Yazımda "÷", ":" veya "/" işareti ile sembolize edilir. Zaman zaman 'obelus' ismi ile de bilinir. Bölme işlemi genellikle "çarpma işleminin tersi" olarak tanımlanır zira bölme işlemi devamlı olarak çıkarmadır ve sağlaması yinelenen toplama işlemi olan çarpmadır: 20 / 4 = 5 işleminin elmalarla gösterimi.
Klavyede bölü işareti yapmak isteyenler önce alt tuşuna tıklamalıdır. Daha sonra klavyenin sağ kısmındaki num lock'taki 0, 2, 4 ve 7 tuşlarına basılarak hızlı bir şekilde (÷) işareti yapılabilir. Slaş işareti içinse Pause ve 7 tuşlarına basmak yeterlidir.
Bölme için olağan yazılı sembol (÷) biçimindedir. Elektronik tablolarda bir diğer tabiri ile hesap makinelerinde ve diğer bilgisayar uygulamalarında ise '/' (eğik çizgi) sembolü kullanımı söz konusudur. Bölme, matematikte çarpmanın tersi bir işlem olmaktadır.
Bölme işareti matematiksel bir terimdir. Matematikte bölme işleminin yapılması gerektiğini gösteren sembole verilen isme bölme işareti denmektedir. Sembol arasında kısa cizgi olan iki nokta üst üste yani ( (÷)) bu şekilde gösterilmektedir.
7. Matematikte bölme işareti olarak kullanılır: 56:8=7, 100:2=50 vb.
İlgili 22 soru bulundu
İnternet adreslerini yazarken eğik çizgi görev yapmaktadır. Matematikte bölme işareti yerine kullanılan sembol olduğunu söylemek mümkündür.
İki nokta, sözlükte isim olarak geçmesine rağmen, cümlelere özel anlam ve açıklama getiren bir noktalama işaretidir. Konuşmalarda, açıklamalarda ve edebi metinlerde sıklıkla iki noktaya rastlayabilirsiniz. Bunun dışında matematik dalında bölme işareti olarak kabul ediliyor.
İşlem sırası, matematiksel bir ifadenin değerini bulmak için işlemleri hangi sıra ile yapmamız gerektiğini belirleyen kuraldır. Kuralı, parantezler, üslü sayılar, çarpma, bölme (soldan sağa) ve Toplama, Çıkarma (soldan sağa) olarak özetleyebiliriz.
Bölüneni bulmak için bölüm ile bölenin çarpılması çıkan sonuca da kalanın eklenmesi gerekir. Bu soru için bu işlem; 12.13= 156, 156+6= 162 şeklindedir. Yani bölünen 162 sayısıdır.
Yani; Bölünen= Bölen x Bölüm + Kalan olarak ifade edilmektedir. Buna göre bir bölme örneği verecek olursak; 126/9=ifadesinde bölme işlemi sayının solundaki ilk sayıdan başlanır.
Bölme işlemi, iki çokluğun karşılaştırılması için başvurulan işlemdir. Spesifik olarak, bölme işlemi “a ve b birer doğal sayı, x bilinmeyen bir sayı ve b≠0 olmak üzere, b∙x=a eşitliğini sağlayacak şekilde x doğal sayısının bulunması” şeklinde tanımlanmaktadır (Baykul, 2005, s. 241).
Basit kesirleri söylerken; 1/2=bir bölü iki veya ikide bir; 3/5= üç bölü beş veya beşte üç şeklinde okunmaktadır.
Basit bölme aygıtlarıyla yapılamayan bölüntülerin, divizör delikli aynaları kullanılarak yapılan bölme işlemleridir. Bu aygıtlar iş parçaları üzerinde doğrudan bölme işleminin yapılmasını sağlar.
Eşittir İşareti Klavyede Nasıl Yapılır? (=)
Klavye üzerinden işareti oluşturmak için önce 'SHİFT' tuşuna basılır ve daha sonra üst kısımda yer alan 0 rakamına basılır. 0 rakamının üzerinden genellikle = işaret bulunur. Windows ve Mac işletim sistemlerinde eşittir işareti yapmak için aynı yöntem kullanılır.
Yöntem: Mac klavyeniz üzerinde yer alan OPTION ya da ALT tuşu basılıyken, yine klavye üzerinde yer alan nokta tuşuna basın. Yani OPTION + . (nokta) ya da ALT + . (nokta) tuş kombinasyonunu kullanın.
Karekök Ortalama (matematikte İngilizcesinden dolayı ('root mean square', kısaltması RMS ya da rms) olarak da kullanılır), ayrıca kuadratik ortalama olarak da bilinir.
Bölünen: Adından da anlaşılacağı üzere bir bölme işleminde farklı bölümlere ayrılacak olan sayıdır. Bölen: Bir matematik işleminde bölünen sayıyı parçaları ayıracak ve bölecek kısımdır. Bölüm: Bölme işlemi yapıldığı zaman kaça bölündüğünü gösteren kısımdır. Kalan: Bölme işlemi tamamlandığında artan sayı kalan denir.
Problemde, 12 /3 = 4, 12 bölünen, 3 bölen ve 4 bölümdür.
Bir bölme işleminde bölünen kısmı bölen ile bölümün çarpımı ile oluşur eğer kalan da varsa bölen ile bölümün çarpımının kalan ile toplamıdır.
İşlemlerde çarpma ve bölme işlemleri de önceliklidir. Sonrasında ise toplama ve çıkarma işlemlerini yapmak gerekmektedir. İşlem önceliği ile ilgili sorularda aynı kategoride bulunan işlemler için soldan başlayarak çözmek kolaylık sağlar.
Aritmetik işlemlerde Çarpma/Bölme işlemleri eşit önceliğe sahip olarak kabul edildiği için bu işlemler soldan sağa doğru yapılmalıdır. En son Toplama ve Çıkarma işlemleri yapılır.
Standart kurallar çarpma ve bölmenin eşit önceliğe sahip olduğunu gösteriyor. Soldan sağa kuralına göre hangisi önce geliyorsa önce oradan başlanmalıdır; burada önce bölme yapılır ve ardından da çarpma. Sonuç olarak doğru cevap 16'dır.
Eğik çizgi / veya slaş (Slash, İngilizceden), bir çizgiye eğim verilerek oluşturulmuş, yatay noktalama işaretidir. Bölme ve kesirleri ifade etmek için, tarih gösterirken noktaların yerine gelen eğik çizgi, dışlayıcı veya kapsayıcı özelliğiyle de kullanılmaktadır. Unicode'da bir solidus olarak isimlendirilir.
Taksim (Eğik çizgi): Bölü olarak kullanıldığı gibi terimleri, sayıları, kavramları birbirinden ayırmak için de kullanılan noktalama işareti (/).
Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri