Kış gündönümü (21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar.
Ülkemizde kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, gündüzler kısalmaya geceler ise uzamaya başladı.
"Günler ne zaman uzayacak?" sorusunun bilimsel açıklamasına göre, 21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Bu günden itibaren geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar. Bu süreç 21 Haziran'a kadar bu şekilde devam eder.
21 Aralık tarihinde güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla gelir. Bu tarihten itibaren geceler kısalır ve gündüzler uzamaya başlar. Bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder. 21 Aralık tarihinden sonra günler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlayacak.
Dünyanın ekseni eğiktir, yıl içinde kutupların güneşe en yakın veya en uzak olduğu zamanlara göre güneşin hareket kavisi de gün içinde yükselip alçalır. Kış gün dönümünde Güneş, Kuzey Yarım Küre'de en alçak noktadadır. Yani Kuzey Kutbu, Güneş'ten uzaktır ve kış mevsimi yaşanır.
İlgili 38 soru bulundu
21 Aralık günü güneş ışınları Güney Yarımküre'ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre'ye en eğik açılarla gelir. Bu tarihte kuzeye gidildikçe gece süresi uzar gündüz süresi kısalır, bu tarihten sonra ise geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlar.
Günlerin her zaman 24 saat olduğu bilgisi eskide kaldı, artık günler kısalıyor veya uzuyor. Günlerde yaşanan değişiklikler normal bir kimse tarafından fark edilmese de, bilim insanları günlerin zaman içerisinde uzayıp kısaldığının farkındalar.
Kuzey yarım kürede 'yaz mevsiminin başlangıcı' kabul edilen bugünden itibaren gündüzler kısalıp, geceler uzamaya başlar.
21 Haziran (yengeç ekinoksu): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür.
Sonbaharın belirtileri
Gündüzler kısalır, geceler uzar. Güneş, erken batar.
Güneş ışınları Kuzey Yarımküre'ye en dik, Güney Yarımküre'ye en eğik açılarla gelir. Dünya'nın en sıcak yerleri, üzerinden Yengeç Dönencesi'nin geçtiği karaların iç kısımlarıdır. Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya (yaz gündönümü), Güney Yarımküre'de ise uzamaya(Kış dönümü) başlar.
Cevap: 21 Aralık' Kuzey Yarım Küre için en kısa gündüzdür. 21 Aralık'tan sonra günler uzar. Uzama süresi değişir bazı günler 1 dakika bazı günler 2 dakika uzar.
sorusunun yanıtı, Kış Gündönümü'nün gelmesiyle birlikte merak ediliyor. 21 Aralık tarihinde güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik gelmesi nedeniyle günler bu tarihten itibaren uzamaya başlar. 21 Haziran'a kadar devam eden bu süreçte gündüzler daha uzun sürer.
Güneş ışıklarının Oğlak Dönencesi'nde dik olarak geldiği günde en uzun gece yaşanırken bu tarih bazı ülkelerde kışın başlangıcı bazı ülkelerde ise kışın ortası olarak kabul edilir. Aynı tarih güney yarımkürede ise yaz gün dönümüne denk geliyor.
İşte en uzun gündüzün yaşandığı yaz gündönümü hakkında ayrıntılar... Kuzey Yarımküre, her yıl 21 Haziran'da yılın en uzun günü olarak bilinen yaz gündönümünü kutlar. Bu özel günde Güneş, gökyüzündeki en yüksek noktasına ulaşır ve ışınlarını Dünya'ya uzun bir süre boyunca yayar.
Kuzey Yarım Küre için kış gün dönümü, her yıl 21 veya 22 Aralık'ta; Dünya genelinde tam olarak aynı zamanda gerçekleşir.
Güney Yarımküre'de en uzun gündüz, Kuzey Yarımküre'de ise en uzun gece yaşanır. Bu tarihten sonra (21 Aralık) Kuzey Yarımküre'de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre'de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar.
21 Haziran tarihinden sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre'de ise gündüzler uzamaya başlamaktadır. Yaz Gündönümü'nde saat 12'yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur.
29 Haziran'da yaşanan istisna bir kenara bırakılırsa, Dünya'nın günleri giderek daha da uzuyor. Ve bilim insanları, bu gizemi halen çözebilmiş değil. Dünya'nın dönüş hızının mükemmel bir sabit olmadığından daha önce bahsetmiştik. Zira bu hız, Ay'ın ve gezegenin kütle dağılımından etkilenir.
21 Haziran yaz gündönümünde güneş ışınları, kuzey yarım küredeki Yengeç dönencesine dünyanın ekseni nedeniyle dik gelir. Bundan dolayı, bu tarihte kuzey yarımkürede gündüzler artık kısalmaya ve geceler uzamaya başlar. Güney yarım kürede ise bunun tam tersi geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar.
2022 Gün dönümü ne zaman? 21 Haziran tarihi, güneş ışınlarının, kuzey yarım kürede Yengeç Dönencesi'ne 90 derece açı ile gelmesi dolayısıyla en uzun gündüz ve en kısa gecenin yaşanmasıyla sonuçlanacak.
Güney yarımküre'de en uzun gündüz, Kuzey yarımküre'de ise en uzun gece 21 Aralık tarihinde yaşanacak. Bu tarihte ülkemiz Kuzey yarımküre'de yer aldığı için en uzun gece yaşanır ve sonrasında günler uzamaya başlar. Sabahları kalktığınız zaman havanın hala karanlık olmasının sebebi kış dönümünden dolayı gerçekleşir.
21 Haziran tarihinde yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesi yaşanır. Bu tarihten itibaren geceler uzamaya, gündüzler kısalmaya başlar. Kuzey Yarımküre'de yaz mevsimi, Güney Yarımküre'de kış mevsimi başlangıcıdır.
Yılda 2 kez gerçekleşen gün dönümü ile birlikte gündüz ve gece uzamaya ya da kısalmaya başlar. Gecelerin uzun gündüzlerin kısa olduğu kış gündönümü 21 Aralık en uzun gece olarak da kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri