BETA Virüsü Nasıl Tedavi Edilir? Beta enfeksiyonu bir boğaz enfeksiyonudur ve bakteri kaynaklı tüm rahatsızlıklar gibi antibiyotik kullanımı ile tedavi edilebilir.
BETA enfeksiyon tedavisinde penisilin türevi antibiyotikler kullanılmaktadır. BETA enfeksiyonu tedavisinde kullanılan penisilin türevi ilaçlar ağızdan alınacaksa 10 günlük antibiyotik tedavisi önerilmektedir. Bunun yanında kalçadan enjeksiyonla tek doz penisilin de BETA tedavisinde kullanılabilmektedir.
BETA enfeksiyonu, hiç müdahale edilmediğinde bile 3-5 gün arasında kendi kendine geçebilir. Ancak tedavide antibiyotik alınacaksa 10 gün kullanılması gerekir. Enjeksiyon yoluyla penisilinin de 1 gün alınması yeterlidir.
Beta enfeksiyonlarında kuluçka süreleri, genellikle 2 ile 4 gün arasında değişebilmektedir. Bulaşıcılığın, destek tedavilerinden sonra ve antibiyotik kullanımı sonrasında 24 saat içerisinde belirtiler ortadan kalkmaktadır. Enfeksiyonun iyileşme süresi minimum 7 gündür.
Beta enfeksiyonlarının kuluçka süreleri, genelde 2 ile 4 gün arasında değişmektedir. Bulaşıcılık, destek tedavileri sonrasında ve antibiyotik kullanımı sonrasında 24 saat içerisinde ortadan kalkmaktadır. Enfeksiyonun iyileşme süreleri minimum 7 gündür.
İlgili 35 soru bulundu
Tedavi edilmezse çok tehlikeli olabilir
Her ne kadar basit yöntemlerle hastalık kendi kendine geçse de en önemli komplikasyonlardan biri olan akut romatizmal ateş nadir de olsa ortaya çıkabilir. Şöyle ki, beta mikrobunun salgıladığı toksinler deride kızıl hastalığının ortaya çıkmasına yol açar.
A grubu Beta hemolitik streptokok mikrobu penisiline karşı duyarlıdır. Bu nedenle tedavide ilk seçenek daima penisilinlerdir. Penisilin alerjisi olanlarda alternatif antibiyotik tedavileri planlanır. Penisilin tedavisi tek doz olarak enjeksiyon veya 10 günlük şurup ya da tablet şeklinde uygulanabilir.
Beta enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonu olup; tedavisinde penisilin gibi antibiyotikler reçete edilir. Tedavide kullanılan penisilin ve benzeri ilaçlar oral yoldan kullanılacaksa 10 günlük antibiyotik tedavisi tavsiye edilir.
Beta enfeksiyonuna en iyi gelen tedavi yöntemi antibiyotik kullanımıdır. Özellikle penisilin türevi antibiyotikler doğru doz ve sıklıkta uygulandığında beta enfeksiyonu tedavisi başarıyla gerçekleşir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf çocukların tedavisine geç kalınmamalıdır.
Kış aylarında veya mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen beta mikrobu boğazda iltihaplanma yapan bir çeşit bakteridir. Okul öncesi çocukluk döneminden ergenliğe kadar görülebilen beta mikrobu zamanında tedavi edilmezse kalp romatizması, artrit ve nefrit gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.
Çocuklarda Beta Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Konur? Çocuk doktorunuz beta enfeksiyonu tanısını fizik muayene bulguları ile koyabilir. Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında ateş dışında beta enfeksiyonundan farklı olarak öksürük, burun akıntısı, konjoktivit gibi bulgular tabloya eşlik eder.
Seçilecek ilaç penisilin grubudur, penisiline direnç yıllardır gösterilememiştir. Ancak penisilin ile tedavi başarısızlığı %15-20 olabilmektedir. Penisilinler veya bazı sefalosporin grubu denilen antibiyotkler ağızdan alındığında süre tam 10 gün olmalıdır,ancak tek doz depo penisilin(penadur, deposilin) de yeterlidir.
Bademciklerde beta enfeksiyonu gelişmiş ise mutlaka 10 gün süreyle penisilin grubu antibiyotik kullanımı gerekir. Eğer penisilin alerjisi var ise alternatif antibiyotikler kullanılabilir. Tedavide antibiyotik ağız yolundan alınabileceği gibi damar yolu veya kalçadan enjeksiyon şeklinde de kullanılabilir.
Bakteriyel bademcik iltihabı nedeniyle ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların önlenmesi için antibiyotik tedavisinin doktor tarafından önerilen süre boyunca (genellikle 10 gün) kullanılması önemlidir. Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde geriler.
Soğuk algınlığı, grip gibi viral enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilmez.
Beta blokerler, akut kalp krizlerinin tedavisinde ve tekrarlayan kalp krizlerinin önlenmesinde önemli ilaçlardır. Kalp krizi hastalarında beta blokerlerin kalp kasının oksijen ihtiyacını azalttığı, tehlikeli kalp ritimlerinin riskini azalttığı ve kalp fonksiyonlarını düzelttiği gösterilmiştir.
Hastalık tedavi edilmezse de 5 gün içinde kendiliğinden de iyileşebilir. Ancak çocukluk çağında tedavi edilmeyen beta enfeksiyonu nadiren ciddi komplikasyonlara yol açabilir bu nedenle mutlaka uygun şekilde antibiyotik kullanılarak tedavi edilmelidir.
Antibiyotikler mutlaka doktorunuzun önerdiği dozda ve önerdiği gün kadar kullanılmalıdır. Kullanmaya başladıktan yaklaşık üç gün sonra antibiyotikler etkili olmaya başlar ve ateş düşer.
Bebeklerde boğaz enfeksiyonunun yaklaşık olarak 1 hafta içinde kendiliğinden geçmesi beklenir.
Bu kan testleri sonucuyla berber alınan boğaz kültürüyle (sonucu yaklaşık üç gün sonra verilebilir) hastalarda beta mikrobu tespit edilebilir. Beta mikrobunun sık görüldüğü mevsimler, sonbahar ve ilkbahar mevsimleridir.
Öksürükle birlikte görülen semptomlar ise çoğunlukla geniz akıntısı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığıdır. Viral enfeksiyonlarda da görülmekle birlikte, özellikle beta grubu bakterilerden kaynaklanan boğaz iltihaplanmasında sıklıkla yüksek ateş ve titreme görülür.
Geçmeyen boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu bir haftadan fazla sürer ve bunlara nefes darlığı, eklem ağrısı ve boğaz şişmesi gibi şikayetler eşlik ederse mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Boğaz iltihabı için tuzlu su ile gargara yapın
Tuzlu su ile gargara yapmak, birçok iltihap ve enfeksiyonun iyileşmesinde etkili olduğu gibi boğaz iltihabının iyileşmesinde de adeta ilaç rolü üstlenir.
Bakteriyel enfeksiyonlar için doktorunuz antibiyotik grubu bir ilaç reçete edebilir. Bakteri kaynaklı boğaz iltihabı tedavisinde antibiyotik kullanımı semptomları azaltmaya ve beta enfeksiyonuna bağlı romatizmal ateş gibi komplikasyonların gelişmesini önlemeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri