Badem ağaçları, düzenli sulamaya ihtiyaç duymadığı için kentte erozyonla mücadelede de kullanılıyor. Çalışmayla hem erozyonun önlenmesi hem de badem üretiminin artırılması amaçlanıyor.
Her yıl Kasım ayında badem tohumlarını Kızılinler mevkine diktiklerini belirten Çevre Derneği Başkanı Doç.Dr.Güner Sümer, "Türkiye erozyon nedeniyle toprak kayıplarına uğramaktadır. Erozyonu önlemek için çam, meşe palamudu ve diğer ağaçların dikilmesi gerekmektedir.
Ağaçlar Erozyonu Önler
Bereketli toprakların okyanuslara karışmasını engeller.
1) Mevcut bitki örtüsü korunarak ağaçlandırma yapılmalıdır. 2) Eğimli tarım alanlarında tarla eğime paralel sürülmeli ve taraça (seki) yapılmalıdır. 3) Nöbetleşe tarım yöntemi uygulanmalı (bu yöntemde asıl amaç erozyonu önlemek değildir.
Karaçam, Fıstıkçamı, Göknar (Kazdağı göknarı), Toros Sediri, Halepçamı, Servi türleri ile, yapraklılardan da Kavak, Kızılağaç, Dişbudak ve Çınar sayılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Anavatanı Çin olan Paulownia ağacı dikildiği yıl 8-8.5 mt. boylara ulaşabilen bir ağaçtır. Bir yılda 10,38 mt. büyüyen Paulownia Elongate türü bir ağaç dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. 5 yılda kesilecek büyüklüğe ulaşır.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Ormanlar da aynı çimler gibi çok büyük alanlarda geniş köklere sahiptir. Bu yüzden aşırı yağışlarda erozyonun şiddetini azaltırlar.
Teraslama çalışmaları arazi eğiminin yüksek olduğu alanlarda yapılır. Genel olarak arazi eğiminin %5'in üzerinde olması durumunda erozyon riski başladığı kabul edilir. %5-%12 eğim durumunda arazi teraslama yöntemine gerek duymadan, eğime dik sürüm ile erozyondan korunmak mümkündür.
Oysa meralarda doğal olarak yetişen bitki örtüsü, hayvanların yem ihtiyacını karşılar, erozyonu önler, su varlığımızı korur, üstelik bunun için ücret de talep etmez.
Ağaçların, depremin yıkıcı etkisini azaltmakta yadsınamaz bir etkiye sahip olduğunu belirtmiştik. Bunu nasıl yaptığı hakkında bir takım bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Bilim insanları, yaptıkları çalışmalarda bitki ve ağaç köklerinin sismik dalgaların gücünü azalttığını ortaya koymuştur.
Buna bağlı olarak ağaç dikmek hangi doğal afetleri önler sorusu da sıklıkla merak edilir. Ağaçlar, öncelikle erozyonu önler ve toprak kaymasında ortaya çıkan faktörleri minimuma indirir. Ayrıca sel gibi diğer doğal afetlerin etkilerinden de asgari düzeyde etkilenmenizi sağlar.
Heyelanlar daha çok orman örtüsü tahrip edilmiş olan dik yamaçlarda meydana gelmektedir. Yapılan araştırmalar ormanların ve ağaçlandırmanın heyelanları önlemede büyük role sahip olduğunu göstermektedir. Bu nedenle heyelanları önleme ve kontrol etmede orman mühendislerine hiiyük görev düşmektedir.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Ormanlar ve ağaçlar, tarımsal üretim için gerekli çevre koşullarının korunmasına yardımcı olarak gıda güvenliğine önemli bir katkıda bulunurlar. Toprağı stabilize eder, erozyonu önler, suyun toprakta depolanma kapasitesini arttırır, hava ve toprak sıcaklıklarını düzenler.
Bitki örtüsünün sıklığı, çeşidi, bitkilerin kök dağılımı, yaşam süresi gibi nitelikleri, toprağın aşınmasında, taşınma miktarında ve hızında etkilidir. Odunsu ve otsu bitkiler, özellikle birlikte bulunduklarında toprak erozyonunu etkili olarak önleyen doğal koruyuculardır.
Dünyadaki erozyonun boyutu konusunda belirsizlikler de bulunuyor. Fakat en fazla dikkat çeken bölgeler Hindistan, Çin, Sahra Altı Afrika ve ormansızlaştırmanın yoğun olduğu Güney Amerika.
Çevirme hendekleri: Yamaç arazinin en üst kısmına eğime çapraz olarak yüzey akış suyunu kesmek üzere yerleştirilirler; kesilmiş yüzey akışı uygun bir çıkış ağzına nakletmek üzere hafif bir eğim verilmiştir.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Erzincan, Iğdır, Pasinler, Erzurum, Kars ovalarında erozyon sorunu çok düşük düzeydedir.
Rüzgâr erozyonu en şiddetli olarak; bitki örtüsünün fakir, iklimin kurak olduğu İç ve Doğu Anadolu'da görülür.
Ayrıca rüzgar erozyonuna engel olmak için, erozyona dayanıklı ve hacim ağırlıkları yüksek agregatların ve keseklerin oluşmasını sağlayan toprak işleme yöntemlerine önem verilmelidir. Bunun için yarı kurak bölgelerde yağmurdan hemen sonra tarladaki ilk sürüm yapılmalı ve büyük kesekler oluşturulmalıdır.
Yüzyıllarca meyvesi, yaprağı ve gövdesi ile insanlara hizmet eden zeytin ağacı bu çok yönlü faydası ile mitolojik metinlerde sıkça yer aldı. Zeytin ağacı, uzun yıllar yaşadığı ve susuzluğa karşı dayanıklı olduğu için ölmez ağaç olarak anılır.
Gülnar Önay, kurak iklimde yetişen ağaçlara ve ağaçcıklar da kitabında yer vererek, "ardıç, erguvan, kapari, kocayemiş, kermes meşesi ve menengiç gibi ağaçların yanı sıra egzotik ağaç ve çalılar bölümüne de Arap hurması, cüce palmetto, sikas"ı anlatıyor.
Susuzluğa dayanıklı bir ağaç olan badem ağacının gövdesine aşıldığı diğer meyvelerin de böylelikle susuz yetiştiğini belirten Yalçın, bu yöntemle aynı zamanda kısıtlı arazisi olanlara bir ağaçta 5 meyve yeme imkanı sunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri