermeni soykırımı, Yakın Doğu ve Rusya Kafkasyası'nda I. Dünya Savaşı ile yakından ilişkili olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu, İttifak kuvvetlerin (Almanya ve Avusturya-Macaristan) yanında ve İtilaf kuvvetlerine (Büyük Britanya, Fransa, Rusya ve Sırbistan) karşı savaşmıştır.
Dağılım. Türkiye'nin 60 bin üzerindeki Ermeni nüfusunun yaklaşık 50 bini İstanbul'da yaşamaktadır. Bu topluluğun 30 bini ise sadece tek bir ilçede, Bakırköy'de yaşamaktadır. Bakırköy dışında Ermenilerin çoğunlukta olduğu diğer yerler ise; Kurtuluş, Samatya (Koca Mustafa Paşa) ve Yeşilköydür.
Merkez Yürütme Kurulumuzun açıklaması: 24 Nisan 1915 günü, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin örgütü Teşkilat-ı Mahsusa tarafından 250 Ermeni aydın ve siyasetçi evlerinden alınarak zorla sürgüne gönderildi ve katledildi. Bu tarih, Ermeni Soykırımı'nın başladığı gün oldu.
Bir kısım tarihçiler Ermenilerin kökenini Urartular'a dayandırırken bir kısmı Ermeniterin bir turan ırkı olduAunuiddia etmektedirler. Bir kısım tarihçiler ise. Ermenilerin Balkan kökenli ve Trak-Prig soyuna ait olduklarını söylerler.
Ermeni Meselesi Ayastefanos Antlaşması'nın 16. maddesiyle uluslararası bir mesele haline gelmiştir. İlk defa uluslararası bir metinde Osmanlı topraklarında yaşayan Ermenilerin durumu, ele alınması ve düzeltilmesi gereken bir mesele olarak yer almıştır.
Büyük güçlerin desteğini alan Ermeniler bağımsızlıklarını ilk defa 1878 Berlin Kongresi'nde ortaya koydular. Dolayısıyla hem Osmanlı Devleti hem de uluslararası politika açısından Ermeni sorunu ilk defa Berlin Kongresi'nde ortaya çıktı.
Öz: Bu makalede Ermenilerin 20 Haziran 1890'da Erzurum'da başlattıkları ve ilk büyük Ermeni ayaklanması olan Erzurum isyanına ayrıntılı bir şekilde değinilmektedir.
1828 yılında İstanbul Ermeni Patrikliğinin baskısı ve Ermeniler arasında artan iç çatışmaların sonucu olarak Padişah II. Mahmut tarafından çıkartılan bir fermanla, Ankara ve İstanbul'da yaşayan Katolik Ermeniler, Osmanlı sınırlarında bulunan bölgelere zorunlu olarak göç ettirilmişlerdir.
Osmanlı Devleti kuruluş döneminde Ermeniler, genellikle Çukurova, Doğu Anadolu Bölgesi ile Kafkasya bölgelerinde bulunan beyliklerin egemenliği altında yaşamışlardır. Bursa'nın başkent olduğu dönemde Ermeni ruhani reisliği başkente alınmıştır.
Ermenilerin zorunlu göçü ile ilgili Tehcir Kanunu olarak bilinen kanun, Dâhiliye Nazırı Talât Bey'in girişimleriyle 27 Mayıs 1915 tarihinde hazırlanmış ve 1 Haziranda Meclis-i Vükelâ'ca karara bağlanıp uygulamaya konulmuştu.
Büyük Ermenistan (Ermenice: Մեծ Հայք, romanize: Mets Hayk') veya Birleşik Ermenistan (Ermenice: Միացեալ Հայաստան, romanize: Miats'eal Hayastan), Ermenilerin anavatanı olarak kabul edilen, tarihsel olarak Ermenilerin çoğunlukta olduğu ve bir kısmında hâlâ Ermenilerin çoğunluk olarak yaşadığı Ermeni Yaylası'ndaki ...
9 Haziran 1920'de harekete geçen Kazım Karabekir Paşa 30 Ekime Ermenileri kesin bir mağlubiyete uğratarak Doğu Anadolu'nun tamamını kurtardı. Ermenilerin isteği üzerine Gümrü Antlaşması imzalandı (3 Aralık 1920). Antlaşmayla; Kars, Sarıkamış, Iğdır, Kağızman Türk Devleti'ne verilecek.
Ermeniler (Ermenice: հայեր, hayér, Ermenice telaffuz: [hɑˈjɛɾ]), anayurdu Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları olan etnik grup ve millettir.
Hatay'ın Samandağ ilçesindeki Musa Dağı eteklerinde, portakal bahçeleri içinde bir köy. Tarihi yaklaşık 200 yıla dayanan Vakıflı, Türkiye'de kalan son Ermeni köyü özelliğinde.
Dünya Savaşı esnasında Kars ve Ardahan'dan bu ülkeye göç eden Yezidilerden oluşur. Diğer kısmı ise daha önce 18. yüzyılda Gürcistan'a yerleşmiş Yezîdîlerdir. Gürcistan'daki Kürtlerin büyük bir bölümü doksanlı yıllarda Avrupa'ya ve SSCB'nin dağılmasıyla bağımsız olan ülkelere yerleşmişlerdir.
Dağlık Karabağ"ın merkezi Hankendi'ni 28 Aralık 1991'de işgal eden Ermeniler, 8 Mayıs 1992'de Şuşayı, 18 Mayıs'ta ise Laçın'ı ele geçirdi. Laçın'da hava saldırıları ve çatışmalar sonucunda çok sayıda ev yıkıldı, şehir yağmalandı, köyler yok edildi, 264 kişi şehit oldu.
2011 yılı itibarıyla Hristiyan Ermenilerin çoğu (%97), en eski Hristiyan kiliselerinden biri olan, Ermenistan'ın kendi kilisesi Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlıdır. MS 1. yüzyılda kurulmuştur ve MS 301'de bir devlet dini haline gelen Hristiyanlığın ilk mezhebi olmuştur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri